Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sonyn uusi toimintakamera sisältää kelpo tukun ominaisuuksia

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
sony
Sonyn kamerassa on lelumaiset kuoret, mutta sisällä on kelpo tukku ominaisuuksia.
Sonyn kamerassa on lelumaiset kuoret, mutta sisällä on kelpo tukku ominaisuuksia. Kuva: sony

Action-kamerat löytävät tiensä kauppojen hyllyiltä ihmisten sukelluslaseihin, laskettelukypäriin ja ohjaustankoihin yhä kiihtyvällä tahdilla. Sonyn toimintakameroiden uutuusmallista löytyy myös huipputarkka 4K-tallennus.

Sonyn kamera on käteen otettaessa melkoisen mitättömän oloinen. Lelumaisten kuorien sisään on kuitenkin pakattu melkoinen tukku ominaisuuksia: järeimpänä 4K-, eli UHD-tarkkuudella videota tallentava kenno. Vaikka ääritarkkoja televisioita ja näyttöjä ei ole käytössä vielä juurikaan, on suurella tarkkuudella kuvaamisesta hyötyä jo nyt. Kuvaa voi nimittäin rajata ja zoomata kuvauksen jälkeen – laadun suuremmin kärsimättä.

Aivan ongelmatonta 4K-tallennus ei kuitenkaan ole. Jos valoa on liikaa tai liian vähän, kuvanlaatu kärsii selvästi. Videon tallentaminen parhaalla laadulla vaatii myös erikoisen nopeaa – ja kallista – muistikorttia. Sony on myös varustettu erinomaisesti toimivalla kuvanvakaajalla, joka poistaa kuvasta esimerkiksi moottoripyörällä ajettaessa syntyvää tärinää. Tätä ominaisuutta ei kuitenkaan voi käyttää 4K-tilassa.

Pienemmällä tarkkuudella kuvatessa vakaaja kyllä toimii. Silloin kuvia voi myös napata hurjaa vauhtia laadukkaiden hidastusten tekemistä varten. Jos kameran tarkkuuden pudottaa 720p-tilaan, videota voi kuvata 240 kuvan sekuntivauhtia. Esitystä varten klippiä voi säätää kymmenen kertaa hitaammaksi, jolloin esimerkiksi rullalautailija lentää ruudun poikki sekuntikaupalla.

Kuvanlaadun lisäksi mukava ominaisuus on kameran sisään asennettu gps-piiri. Sen ansiosta videon päälle voi lisätä jälkikäteen Sonyn omalla ohjelmalla nopeusmittarin tai reaaliajassa etenevän karttanäkymän.

Kameran käyttö yksinään on valitettavan tuskaista. Pariin nappulaan ja alkeelliseen näyttöön perustuva käyttöliittymä on sanalla sanoen hirvittävä. Onneksi kameran saa paritettua puhelimen kanssa sitä hipaisemalla, jolloin asetusten säätäminen onnistuu helposti. Testikameran mukana toimitettiin ranteeseen kiinnitettävä kaukosäädin, jolla asetusten säätämisen lisäksi voi tarkkailla kuvausta. Postimerkin kokoinen näyttö ei näytä yksityiskohtia, mutta on korvaamaton apu haastavissa kuvausolosuhteissa.

Sukelluskäyttöä varten roiskeita kestävän kameran mukana toimitetaan sukelluskotelo, joka on vesitiivis kymmeneen metriin asti. Sukelluskotelon myötä kameran eteen tulee valitettavasti linssi. Se heikentää kuvanlaatua huomattavasti. Sekä kotelosta että kameran pohjasta löytyy standardinmukainen jalustakierre. Perinteiseen kolmijalkaan action-kameraa tuskin kiinnitetään, mutta erilaisiin muihin kiinnikkeisiin sen saa ruuvattua helposti.

 

Plussat:

 Supertarkka kuvaus

 Huikea hidastusmoodi

 Kaukosäädinmahdollisuudet

 

Miinukset:

 Kuvanlaatu äärivalaistusolosuhteissa

 Käyttö ilman kaukosäädintä

 Huippulaatu vaatii kallista muistikorttia

 

Sony FDR-X1000V
4K-tarkkuudella kuvaava action-kamera

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit