Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuskittomat bussit ovat kiinnostaneet Vantaan asuntomessukävijöitä jonoksi asti

Tekniikka
 
Miltä matka kuskittoman bussin kyydissä tuntuu?
Miltä matka kuskittoman bussin kyydissä tuntuu?
Vantaan kaupunki on mukana kokeilussa, jossa kuskiton Citymobil2-bussi kuljettaa väkeä ilmaiseksi Kivistön rautatieasemalta asuntomessualueelle. Tarkoituksena on paitsi testata nykyistä tekniikkaa käytössä, myös tutustuttaa ihmisiä automatiikkaan ja hälventää ennakkoluuloja. Kysyimme messuvierailta, miltä matka kuskittoman bussin kyydissä tuntuu. Toimittaja: Riikka Tuomivaara, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Bussi valuu hitaasti parkkipaikalle ja pysähtyy. Jos pitäisi silmät kiinni, tämän pienen valkoisen neliön saapumista ei edes huomaisi – niin hiljainen se on.

Kyseessä on kuskiton älybussi. Vantaan kaupunki on mukana kokeilussa, jossa kuskiton sähköbussi kuljettaa väkeä ilmaiseksi Kivistön rautatieasemalta asuntomessualueelle.

Lähtöpaikkaan on kertynyt jonoa. 7.8 neliömetrin kokoiseen bussiin mahtuu kerrallaan kymmenen matkustajaa: kuusi istumaan ja neljä seisomaan. Kun uusi porukka on kyydissä ja ovet sulkeutuvat, kuuluu kilahdus ja bussi lähtee taas matkaan.

Fakta

Vantaan kuskittomat bussit

 Vantaa on hankkinut asuntomessuille neljä ranskalaisen Ligie Groupin valmistamaa kuskitonta älybussia.

 Bussit ovat osa koko EU:n alueella toimivaa CityMobil2-hanketta, jossa tutkitaan kuskittomien ajoneuvojen käyttöä tulevaisuuden joukkoliikenteessä.

 CityMobil2 –hankkeessa on mukana yhteensä yhdeksän kaupunkia seitsemästä maasta.

 Suunnittelussa mukana on tutkimuslaitoksia, yliopistoja ja robottiteknologian valmistajia.

 Vantaan kaupungin lisäksi kokeilussa ovat mukana Helsingin seudun liikenne (HSL), Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi sekä Uudenmaan liitto.

 Kuskittomat minibussit ajavat Kivistön asemalta Kivistön asuntomessualueelle päivittäin ilmaiseksi 10. 7.–9. 8. kello 10–18.

Kilometrin pituisessa matka kestää noin viisi minuuttia. Bussin maksiminopeus on 40 kilometriä tunnissa, mutta turvallisuussyistä asuntomessujen bussi ajaa vain 12 kilometriä tunnissa. Kyyti on tasainen ja bussin sisälläkin ainoa ääni on katossa huriseva ilmastointi.

Bussien toiminta perustuu kameroilla varustettuihin sensoreihin, jotka havaitsevat tiellä olevat esteet. Auto liikkuu paikasta toiseen sensoreista ja kameroista saadun tiedon perusteella.

Uudenlaiset bussit ovat osa koko EU:n alueella toimivaa CityMobil2-hanketta, jossa tutkitaan kuskittomien ajoneuvojen käyttöä tulevaisuuden joukkoliikenteessä.

Hankkeen tarkoituksena on paitsi testata nykyistä tekniikkaa käytössä, myös tutustuttaa ihmisiä automatiikkaan ja hälventää ennakkoluuloja.

Hankkeen projektipäällikkö Topias Pihlava Vantaan kaupungilta kertoo, että projekti on sujunut odotusten mukaisesti.

Avajaisviikonloppuna busseilla matkusti noin 1 100 ihmistä. Kiinnostus on ollut niin kovaa, että loppumessujen ajaksi kaikki neljä bussia yritetään saada käyttöön.

"Ihmisillä on monenlaisia ennakkoluuloja kuskittomia busseja kohtaan. Tämä on hyvin konkreettinen tapa hälventää pelkoja, kun ihmiset näkevät, että bussi pysähtyy joka kerta samalle parkkipaikalle", Pihlava sanoo.

ARTTU LUHTala hs
Vantaan asuntomessuilla kuskittomat älybussit ajavat hitaasti, vain 12 km/h.
Vantaan asuntomessuilla kuskittomat älybussit ajavat hitaasti, vain 12 km/h.

Bussin lähdettyä ihmiset pälyilevät ympärilleen. Mitään kovin erityistä sen sisältä ei kuitenkaan löydy: oven vieressä on kolme nappia, joista yksi avaa oven, yksi laskee alas pyörätuolirampin ja kolmas on hätänappi. Bussin etu- ja takaosassa on kolmen penkin rivistö, joiden takana on tilaa laukuille.

Ne, jotka eivät mahtuneet istumaan, seisovat bussin keskiosassa.

Jännittävin varuste on näyttö, joka kertoo värikoodeilla missä bussi kulkee ja mitä se havaitsee. Kun ohitamme tolpan, näyttöön ilmestyy tolpan kohdalle hetkeksi punainen pallo.

Oppaalta kysellään bussista lähes taukoamatta. Hän kertoo, että bussi painaa tyhjänä 1 150 kiloa ja että samanlaisia busseja on maailmassa vain 11 kappaletta.

Bussille on varattu yksityinen aidattu reitti, jota kaksi bussia kulkee edestakaisin sillä aikaa kun toiset kaksi on latauksessa. Lataaminen kestää noin kahdeksan tuntia ja ladatulla bussilla ajaa yhden päivän.

Täysin teknisiltä ongelmilta ei ole vältytty: oppaan mukaan bussia ohjaava tietokone on kaatunut yhdesti.

Käännöksen sijaan bussi jatkoi kulkuaan kohti aitaa. Ennen aitaa bussi kuitenkin pysähtyi, koska lähiympäristöä havainnoivat laserit havaitsivat esteen.

Turvallisuuden lisäksi kuskittomat bussit liitetään laajoihin yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten työttömyyteen.

Pihlava vakuuttaa, että sähköbusseilla ei yritetä syrjäyttää isoja busseja ja niiden kuljettajia, vaan tavoitteena on täydentää joukkoliikennettä. Älybussit tarjoaisivat uusia palveluita hiljaisina aikoina ja pienen asukastiheyden alueilla.

"Kuskittomat bussit voivat luoda joustavaa ja yksilöllistä joukkoliikennettä. Parhaimmillaan ne ovat lyhyillä, pitkiä runkolinjoja täydentävillä reiteillä."

Tällainen reitti voisi olla esimerkiksi muutaman kilometrin matka kotiovelta juna-asemalle.

"Harvaan asutuilla alueilla ei tarvitsisi pyöriä isoja busseja koko ajan. Tulevaisuudessa ei ehkä edes tarvita tiettyä reittiä, vaan bussi kulkisi silloin kun ihmisiä on ja veisi ihmiset haluamaansa määränpäähän", Pihlava visioi.

"Toki kuskittomat bussit voidaan ohjelmoida kulkemaan myös aikataulujen mukaisesti. Palautteen perusteella ne voidaan muovata jokaiselle alueelle parhaiten sopiviksi."

Suurin haaste älybussien toimiminnalle Suomessa on talvi.

Pihlava kuitenkin luottaa, että asiaan keksitään ratkaisu.

"Seuraavaksi valmistajat lähtevät testaamaan talviolosuhteita. Bussit täytyy ohjelmoida eri tavalla, koska lumikasat ja jää luovat omat ongelmansa."

Tavoitteena on kehittää kokeilujen ja palautteen pohjalta oikea bussi, joka voisi liikennöidä myös muun liikenteen joukossa. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi lentoaseman pysäköintitalon ja terminaalin välisiä kuljetuksia.

Kuskittomat bussit ovat jo käytössä esimerkiksi Heathrow'n lentokentällä Iso-Britanniassa.

Palataan vielä Vantaalle. Pitkän suoran jälkeen älybussi hidastaa vauhtiaan, kääntyy vasemmalle ja saapuu määränpäähänsä messualueen reunalle.

Vaikka vauhti on vielä hölkkää hitaampaa ja oppaan läsnäolo hälventää tunnetta kuskittomuudesta, perillä kyytiläisiä hymyilyttää. Pieni askel tulevaisuuteen on nyt otettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit