Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robottiruohonleikkuri tekee pihasta golfkentän ja karkottaa käärmeet

Tekniikka
 
Getty images
Kuva: Getty images

1 Robottiruohonleikkuri on sähköllä toimiva laite, joka leikkaa ruohon täysin ilman ihmistä. Ennen käyttöönottoa robotille pitää asentaa latausasema ja määritellä sen toiminta-alue rajauskaapelin avulla. Kaapelin voi asentaa itse maan pinnalle tai tilalta jälleenmyyjän asentamaan kaapelin maan sisään. Leikkuri yhdistetään latausasemaan, joka saa virran sähköverkosta. Lisäksi robotissa on säätöpaneeli, josta voi muokata asetuksia, kuten leikkuuajan ajastaminen ja leikkuukorkeuden säätäminen. Noin 500 neliön pihassa esivalmistelut kestävät kolmisen tuntia. Sen jälkeen robotin voi jättää paikalleen syksyyn asti.

2 Eniten huoltoa vaativat leikkuuterät. Leikkuuterät kestävät 1 000 neliömetrin alueella yhden kesän. Terät voi vaihtaa tavallisella ruuvimeisselillä. Robottileikkuri säilyy kesällä ulkona ja toimii myös sateella.

3 Koska robottiruohonleikkurit toimivat sähköllä, ne ovat hyvin hiljaisia. Robotin voi siis jättää yötöihin häiritsemättä omaa tai naapurien unta. Kesässä se kuluttaa sähköä noin kahdenkymmenen euron verran.

4 Tärkeimmät tekijät robottiruohonleikkuria valittaessa ovat pihan koko ja kuinka vaikeakulkuinen maasto on. Jos piha on mäkinen tai muuten hankala leikattavaksi, kannattaa valita suuremmalle pihalle mitoitettu laite, koska niissä on enemmän tehoja. Halvemmat mallit kykenevät noin 20 prosentin kaltevuuteen, kalliimmat jopa 45 prosentin kaltevuuteen.

5 Robottiruohonleikkuri on älykäs: kalliimmat mallit tietävät, että sateisella säällä ruoho pitää leikata useammin ja kuivalla harvemmin.

6 Robottiruohonleikkurit ovat turvallisia. Jos lapsi kääntää ruohonleikkurirobotin kyljelleen tai nostaa sen ilmaan, leikkuri sammuu automaattisesti. Terät ovat niin syvällä ulkoreunan sisäpuolella ja suojattuja, etteivät varpaat tai lemmikkien tassut ole vaarassa. Kone kuitenkin ajaa pienten esineiden päältä, eli esimerkiksi lelut kannattaa poistaa nurmikolta. Edistyksellisimmät mallit osaavat tunnistaa pienet lelut ajaessaan niiden päältä, jolloin leikkuuterät vetäytyvät sisään.

7 Koska ruohonleikkurirobotti ajaa nurmea koko ajan, pysyy nurmi aina tasaisena kuin golfkenttä ja sammalen määrä vähenee. Robotti myös puurtaa pihalla niin usein, että etanat ja käärmeet kaikkoavat. Leikattu ruohosilppu jää maahan lannoitteeksi.

8 Halpoja hankintoja laitteet eivät ole. Tällä hetkellä hintahaarukka on noin 1 300 eurosta 4 500 euroon. Suomessa ruohonleikkurirobotit eivät vielä ole läheskään yhtä yleisiä kuin Ruotsissa, jossa jo puolet kaikista ruohonleikkureista on robotteja. Meilläkin ne ovat kuitenkin viime vuosina yleistyneet.

Juttua varten on haastateltu ruohonleikkurirobotteja maahantuovan Husqvarnan myyntipäällikkö Tommi Larmasta.
Muut lähteet: www.robottiruohonleikkuri.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit