Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisälaitteella minkä tahansa älypuhelimen voi muuttaa aidoksi järjestelmäkameraksi – esittelyssä Sony QX1

Lisälaitteella minkä tahansa älypuhelimen voi muuttaa aidoksi järjestelmäkameraksi

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
sony

Älypuhelinten kameroita kehitetään jatkuvasti entistä paremmiksi. Litteään luuriin upotetut minikokoiset linssit ja kennot tuottavat hämmästyttävän hyvää kuvaa. Järjestelmäkamerat päihittävät kuitenkin puhelimet edelleen, etenkin haastavissa kuvausolosuhteissa – ja mahdollisuudella vaihtaa linssejä tarpeen mukaan.

Sonyn QX1-lisälaitteella minkä tahansa älypuhelimen voi kuitenkin muuttaa aidoksi järjestelmäkameraksi!

Oikeastaan Sony QX1 on täydellinen kamera jo itsessään. Sitä voi jopa käyttää ilman puhelinta. Kuvien ottaminen on tosin arpapeliä, sillä minkäänlaista näyttöä laitteessa itsessään ei ole. Puhelimen yhdistäminen näytöksi ja ohjausvälineeksi onnistuu helpoimmin, mikäli luuri tukee NFC-toimintoa. Silloin riittää, kun puhelimella pyyhkäisee Sonyä oikeasta kohdasta.

Mikäli NFC:tä ei puhelimesta löydy, täytyy laitteiden yhdistäminen hoitaa käsipelillä monimutkaisen salasanan avulla.

Sonyn mukana toimitetaan 16–50 mm zoom-objektiivi, jonka tilalle voi luonnollisesti vaihtaa haluamansa linssin – QX1 kun on oudosta muodostaan huolimatta aito järjestelmäkamera.

Sonyn oma linssivalikoima ei ole valtava, mutta edullisilla adaptereilla kameraan saa kiinni vaikkapa Canonin tai Nikonin linssejä.

Pitkän 300 mm objektiivin kytkeminen puhelimeen aiheutti sivustakatsojissa melkoista ihmetystä.

Kameran kuvanlaatu päihittää luonnollisesti kännykän oman kameran selkeästi, etenkin hämärissä olosuhteissa.

Oikeanlaisella linssillä kuvien terävyysalueen saa myös äärimmäisen kapeaksi, ja taustan kauniin sumeaksi. Tähän eivät puhelinten omat kamerat pysty mitenkään. Mikäli kameraan asentaa muistikortin, voi kuvat lisäksi tallentaa pakkaamattomana raw-muodossa. Kameran päältä löytyy myös pienikokoinen salamavalo.

Valitettavasti elo Sonyn kanssa ei ole aivan ongelmatonta. Yhteys puhelimen ja kameran välillä katkeili, eikä suostunut muodostumaan uudestaan ennen molempien laitteiden käynnistämistä uudelleen.

Lisäksi QX1 on äärimmäisen hidas toimissaan. Kuvan ottaminen kestää järkyttävän kauan. Oletuksena kuvat myös siirtyvät samantien puhelimen muistiin, ja siirto-operaatiokin kestää ja kestää. Nopeiden muistojen räpsimiseen kaupungilla kävellessä se ei siis sovellu laisinkaan.

Toisaalta laadukkaita selfieitä on helppo napsia. Kameran kun voi asettaa minne tahansa, ja siirtyä itse kuvaan samalla puhelimen ruudulta rajausta tarkkaillen.

Sony QX1 on ideana näppärä, mutta valitettavasti sen äärimmäinen hitaus syö kiinnostusta jokapäiväiseen käyttöön.

Plussaa:

 Kuvanlaatu

 Pieni koko ominaisuuksiin nähden

Miinusta:

 Äärimmäisen hidas

Sony QX1 –kamera hinta: n. 300 euroa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit