Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahvistinlegendan puhelin on suunniteltu Oulussa

"Brändillä erottautuminen on tulevaisuuden juttu", sanoo Marshallille puhelimen suunnitelleen oululaisyhtiön toimitusjohtaja Pekka Väyrynen.

Tekniikka
 
Vesa Ranta
Kahta kuulokeliitäntää testaamassa Creoirin toimitusjohtaja Pekka Väyrynen (vas.) ja Marshall-puhelimen kehityksestä vastannut Antti Lilja.
Kahta kuulokeliitäntää testaamassa Creoirin toimitusjohtaja Pekka Väyrynen (vas.) ja Marshall-puhelimen kehityksestä vastannut Antti Lilja. Kuva: Vesa Ranta

Huipputekniikka ei enää yksin riitä älypuhelinmarkkinoilla, vaan nyt täytyy erottua muilla keinoin. Näin sanoo oululaisen Creoirin toimitusjohtaja Pekka Väyrynen. Ex-nokialaisten perustama yritys valmistaa räätälöityjä älylaitteita kansainvälisille brändeille.

Tuorein projekti on vahvistinlegenda Marshallin älypuhelin, jonka suunnittelusta Creoir vastasi. London-nimistä puhelinta myy ruotsalainen Zound Industries.

Artikkeliin liittyvät

London on Android-puhelin, jossa on panostettu äänentoistoon.

Väyrysen mukaan puhelinta ei ole kuitenkaan suunnattu pelkästään muusikoille tai musiikkiharrastajille.

"Musiikki liikuttaa jollain tavalla melkein kaikkia. Juuri aamulla luin, että Hämeenlinnan asukasluku kaksinkertaistuu kun AC/DC tulee keikalle. Kyllä puhelimen asiakaskunta on varmasti laaja."

Puhelinta markkinoidaan "maailman kovaäänisimpänä älypuhelimena". Väyrysen mukaan voimakkuuttakin tärkeämpää on äänenlaatu.

"Siihen pyrittiin, että kun Marshallin puhelin laitetaan soimaan rinnakkain toisen puhelimen kanssa, selkeän eron huomaa heti. Laite kilpailee myös kannettavien tietokoneiden äänenlaadun kanssa."

Miten tällainen ero on sitten saatu aikaan?

London-puhelimen etupuolella on kaksi bassobuusterilla varustettua kaiutinta ja sisällä hifi-luokan äänikortti.

Stereomikrofonin avulla voi tehdä hyvälaatuisen demonauhan ilman hälyääniä tai kuvata videon keikalta ilman äänen säröytymistä.

Väyrysen mukaan Oulusta löytyy huippuosaamista audio-puolelta. "Meidän omassa porukassa ekspertti on Heikki Juntunen, joka oli vastuussa äänentoiston kehittämisestä."

Tärkeä uusi ominaisuus on puhelimen yläreunassa sijaitsevat kaksi kuulokeliitäntää – ne mahdollistavat musiikin kuuntelemisen yhdessä kaverin kanssa tai vaikkapa toisen liitännän kytkemisen kaiuttimiin ja toisen kuulokkeisiin. Ulostulojen äänenvoimakkuutta voi säätää erikseen.

Kuulokeliittimien keskellä on M-pikanäppäin, jolla pääsee suoraan puhelimelle räätälöityyn soittimeen. Soittimessa pääsee valitsemaan saman valikon alta, millä sovelluksella haluaa kuunnella musiikkia.

Musiikkisovelluksesta löytyy dj-sovellus, jonka avulla voi kuunnella yhtä aikaa parhaillaan soivaa kappaletta sekä tulevaa kappaletta haluamastaan kohdasta.

Mutta mitä uutta puhelin tuo muusikolle, jolla on jo kaikki mahdolliset tarvikkeet?

"No, ainakin puhelimen", Väyrynen sanoo.

"Design on toinen tärkeä syy. Vahvistimiin ja Marshallin brändiin viittaavilla vihjeillä puhelimesta on tehty tunnistettava ja muista erottuva. Ei kukaan halua ostaa Samsungin t-paitaa, mutta Marshallin paidat kyllä käyvät kaupaksi."

Tällaiselta näyttää älypuhelinmarkkinoiden tulevaisuus Väyrysen mukaan. Tekniikka on kehittynyt niin pitkälle, että tavalliselle puhelimenostajalle teknisillä yksityiskohdilla ei ole enää merkitystä.

London-puhelimessa ei esimerkiksi ole aivan viimeisintä prosessoria ja kamera on keskitasoa.

"Tilanne ei enää ole sama kuin pari vuotta sitten, jolloin ainoastaan isoimmilla firmoilla oli varaa ja kykyä valmistaa puhelimia. Alustoja on saatavilla paljon paremmin ja tekninen tekeminen on helpompaa."

"Alustan päälle pitää rakentaa uniikki puhelin ja se on isoin työ." Viime aikoina trendinä on ollut se, että puhelinvalmistajat panostavat johonkin tiettyyn ominaisuuteen, kuten vaikka hyvään selfie-kameraan.

Marshall panostaa äänenlaatuun, mutta Väyrysen mielestä sekään ei enää yksin riitä. Tärkeintä on vahva brändi puhelimen takana.

"Jos uutta teknistä keksintöä ei voi suojata patentilla, muutaman kuukauden päästä putkahtaa kymmenkunta samanlaista laitetta pihalle."

"Jos valmiiksi vahva brändi julkaisee puhelimen, se on jo suojattu brändin nimellä. Kukaan muu ei voi sitä tehdä."

Marshallin brändi näkyykin vahvasti London-puhelimen ulkoasussa. Takaosassa on vahvistimista tuttu epätasainen mattamusta kuori. Näppäimien sijaan Londonissa on messinkinen säädinpyörä, jolla muutetaan äänenvoimakkuutta.

"Parasta on, jos uusi tekninen ominaisuus voidaan sulavasti liittää vahvaan brändiin. Eikö vaikka Gucci-puhelin olisi aika hieno?" Väyrynen pohtii.

Toisaalta brändi tuntuu myös hinnassa: Marshallin nettikaupassa puhelimen hinta on 549 euroa. Marshall London tulee myyntiin 21. elokuuta alkaen useissa Euroopan maissa, myös Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit