Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asus ROG G501:n teho riittää pelaamiseen ja videoeditointiin, mutta ulkonäkö voi jakaa mielipiteitä

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
asus
Koneessa on kookas näyttöja kunnollinen näppäimistö.
Koneessa on kookas näyttö
ja kunnollinen näppäimistö.

Pelaaminen on omalta osaltaan vauhdittanut tietokoneiden kehitystä. Viimeisimmät peliuutuudet tiristävät aina kaiken mahdollisen irti pc-koneista. Asus ROG G501 on pelaamiseen optimoitu kannettava tietokone, joka suoriutuu myös muista tehoa vaativista toimista.

Vaikka G501 ei aivan käsilaukussa kuljekaan, kone on ominaisuuksiinsa nähden pakattu kohtuulliseen pieneen tilaan. Kookkaan näytön sivutuotteena koneessa on tilaa myös kunnolliselle näppäimistölle erillisine numeronäppäimistöineen.

Näppäimistön alla on reippaankokoinen kosketuslevy, joka on valitettavan herkkä tulkitsemaan sormienliikkeitä väärin. Nettiselain zoomaili jatkuvasti sivustoja äärimmäisen suuriksi tai pieniksi.

Ulkoisesti G501 on tyylikäs kuin tuning-auto. Valitettavasti alumiinikuori tahriutuu herkästi sormenpäiden rasvasta, ja sen siistinä pitäminen vaatii jatkuvaa hinkkaamista.

Kuorien sisällä potkua antaa Intelin tehokas i7-suoritin ja etenkin pelikäytössä tarpeellinen erillinen näytönohjainpiiri, Nvidian GTX960M. Aivan markkinoiden nopein malli se ei ole, mutta uusimmatkin pelit pyörivät sillä suhteellisen näyttävästi ja sulavasti. Vääntövoima lyhentää akun kestoa. Ilman sähkövirtaa kone hyytyy jo neljän tunnin jälkeen.

Testiyksilö oli varustettu full hd -tarkkuuden näytöllä. Saatavilla on myös uhd-näytöllä varustettu malli. Sitä ei kuitenkaan voi suositella.

Uhd-tarkkuudella pelit tahmaavat ja joidenkin ohjelmien valikot muuttuvat lukukelvottoman pieniksi. Myöskään Netflixin uhd-elokuvat ja sarjat eivät vielä toistu selaimen kautta, vaikka tietokone tarkkuutta tukisikin.

Ikävin piirre näytössä on kuitenkin se, että se ei ole kosketusnäyttö. Läppärin ja tablettien näyttöä tökkimään tottunut on jatkuvasti ihmeissään, kun näytöltä ei voikaan valita mitään suoraan sormella.

Kiintolevyjä koneessa on peräti kaksi. Käyttöjärjestelmää ja ohjelmia varten on nopea 128 gigatavun ssd-levy ja muuhun käyttöön teratavun perinteinen kiintolevy. Lisähintaan Asusiin voi hankkia myös äärimmäisen nopean 512-gigatavuisen ssd-levyn.

Minkäänlaista optista asemaa ei koneessa enää ole. Dvd- tai blu-ray-leffojen katselua varten pitää siis hankkia ulkoinen asema, tai hyödyntää nettipalveluiden valikoimaa.

Erikoinen puute on langallisen verkkoyhteyden jättäminen pois. Etenkin pelaajat arvostavat perinteistä verkkokaapelia langattomien yhteyksien sijasta.

Paketista löytyy sentään usb-väylään kiinnitettävä verkkosovitin – ja rungosta löytyy onneksi useampi usb-liitäntä.

Asus hoitaa kiitettävästi niin uusimmat pelit kuin järeät videoeditointityötkin. Väännöstä ostopäätös ei jää kiinni, mutta raju ulkonäkö varmasti jakaa mielipiteitä jyrkästi.

 

Plussaa:

 Tehokas

 Kookas näppäimistö

 Hyvät liitännät
 
Miinusta:

 Kerää sormenjälkiä

 Ei kosketusnäyttöä

 Kaiutinten äänentoisto
 
Asus Republic of Gamers 501 –tietokone. Hinta noin 1 600 euroa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit