Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa minitietokoneessa voi haistaa vallankumouksen

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Intelin minitietokone Compute Stick on ison muistitikun näköinen ja kokoinen, täysiverinen tietokone.
Intelin minitietokone Compute Stick on ison muistitikun näköinen ja kokoinen, täysiverinen tietokone.

Aina silloin tällöin ilmaantuu härveleitä, joissa haiskahtaa vallankumous. Intel Compute Stickissä on sellaista tuoksua.

Compute Stick on samankaltaisessa tilanteessa kuin Applen iPad-taulutietokone tai Microsoftin Kinect-liikeohjain olivat, kun ne esiteltiin vuonna 2010. Nekään eivät olleet aivan ensimmäisiä keksintöjä alallaan, mutta koska ne syntyivät suurten teknologiajättien näpeissä, niiden tuloa seurattiin suurella mielenkiinnolla.

IPadista tuli menestys, Kinectistä ei. Intel Compute Stickin kohtalo jää nähtäväksi.

Mikä Compute Stick sitten on?

Se on vähän usb-muistitikkua kookkaampi tietokone, jonka avulla mistä tahansa televisiosta voi tehdä täysiverisen tietokoneen työntämällä tikun kiinni televisioon.

Tikku maksaa vajaat parisataa euroa.

Pieniin kuoriin on valitettavasti mahtunut tehoa aika vaatimattomasti. Nettisurffailu tai tekstinkäsittely sujuvat vielä ilman suurempia viiveitä. Myös elokuvien katselu Netflixistä onnistuu, vaikka satunnaisesti kuvassa näkyy pientä nykimistä.

Tämän vaativampaan työskentelyyn tikku ei taivu. Kuvankäsittelyn tai monimutkaisempien pelien pelaamisen voi unohtaa saman tien.

Compute Stickin käyttöönotto vaatii hieman säätöä. Periaatteessa tikku vain tökätään television hdmi-liitäntään, ja kytketään virtajohto television usb-liitäntään.

Ensikäynnistyksellä pitää säätää Windows-käyttöjärjestelmä kuntoon. Se vaatii sekä hiirtä että näppäimistöä, mutta laitteessa on niitä varten vain yksi usb-liitäntä. Fiksuinta Compute Stickiä olisikin käyttää bluetoothilla toimivalla langattomalla näppäimistöllä.

Compute Stickin bluetooth on kuitenkin pätkivä ja hidas. Se rajoittaa esimerkiksi mahdollisuuksia hyödyntää minitietokonetta netin musiikkipalveluiden kuuntelemiseen.

Compute Stickin idea on loistava. Se toimii, jos tietokoneella ei tarvitse tehdä muuta kuin surffailla netissä. Tulevaisuudessa tikku ehkä kykenee muuhunkin. Tietokoneiden suoritintehot kasvavat jatkuvasti, joten Compute Stickin uudet versiot pyörittävät todennäköisesti raskaampiakin ohjelmia. Silloin sen käyttömahdollisuudet ovat jo aivan toisenlaiset.

Plussat:

 Hämmästyttävän pieni

 Edullinen

 Toimii kuin täysiverinen tietokone

Miinukset:

 Tehoton

 Vain yksi usb-liitin

 Bluetoothin käyttö pätkii

Intel Compute Stick -tietokone, 179,90 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit