Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amazonin Echo-älykaiutin toimii puheella ja kertoo jopa vitsejä

Älykaiutin toimii puheella ja kertoo kysyjälle pääkaupungit ja sääennusteet

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
amazon
Näyttöä tai näppäimistöä ei ole.
Näyttöä tai näppäimistöä ei ole.

Legendaarisessa tv-sarjassa Ritari Ässän paras kaveri ja juttukumppani oli oma auto. Vaikka KITT:n kaltainen tekoäly onkin vielä fantasiaa, edetään sitä kohti jatkuvasti. Omalla tavallaan lähimmäksi pääsee Amazonin uutuuslaite Echo.

Echo näyttää tavalliselta, langattomalta kaiuttimelta. Sellaisenakin se toimii.

Erona muihin kaiuttimiin on, että Echolle voi jutella – ja se puhuu takaisin.

Aivan ennennäkemätöntä ihmisen puheen tunnistaminen ja siihen vastaaminen ei toki ole. Älypuhelimista erilaisia juttukavereita on löytynyt jo pitkään.

Echo on kuitenkin siinä mielessä erilainen, että sitä on tarkoitus käyttää lähes pelkästään puheella. Minkäänlaista näyttöä tai näppäimistöä siinä ei ole.

Todellista juttukumppania Echo ei vastaa. Siltä voi lähinnä kysellä erilaisia asioita, kuten vaikkapa pääkaupunkeja, julkisuuden henkilöiden syntymäaikoja, oman kalenterin merkintöjä, urheilutuloksia, säätietoja tai laskutehtäviä.

Myös vitsien kertominen onnistuu. Yksinkertaisiin kysymyksiin vastaukset napsahtelevat kuin apteekin hyllyltä. Echolta voi esimerkiksi kysyä, mikä on Ranskan pääkaupunki, tai millainen sää on Pariisissa.

Tietojen yhdistelemisessä se on kuitenkin huono. Jos siltä kysyy, millainen sää onkaan Ranskan pääkaupungissa, vastauksena on pahoittelu siitä, että kysymystä ei ymmärretty.

Puhelimen kanssa Echo harrastaa pientä yhteistoimintaa. Alkuasennuksessa wlan-verkon salasana pitää antaa mobiilisovelluksella. Kaiuttimelle voi myös sanella muistilappuja, jotka ilmestyvät puhelimeen esimerkiksi kauppareissua varten.

Erityisen näppärä Echo on "keittiöradiona". Sen voi pyytää soittamaan tiettyä musiikkityyliä tai artistia, ja vaihtaa kappaleita sekä säätää äänenvoimakkuutta. Valitettavasti laite tukee tällä haavaa vain kourallista musiikkipalveluita, eikä niihin kuulu esimerkiksi Spotify.

Amazon kuitenkin lisää laiteohjelmistoon koko ajan ominaisuuksia. Viimeisimmäksi lisättiin tuki älypuhelinten IFTTT-sovellukselle.

Sen kautta puheohjauksen avulla voi vaikkapa tehdä Facebook-päivityksiä, lähettää sähköpostia tai säätää älyvalot syttymään samaan aikaan kun Echon herätyskello soi.

Tällaisenaan Amazon Echo on hauska lelu, jonka todellinen käyttöarvo jää kuitenkin vielä pieneksi.

Mikäli kotiin hankkii myös WeMo-älypistorasioita ja Hue-älylamppuja, nousevat laitteen mahdollisuudet aivan uusiin sfääreihin. Jo lyhyenkin kokeilun perusteella on helppo uskoa Echon kaltaisen juttukumppanin ohjaavan tulevaisuudessa monia kodin toimintoja.

 

 
Plussaa:

 Tunnistaa puhetta todella hyvin

 Puhuu myös selkeästi
 
 
Miinusta:

 Ei akkua

 Ei vielä virallisesti saatavilla Suomessa, osaa vain englantia
 
Amazon Echo -älykaiutin
Hinta noin 250 euroa Suomeen tilattuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit