Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä kuvia ei maalannut huipputaiteilija, vaan Googlen uneksiva tekoäly

Tekniikka
 
google research
Googlen Inceptionism-tekniikassa aivojen toimintaa jäljittelevä neuroverkko tuotti itse kuvia sille syötetyn datan pohjalta. Käytännössä neuvoverkolle annettiin kuva ja sanottiin: "mitä ikinä tässä näetkin, haluamme sitä lisää!" Koska systeemin oli syötetty paljon kuvia eläimistä, koirat ja linnut tupsahtelevat esiin yllättävissä paikoissa. Kun neuroverkoille annettiin analysoitavaksi pelkkää merkityksetöntä kohinaa (kaksi kuvaa vasemmalla), ne "uneksivat" mystisistä halleista ja fraktaalimaisista maisemista.
Googlen Inceptionism-tekniikassa aivojen toimintaa jäljittelevä neuroverkko tuotti itse kuvia sille syötetyn datan pohjalta. Käytännössä neuvoverkolle annettiin kuva ja sanottiin: "mitä ikinä tässä näetkin, haluamme sitä lisää!" Koska systeemin oli syötetty paljon kuvia eläimistä, koirat ja linnut tupsahtelevat esiin yllättävissä paikoissa. Kun neuroverkoille annettiin analysoitavaksi pelkkää merkityksetöntä kohinaa (kaksi kuvaa vasemmalla), ne "uneksivat" mystisistä halleista ja fraktaalimaisista maisemista. Kuva: google research

Mitä jos ottaisit lomallasi kuvan hienosta kirkosta, syöttäisit kuvan hakukoneeseen ja löytäisit kirkosta heti kaikki tiedot? Pian se on mahdollista. Googlen pääsi askeleen lähemmäs havittelemaansa kuviin perustumaa hakukonetta, kun se ohjelmoi tekoälyn luomaan kuvia itse. Syntyi psykedeelisiä maailmoja, joiden avulla insinöörit oppivat lisää tekoälyn toiminnasta.

 

google research

Oletko katsellut taivaalle kauniina kesäpäivänä ja nähnyt pilvissä erilaisia hahmoja?

Nyt tietokone osaa tehdä saman – ja tulos on kuin Salvador Dalin maalauksesta.

Googlen insinöörit kirjoittivat kesäkuussa blogiinsa kehittämästään Inceptionism-tekniikasta, joka perustuu keinotekoisiin neuroverkkoihin.

Keinotekoiset neuroverkot ovat tekoälyn muoto, joka jäljittelee aivojen toimintaa. Ne eroavat tavallisista tietokoneohjelmista ja klassisista ohjelmoiduista tekoälystä siten, että niitä ei ole luotu vain ratkaisemaan yksittäisiä ongelmia, vaan ne koulutetaan ratkaisemaan ongelmia kokemusten kautta. Toisin sanoen: niillä on kyky oppia.

Neuroverkkoja käytetään varsinkin kuvan- ja puheentunnistuksessa.

"Vaikka nämä ovat hyödyllisiä työkaluja, jotka perustuvat hyvin tunnettuihin matemaattisiin menetelmiin, tiedämme yllättävän vähän siitä, miksi toiset mallit toimivat ja toiset eivät", Googlen blogissa kirjoitetaan.

Kuvantunnistuksessa neuroverkolle syötetään miljoonia kuvia. Mitä enemmän kuvia, sitä paremmin systeemi oppii tunnistamaan halutut muodot, kuten ihmisen kasvot tai banaanin.

Näin se toimii: neuroverkko koostuu keinotekoisista hermosoluista, jotka on ohjelmoitu toimimaan jossain määrin kuin ihmisen keskushermosto. Hermosolut liikkuvat eri tasoilla, joiden läpi informaatio kulkee niin, että jokainen taso analysoi monimutkaisempia piirteitä kuin edellinen.

Ensimmäisillä tasoilla tekoäly etsii ääriviivoja, keskitasoilla se löytää perusmuotoja ja viimeinen taso kokoaa tiedot valmiiksi tulkinnoiksi, kuten kokonaisiksi rakennuksiksi.

Googlen insinöörit kehittivät Inceptionism-tekniikan ymmärtääkseen paremmin neuroverkon kykyä oppia, eli sitä, mitä sen eri tasoilla tapahtuu. Käytännössä kuvantunnistukseen käytettävä tekniikka käännettiin päälaelleen: banaanin tunnistamisen sijaan tekoälylle syötettiin tasojen läpi valtavat määrät dataa uudelleen ja uudelleen niin monta kertaa, että tekoäly kertoo itse, mitä se ajattelee banaanin olevan ja tuottaa siitä kuvan.

Kiehtovimmat tulokset syntyivät kokeilussa, jossa neuroverkko ylitulkitsi kuvia pilvistä. Tekoäly "uneksi" taivaalle outoja eläimiä, kuten possu-etanan, kameli-linnun ja koira-kalan. Eläinhahmojen yleisyys johtui siitä, että systeemiin oli syötetty paljon kuvia eläimistä.

Toisessa kokeilussa neuroverkoille annettiin analysoitavaksi merkityksetöntä kohinaa. Näissä kuvissa tekoäly uneksii muun muassa vuoristoista ja aasialaisista temppelitorneista.

Googlen mukaan Inceptionism-tekniikkaa voisi käyttää digitaalisen taiteen työkaluna. Aivan yhtä hyvin sillä voisi luoda myös musiikkia.

google research

google research

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Aapo Hyvärinen on erikoistunut koneoppimiseen ja aivoissa tapahtuvan tietojenkäsittelyn mallintamiseen. Hänen mukaansa Inceptionism-tekniikan teoria on keksitty jo 1980-luvulla, mutta vasta viime vuosina teknologia on kehittynyt sille tasolle, että käytännön toteutus on mahdollista.

"Neuroverkkojen läpimurron ovat mahdollistaneet tehokkaammat tietokoneet ja internet, jonne miljoonat käyttäjät ovat keränneet valtavan määrän dataa, jota tekoälylle voi syöttää."

Ymmärtämällä paremmin neuroverkkojen toimintaa ollaan askel lähempänä Googlen ja monen muun teknologiayrityksen havittelemaa kuviin perustuvaa hakukonetta. Tämä tarkoittaa sitä, että syöttämällä hakuun kuvan esimerkiksi kirkosta, löydät heti kaikki siihen liittyvät tiedot ja sivustot. Tai nappaamalla kuvan tavallisesta kaduntallaajasta löydät hänen tietonsa netistä. Joitakin versioita on jo olemassa, mutta ne toimivat kehnosti.

Kuvantunnistuskaan ei vielä onnistu ongelmitta. Keskiviikkona uutisoitiin, kuinka Googlen Kuvat-sovellus luuli tummaihoisia käyttäjiä gorilloiksi.

"Kuvantunnistus on koneelle hirvittävän vaikeaa. Esimerkiksi valaistus ja henkilön ilme muuttavat kuvaa todella paljon. Nyt on todettu, että paras keino on antaa koneen itse oppia erilaiset muutokset, ja siksi neuroverkot vaikuttavat lupaavimmalta teknologialta", Hyvärinen sanoo.

Kuvaan perustuvan hakukoneen lisäksi oppivia neuroverkkoja voidaan tulevaisuudessa käyttää muun muassa lääketieteelliseen diagnostiikkaan ja monenlaiseen robotiikkaan. Neuroverkkoihin perustuu esimerkiksi suomalaisen Zen Roboticsin jätteiden lajittelujärjestelmä, joka erittelee jätteitä automaattisesti sen perusteella, mitä ainetta ne ovat.

Vaikka tekniikka on vasta lapsenkengissä, Googlen kokeilu on herättänyt paljon kiinnostusta. Internetin keskustelupalstoilla syntyi kuvien julkaisemisen jälkeen vilkas keskustelu siitä, miksi neuroverkkojen tuottamat kuvat ovat niin psykedeelisiä. Monessa uutisotsikossa kirjoitettiin "trippailevasta tekoälystä".

Artikkeliin liittyvät

Tämä selittynee sillä, että vaikka neuroverkot jäljittelevät aivojen toimintaa, niissä tieto kulkee yksisuuntaisesti kerrosten läpi. Aivoissamme prosessi on paljon monimutkaisempi.

Asiaa selventää kognitiivisen neurotieteen professori Mikko Sams Aalto-yliopistosta.

"Aivoissa tieto kulkee aina lukuisiin suuntiin, eli sama yksikkö joka lähettää tietoa, myös vastaanottaa tietoa ja saa omasta lähetyksestään palautetta."

Hallusinogeenit, kuten LSD, muuttavat aivojen kemiallista viestintää niin, että aivojen eri osat yrittävät saada selvää visuaalisen tiedon valtavasta määrästä. Silloin jotkut piirteet, kuten värit ja ääriviivat, korostuvat.

"Keinotekoisten hermoverkkojen luomat kuvat voivat olla osuva yksinkertaistus aivojen toiminnan perusperiaatteista", Sams sanoo.

Yksi tärkeä ero tekoälyn ja aivojen välillä on se, että aivoilla on käytössä valtava määrä evoluution aikana "opittua" tietoa, joka on käytössä heti ihmisen syntyessä.

"Inceptionism-tekniikassa kiinnostavaa onkin se, voidaanko tuota normaalien ihmisaivojen valtavaa evoluution aikana kertynyttä tietomäärää jollain tavalla yrittää jäljitellä nopeutetusti", Sams pohtii.

Tällaisen tekoälyn luomisen seurauksista on monenlaisia mielipiteitä. Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on sanonut, että tekoäly on suurin uhka ihmiskunnalle.

Kuvantunnistuksessa ilmeisin ongelma on yksityisyyden mureneminen. Kuka tahansa voitaisiin tunnistaa pelkästään kuvasta, myös ilman lupaa otetusta.

Tutkijat ovat alkaneet ottaa vakavasti tekoälyn mukanaan tuomia ongelmia, Aapo Hyvärinen kertoo.

"Puhutaan turvallisesta tekoälystä. Yksityisyyden mureneminen on iso ongelma jo nyt. Tarvitaan nopeasti tutkimusta siitä, kuinka tällaiset uhkakuvat voitaisiin estää."

Hyvärinen arvioi, että kuviin perustuva hakukone tulee yleistymään jo muutaman vuoden sisällä, mutta ihmisen tasoisen tekoälyn luominen kestää vielä hyvin pitkään.

Ihmisaivoista ei nimittäin tiedetä vielä läheskään kaikkea ja neuroverkoista vielä vähemmän. Selvää on vain se, että kummallakin on opittavaa toisiltaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?