Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämän luettuasi tiedät, onko älykellossa järkeä – HS:n testissä Apple Watch ja Samsung Gear S

Apple ja Samsung osaavat tehdä älypuhelimia, mutta entäpä älykelloja? Se selviää, kun pistää toiseen ranteeseen Apple Watchin ja toiseen Samsung Gear S:n.

Tekniikka
 
Kimmo Taskinen HS
Samsungin (vas.) ja Applen älykellot ovat eleettömän perustyylikkäitä laitteita, jotka on helppo unohtaa ranteeseen. Niiden käyttö ei kuitenkaan suju yhtä sulavasti kuin kermavaahtoleivoksen syöminen.
Samsungin (vas.) ja Applen älykellot ovat eleettömän perustyylikkäitä laitteita, jotka on helppo unohtaa ranteeseen. Niiden käyttö ei kuitenkaan suju yhtä sulavasti kuin kermavaahtoleivoksen syöminen.

Applen odotettu jeesuskello, Apple Watch, ei ole saman mittakaavan massahitti kuin älypuhelin tai tabletti.

Sellainen olo tulee, kun on elänyt kaksi viikkoa omenakello ranteessa. Laite on älykelloksi sulava ja viimeistelty, mutta hipelöidessä se ei herätä samanlaista käyttämisen himoa kuin Applen edellinen jymyhitti, taulutietokone iPad.

Mutta onko se silti älykelloksi niin mullistava laite, että se pyyhkisi kilpailijoillaan pöytää mennen tullen? Tätähän siltä on odotettu.

Se selviää, kun pistää Applen toiseen ranteeseen ja toiseen sen pahimman kilpailijan, Samsung Gear S:n.

Apple Watch tuntuu ranteessa sopivankokoiselta ja sen ranneke miellyttävän joustavalta. Suurempi ja kolhompi Samsung häiritsee ainakin aluksi tietokoneella kirjoittamista, koska se rajoittaa ranteen taipumista. Siihenkin tottuu.

Kumpikaan älykello ei tunnu laitteelta, jonka kaikkia toimintoja osaa intuitiivisesti käyttää tuosta vain. Sormieleiden opettelu on työlästä ja käyttöliittymän kiemuroihin eksyy.

Apple Watchin käytettävyys on näistä kahdesta parempi. Käyttöliittymä on sulavampi ja hiotumpi. Laitteen kyljessä olevalla kääntöpyörällä on kätevää zoomailla karttaa tai valikoita tai rullata vaikkapa tekstiviestikeskustelua edestakaisin.

Kimmo Taskinen HS
Puhelu tulossa, Samsung Gear S
Puhelu tulossa, Samsung Gear S

Kellojen pahin kilpailija on älypuhelin, joka on yleensä aina mukana samaan aikaan. Monet älykellojen toiminnot vaativat parikseen puhelimen, johon ne ovat bluetooth-yhteydessä ja jota ne käyttävät tiedonsiirtoon ulkomaailman kanssa.

Useimmat asiat voi tehdä puhelimella selvästi nopeammin ja näppärämmin kuin kellolla. Jos kellon käyttämiseen sisältyy mikä tahansa ylimääräinen kiusa, kuten takinhihan kiskominen ranteen päältä syrjään, herää nopeasti ajatus, että puhelimella homma olisi jo hoidettu.

Älykello on vilkaisulaite. Siitä on kätevää katsella asioita, jotka näkee yhdellä silmäyksellä kellon ruudulla.

Näihin asioihin kellot soveltuvat hyvin

Kimmo Taskinen HS
Sähköposti, Samsung Gear S
Sähköposti, Samsung Gear S

Notifikaatiot:

Kun käyttäjä saa tekstiviestin, sähköpostin, Facebook-viestin tai muun yhteydenoton, kellon näytölle ilmaantuu huomio, ja laite ääntelee tai värähtää ranteessa. Tämä on älykellojen hyödyllisin toiminto.

Puhelimesta käsin voi valita, mistä sovelluksista haluaa ottaa kellolla vastaan notifikaatioita. Kummassakin kellossa notifikaatiot toimivat jotakuinkin yhtä hyvin, mutta Apple Watch ei jostain syystä aluksi näyttänyt notifikaatioita Facebook-viesteistä.

Tämä on iso puute, koska Facebook on todella yleinen palvelu. Myöhemmin viestejä ilmaantui kelloon, mutta takkuillen.

Rannepuhelut:
Oletko aina halunnut puhua kellollesi kuin agentti?

Älykelloilla voi vastata puheluun ja puhua siten, että soittajan ääni kuuluu kellosta. Toiminnosta on enemmän hyötyä kuin luulisikaan: lyhyitä puheluita on näppärää hoitaa ranteen välityksellä kaivamatta puhelinta taskusta tai käsilaukusta.

Kummallakin kellolla rannepuhelut sujuivat hyvin.

Kalenteri:
Älykelloon saa kalenterihälytyksiä puhelimesta ja sillä voi katsella lähipäivien kalenteritapahtumia. Apple Watchin kalenterinäkymä on parempi.

Kimmo Taskinen HS
Sääsovellus, Apple Watch
Sääsovellus, Apple Watch

Sää:
Pikkutoiminto, joka sopii kelloon. Apple Watchin sääsovellus näyttää monipuolisempaa tietoa kuin Samsung Gear S:n.

Valuuttakurssit:
Esimerkki pikkutiedosta, jonka tarkistamiseen kello sopii hyvin. Apple Watchiin on saatavilla näppärä Numerous -sovellus, jonka avulla saa lukittua vaikkapa euron dollarikurssin kellon pikavalintoihin. Toiminnosta lienee iloa matkailijalle.

Tämä tuntuu puoliksi hyödylliseltä

Kimmo Taskinen HS
Navigointi, Samsung Gear S
Navigointi, Samsung Gear S

Navigointi:
Kummallakin kellolla voi katsella karttaa tai hakea reittiohjeet osoitteeseen, joka syötetään älypuhelimeen. Kartan katselu, zoomaaminen ja vierittäminen postimerkin kokoisella ruudulla on kuitenkin työlästä. Samsungin kellon astetta suuremmasta näytöstä on tässä iloa.

Puheviestit:
Apple Watchissa voi vastata tekstiviestiin sanelemalla vastauksen kelloon. Se ymmärtää suomenkielisiä sanoja sen verran hyvin, että järjellisten vastausten sanelu onnistui.

Samsungin kelloa ei testissä saatu ymmärtämään suomenkielistä sanelua, englanninkielistä kylläkin.

Kimmo Taskinen HS
Sykemittaus, Apple Watch
Sykemittaus, Apple Watch

Tuntui kuitenkin tyhmältä sanella kellolle viestejä, etenkin silloin, jos paikalla oli muitakin ihmisiä. Yksinkin se tuntui hoopolta – vähän samalla tavalla kuin oman äänen kuunteleminen nauhurista.

Tämä ei innosta

Uutisten lukeminen:
Kelloihin saa sovelluksia, jotka näyttävät uutisotsikoita kellon ruudulla. Itse jutusta saa luettavaksi vain lyhyen alun, monesti yhden virkkeen. Lukemista pitää jatkaa puhelimessa.

Se tuntuu antikliimaksilta, vaikka kellon pikatoiminto ystävällisesti avaakin uutisen suoraan puhelimeen.

Kimmo Taskinen HS
Matopeli, Apple Watch
Matopeli, Apple Watch

Sovellusten shoppailu:
Älypuhelimiin tulee napsittua sovelluskaupasta ohjelmia kuin irtokarkkeja. Parin viikon koekäytön aikana älykello ei kuitenkaan herättänyt samanlaista ahmimisen halua, kun peruskäytössäkin oli opettelemista. Tämäkin testi keskittyi perustoimintoihin.

Monet sovellukset toki myös helpottavat kellon käyttöä. Kellolla voi esimerkiksi ohjata Powerpoint-esitystä tai sanella muistiinpanoja suosittuun Evernote-ohjelmaan.

Mitä ajatella älykelloista?

Kumpikaan kello ei herättänyt suuria wow-fiiliksiä. Yleisempiä tuntemuksia olivat "ääh", "mitäs nyt tapahtuu" ja "jospa sittenkin kaivaisin kännykän".

Kahden viikon koekäytön perusteella ottaisin ranteeseeni mieluummin Apple Watchin, vaikka Samsung Gear S:lläkin oli omat hyvät puolensa. Kokonaisuutena Apple Watch oli viimeistellympi tuote, vaikka mitään kovin monimutkaista silläkään ei halunnut tehdä. Monet pikkutoiminnot olivat kuitenkin melko näppäriä.

Kun erityisesti Apple Watchiin tottuu ranteessa, se alkaa tuntua kivalta arjen apuvälineeltä, josta voisi näppituntumalla ajatella maksavansa 100–150 euroa. Laite maksaa kuitenkin paljon enemmän. HS:n huhtikuussa Saksasta ostamalle testikappaleelle tuli hintaa peräti 700 euroa. Halvemmat mallit olivat ostohetkellä loppuneet.

Apple Watch, koko 42mm:
lähtöhinta Saksassa 399 euroa,
ei myynnissä Suomessa.
Samsung Gear S: hinta 370 euroa, saatavilla Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit