Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Segway-kulkuneuvot saattavat tulla Suomen kaduille – lakimuutos tekeillä

Segway-kulkuneuvolla voi saattaa tyttären alttarille ja toimittaa pizzaa – ja pian ehkä ajaa Suomessa muuallakin kuin sisällä.

Tekniikka
 
Ralf Örn
Kuva: Ralf Örn

1. Segway on kaksipyöräinen sähkökulkuneuvo, joka toimii näin: kun käyttäjä astuu laudan päälle, ottaa ohjaustangosta kiinni ja nojaa kevyesti eteenpäin, laite kulkee eteenpäin. Kun taas käyttäjä kallistaa itseään taaksepäin, vauhti hiljenee.

2. Segwayn kehitti monilahjakkuus Dean Kamen, jonka nimissä on yli 440 Yhdysvalloissa ja muualla rekisteröityä patenttia. Nyt 64-vuotiaasta Kamenista tuli monimiljonääri 31-vuotiaana.

3. Maailmalla henkilökuljettimella huristavat niin turistit kuin poliisitkin. Sillä on muun muassa ajettu Amerikan halki, pelattu pooloa, golfattu ja toimitettu pitsaa. Myös kävelykykynsä menettänyt isä on saattanut sillä tyttärensä alttarille. Surullisenkuuluisin tarina kuitenkin on, kun yhtiön omistaja James Heselden kuoli vuonna 2010 syöksyttyään laitteella jyrkänteeltä alas. Hän oli ostanut yhtiön vajaa vuosi ennen turmaa.

4. Lehtitietojen mukaan vuonna 2001 päivänvalon nähneen laitteen kehittämiseen on palanut noin sata miljoonaa euroa. Perusmalli maksaa noin 7 200 euroa ilman veroja, lisävarusteineen noin 9 500 euroa. Samalla summalla saa jo pienen auton.

5. Tarkkoja lukuja myytyjen laitteiden määrästä ei ole. Vuonna 2009 yritys itse kertoi myyneensä yli 50 000 Segwaytä. Niitä on siis tuplasti enemmän kuin jääkarhuja. Alun perin yritys odotti myyvänsä pelkän ensimmäisen vuoden aikana 100 000 kappaletta.

6. Suomessa laitteita on yli 500. Vuodesta 2005 asti markkinoilla olleilla kulkupeleillä saa ajaa vain sisällä ja suljetuilla alueilla. Nyt kuitenkin käynnissä on lakihanke, joka sallisi Segway-tyyppisten kulkuneuvojen käytön tieliikenteessä. Jos muutos menee läpi, ne pääsevät liikenteeseen viimeistään vuodenvaihteessa. Segwayt olisivat polkupyörän asemassa ja jalkakäytävällä niillä saisi ajaa kävelynopeutta.

7. Kulkuneuvo kulkee nopeimmillaan 20 kilometriä tunnissa. Jos siis sillä lähtisi kilpasille, voittaisi nipin napin sian (18 km/h) ja oravan (19 km/h), mutta ei enää mustamamba-käärmettä (32 km/h).

 

Juttua varten on haastateltu laitteita maahantuovan Golden Doorin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Heinoa. Muut lähteet: Telegraph, Mental Floss, Tieteen Kuvalehti ja Segway.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit