Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viallinen laturi poltti Asmo Salorannan avovaimon kodin – nyt hän myy maailmalle turvallista laturia

Tekniikka
 
ASMO-laturi työllistää Suomessa kymmeniä ihmisiä
ASMO-laturi työllistää Suomessa kymmeniä ihmisiä
Sijoittajat sanoivat Asmo Salorannalle, että Suomessa ei kannata valmistaa mitään. Siitä huolimatta paloturvallisen ja sähköä säästävän ASMO-laturin valmistus alkaa Joensuussa lokakuussa. Toimittaja: Riikka Tuomivaara, haastattelija/kuvaaja: Vesa Ranta, editointi: Jani Viskari HS.

Asmo Saloranta , 34, on varsinainen unelmavävy. Hän toteutti anoppinsa toiveen laturista, joka sammuu itsestään kun puhelin ei ole siinä kiinni.

Ihan hetkessä se ei kuitenkaan onnistunut. Idean ja toteutuksen väliin mahtuu muutamia värikkäitä vuosia. Saloranta muuttui niinä vuosina koulun keskeyttäneestä hurjastelevasta moottoriurheilijasta insinööriksi, joka istuu samassa neuvottelupöydässä Samsungin pomojen kanssa.

ASMO-laturi

 Asmo Salorannan keksimä sähköä säästävä ja paloturvallinen laturi kännyköihin ja tabletteihin.

 Sammuu automaattisesti, kun akku on täynnä tai kun laite on irrotettu laturista.

 Laturin tuomat säästöt sähkössä eivät juuri näy yhden ihmisen lompakossa. Jos kuitenkin kaikki maailman kahdeksan miljardia laturia toimisivat samalla tekniikalla, Salorannan mukaan sähköä säästyisi kahden ydinvoimalan verran.

 Tukesin vuosina 2012 ja 2013 tekemän selvityksen mukaan Suomessa tapahtui vuodessa 29 akkujen ja laturien aiheuttamaa tulipaloa ja vaaratilannetta.

 ASMO-laturi keräsi toukokuussa joukkorahoituksena 70 000 euroa.

 Laturi valmistetaan Joensuussa. Ennakkotilaukset lähetetään lokakuun lopussa 2 000 ihmiselle ympäri maailmaa.

 Ennakkomyynnissä laturi maksaa 30 euroa. Kaupassa hinta tulee olemaan 34 euroa.

 Kiinassa valmistettuna laturi olisi ollut halvempi, mutta sen komponentit olisivat olleet heikkolaatuisempia.

 Toimii micro-usb-liittimellä.

Kaikki alkoi vuonna 2012. Oulusta kotoisin oleva Saloranta osallistui tuolloin maailman suurimpaan moottorikelkkakilpailuun Kemijärvellä.

Ensimmäinen päivä oli sujunut hyvin. Yhden hyppyrin kohdalla tosin vauhtia olisi voinut olla vähän enemmänkin. Toisena päivänä Saloranta päätti korjata virheen ja painoi reippaasti kaasua. No, reitti oli satojen kelkkojen tamppaama ja – liito odotettua pitempi.

Saloranta lensi edeltä, perässä tuli 217-kiloinen moottorikelkka. Kelkka rysähti suoraan miehen niskaan. Selkärangasta irtosi neljä kylkiluuta, ja ne puhkaisivat keuhkot.

Salorannan kuntoutuminen kesti puoli vuotta. Oli aikaa miettiä, miten tähän oikein tultiin.

Saloranta oli kymmenen vuotta sitten jättänyt insinööriopinnot kesken ja päättänyt tehdä harrastuksestaan ammatin avaamalla moottoripyöräliikkeen.

Yritys menestyi vaihtelevasti. Välillä rahaa riitti, välillä ei tiennyt, saisiko seitsemän työntekijän palkkoja maksettua.

"Opin kaiken siitä, miten yritystä ei pyöritetä", Saloranta muistelee naureskellen. Hän puhuu leppoisasti poristen, kuten paljasjalkaiset oululaiset tapaavat puhua.

"Enhän minä tiennyt, mistä kysyä yhtään mitään yrityksen pyörittämiseen liittyvää. Mutta paksun nahan ja lehmän hermot siinä hommassa sain."

Vaikka ensimmäinen oma yritys opetti paljon, onnettomuuden jälkeen Salorannan innostus niin moottoriurheiluun kuin yrityksen pyörittämiseen lopahti. Hän möi firmansa kilpailijalle ja vannoi, ettei koskaan enää perusta yritystä.

"Halusin pitää sapattivuoden ja miettiä, mitä seuraavaksi."

Sapattivuosi loppui kuitenkin lyhyeen, kun ammattikorkeakoulusta tuli kirje. Insinöörin paperit olivat ruotsin kielen kurssia vaille valmiit. Saloranta palasi koulun penkille.

Saloranta oli tavannut avovaimonsa vuonna 2010 Nesterallissa. Siitä asti mielen perukoilla oli muhinut tarina siitä, kuinka avovaimon lapsuudenkoti Ruovedellä paloi maan tasalle.

Savu oli luikerrellut olohuoneesta yläkertaan, jossa perhe nukkui. Kun kaikki heräsivät, alakerta oli jo ilmiliekeissä, eikä ollut muuta vaihtoehtoa kuin hypätä alas parvekkeelta. Avovaimon siskon käsi meni loikassa poikki ja perheen koira sai niin pahat palovammat, että se jouduttiin lopettamaan. Muilta henkilövahingoilta säästyttiin, mutta koti tuhoutui täysin.

Ja mikä oli palon syy? Aivan tavallinen kännykkälaturi, joka oli jätetty seinään. Se oli kuumentunut ja syttynyt lopulta liekkeihin.

"Anoppi oli puhunut jo pitkään, että etkös sinä insinöörismiehenä voisi kehittää sellaisen laturin, joka menee pois päältä, kun puhelinta ei ladata."

Helpommin sanottu kuin tehty, Saloranta ajatteli. Nokia oli yrittänyt samaa vuodesta 2008 asti. Se onnistuikin kehittämään yhden mallin, mutta laturi toimi vain Nokian puhelimissa. Lisäksi markkinoilla oli jo latureita, joiden pois kytkemiseksi pitää painaa nappia. Ne eivät kuitenkaan menestyneet. Napin painaminen kun on samankokoinen vaiva kun laturin vetäminen seinästä.

Kun Saloranta palasi insinöörikouluun, moottorikelkkaonnettomuus alkoi unohtua ja uusia yritysideoita juolahti mieleen. Hän osallistui Oulu Game Lab -koulutukseen ja perusti Frozen Vision -mobiilipelifirman.

Kaksi päivää peliyrityksen perustamisen jälkeen se tapahtui. Juuri ennen nukkumaanmenoa Saloranta yhtäkkiä tajusi, miten paloturvallinen laturi voisi toimia.

"Tuntui kuin lamppu olisi syttynyt pään päälle aivan kuin sarjakuvissa", Saloranta kuvailee.

Idea tuntui niin käsittämättömän yksinkertaiselta, että ensimmäiseksi Saloranta istui tietokoneelle ja tutki, eikö kukaan tosiaan ollut keksinyt samaa.

Mitään ei löytynyt.

Seuraavaksi Saloranta soitti Keksintösäätiöön ja kysyi, miten kannattaisi jatkaa.

Tärkein asia, minkä hän oli moottorikelkkabisneksestä ottanut opikseen, oli nimittäin se, että apua pitää osata pyytää.

Taas oli perustettava yritys. Keksintösäätiö lähti rahoittamaan patentinhakua. Tammikuussa 2014 Salorannalla oli oululaisen Haltianin kanssa valmistettu prototyyppi käsissään.

Saloranta osallistui myöhemmin samana vuonna Oulussa järjestettävään Polar Bear Pitching -tapahtumaan, jossa yritysideat myydään sijoittajille avannosta käsin. Hänen jälkeensä veteen hyppäsi Marc Dillon – sama mies, joka yritti kehittää itsestään sammuvaa laturia Nokialle.

"Seisottiin siinä saunatakit päällä. Dillon toivotti onnea yritykseen", Saloranta muistelee.

Sijoittajien löytäminen tuntui aluksi mahdottomalta. Kaikki rakastivat ideaa, mutta Saloranta halusi valmistaa laturin Suomessa. Se oli älyttömintä, mitä sijoittajat olivat kuulleet. He neuvoivat myymään patentit äkkiä pois ja käärimään rahat.

"Onhan se hullua, että sijoittajilta kuulee tällaista", Saloranta tuhahtaa.

"Ei clean techiä edustavaa ekolaturia kuitenkaan voinut lähteä tekemään Kiinassa jossakin kivihiilellä toimivassa tehtaassa, missä työntekijöillä ei ole mitään oikeuksia."

Saloranta kääntyi joukkorahoituksen puoleen. Ensimmäinen kampanja Kickstarterissa ei saavuttanut tavoitettaan, mutta laturi sai paljon julkisuutta. Samoihin aikoihin Apple joutui vetämään markkinoilta miljoonia latureita palovaaran takia, ja brittiperhe kuoli kännykkälaturin aiheuttamassa tulipalossa.

Vesa Ranta
Asmo Salorannan kehittämää laturia ei tarvitse irrottaa seinästä. Kun puhelin tai tabletti irrotetaan laturista, se katkaisee virransyötön automaattisesti.
Asmo Salorannan kehittämää laturia ei tarvitse irrottaa seinästä. Kun puhelin tai tabletti irrotetaan laturista, se katkaisee virransyötön automaattisesti.

Nyt sijoittajat soittelivat Salorannalle.

Toukokuun lopussa Saloranta käynnisti toisen rahoituskampanjan IndieGoGo:n kautta. Tavoite oli 10 000 euroa. Keräyksen loppuun mennessä pottina oli 70 000 euroa. Latureita myytiin ennakkotilauksena 2 000 kappaletta yli kahteenkymmeneen maahan.

Sopiva tehdas löytyi Joensuusta. ASMO-laturien valmistus alkaa lokakuussa.

Salorannalla on laturin suhteen suuret suunnitelmat.

"Tavoitteena on saada laturi standardivarusteeksi kaikkiin uusiin matkapuhelimiin. Jatkossa bisnes laajenee muihinkin virtaa säästäviin tuotteisiin, kuten tietokoneen latureihin."

Epäilijöitä silti riittää. Skeptikoiden kommentit pursuavat jo Salorannan korvista. Ei tule onnistumaan. Kiinalaiset tekevät halvemmalla. Isot yritykset rosvoavat koko idean. Kuka tällaista edes tarvitsee.

Saloranta sanoo selviytyvänsä lannistavista kommenteista paksulla nahalla ja huumorintajulla.

"Laturi on saanut niin paljon julkisuutta, että olisi liian iso riski suurille yrityksille varastaa idea. Ja jos ne niin tekisivät, pitäisin huolta, että tapaus ei unohtuisi."

Entä sitten kiinalaiset? Tuotteiden kopiointihan kukoistaa Kiinassa. Laturi on kiinnostanut maassa niin paljon, että Saloranta on joutunut estämään kaikki sieltä tulevat puhelut. Ne menivät aina samalla tavalla: täydellistä englantia puhuva mies tarjoaa laturin piirustuksia vastaan arviota siitä, kuinka paljon sen valmistaminen maksaisi.

"Olen lähetellyt niille kahvinkeittimien piirustuksia. Ajattelin, että jos kerran ovat noin härskejä, niin vastataan samalla mitalla", Saloranta myhäilee.

Myös suomalaiset skeptikot ovat soitelleet Salorannalle ja sanoneet, että idea ei tule ikinä toimimaan. Yksi jopa aikoi haastaa hänet oikeuteen Kickstarter-kampanjan vuoksi.

"Tyyppi sanoi, että hänellä ei ole mitään laturia vastaan, mutta jos hän ei saa kerätä rahaa niin en saa minäkään."

Hän ei ihmettele, miksi Suomesta ei juuri tupsahtele uusia keksintöjä.

IndieGoGo:n kautta laturia rahoittaneet saavat ennakkotilauksena mallin, jossa on suomalaisen Lastun suunnittelema puukuori.
IndieGoGo:n kautta laturia rahoittaneet saavat ennakkotilauksena mallin, jossa on suomalaisen Lastun suunnittelema puukuori.

"Aikamoinen ankeuttajien valtakunta tämä on. Mutta minulle se on antanut voimaa, että perkule, muutetaan tämä ilmapiiri."

Tavallista suomalaista keksijää Saloranta kuvailee näin: idea keksitään, se haudataan pöytälaatikkoon, ja viiden vuoden päästä kiroillaan Kymmenen uutisia katsottaessa, kun joku muu on toteuttanut idean.

Saloranta on itsekin saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kertovat keksineensä samanlaisen laturin jo aikoja sitten.

Mutta mikä oli se mullistava keino toteuttaa itsestään sammuva laturi, jonka Saloranta keksi ennen nukkumaanmenoaan?

Voisiko Saloranta nyt paljastaa Helsingin Sanomien lukijoille, miten ASMO-laturi toimii?

"Ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa puhelimen lisälaite, vaikkapa kuulokkeet. Laturi saa aluksi herätevirran puhelimelta kytkeytyäkseen päälle. Tämän jälkeen laturi alkaakin ladata puhelinta. Kun puhelimen irrottaa, laturi kytkeytyy automaattisesti pois sähköverkosta ja releen avulla sammuttaa itsensä."

Kun ensimmäinen erä ASMO-latureita lokakuussa valmistuu, ensimmäinen kappale lähtee suorinta tietä anopille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit