Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testissä TomTom Bandit: Videon voi leikata valmiiksi vain puhelinta ravistamalla

TomTomin toimintakameran kiinnittäminen on kätevää, mutta pikaeditointi ei täytä lupauksia.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
tomtom
Kameraa voi ohjata myös Android- tai iOS-laitteella.
Kameraa voi ohjata myös Android- tai iOS-laitteella.

Videoiden kuvaaminen ja katsominen on hauskaa puuhaa. Valitettavasti välissä videot pitää yleensä editoida, ja se puolestaan on aikaa vievää ja monesti tylsääkin touhua.

TomTomin uusi toimintakamera tekee editoinnin sananmukaisesti kädenkäänteessä. Aiemmin lähinnä navigaattoreistaan tunnettu TomTom siirtyy uusille urille ensimmäisellä, Banditiksi nimetyllä, kamerallaan.

Itse kameran ominaisuuksissa ei ole ihmeellisyyksiä. Tarkimmillaan videoita voi kuvata 4K-resoluutiolla, mutta silloin kamera nappaa vain 15 kuvaa sekunnissa. Nopeasti liikkuvan kohteen kuvaamiseen tämä on aivan liian vähän.

Jos tarkkuuden tiputtaa 2,7K-asetukselle, päästään jo 30 kuvan sekuntivauhtiin. Superhidastuksia varten voidaan kuvata 120 kuvaa sekunnissa, jolloin tarkkuus on enää 720p.

Kuvanlaatu on hyvä, vaikka se ei aivan parhaiden kilpailijoiden tasolle ylläkään. Etenkin hämärässä laatu heikkenee huomattavasti, mutta kirkkaassa auringonpaisteessa jäljessä ei ole moittimista.

Action-kamera kiinnitetään yleensä kypärään, ohjaustankoon, suksiin, rullalautaan tai muuhun eksoottiseen paikkaan. Silloin tarvitaan monenlaisia kiinnikkeitä ja paljon säätövaraa kuvausasennon puolesta.

TomTom on ratkaissut asian todella näppärästi. Kameran kiinnitysosa on oletuksena pohjassa mutta pyörii vapaasti lähes koko kameran ympäri. Kameran voi siis asentaa lähes miten vain ja kääntää lopuksi suoraksi.

Näppärä on myös paketissa oleva sovitin, jonka ansiosta Bandit on yhteensopiva erittäin suosittujen GoPro-kameroiden kiinnikkeiden kanssa. Kiinnitysmekanismi tuntui aina kiinnitystä säädettäessä yllättävän heppoisilta, mutta kiinnikkeet eivät testin aikana irronneet kertaakaan.

Selkeän valikon lisäksi kameraa voi ohjata myös Android- tai iOS-laitteella, jolloin kameran tuottamaa kuvaa voi myös esikatsella.

Puhelimeen liittyy myös TomTom Banditin eniten mainostettu ominaisuus: pitkän videon voi leikata valmiiksi vain puhelinta ravistamalla.

Kameran anturit mittaavat koko ajan muun muassa nopeutta, kiihtyvyyttä ja lisäosan avulla kuvaajan pulssiakin. Anturien avulla kamera päättelee, mitkä kohdat kuvauksesta ovat huippukohtia ja kasaa niistä automaattisesti valmiin videon.

Anturin dataa voi myös lisätä grafiikkana valmiiseen videoon esimerkiksi nopeusmittarin muodossa. Huippukohtia voi myös lisätä kesken kuvauksen painamalla rec-nappulaa.

Valitettavasti ominaisuus ei toimi aivan kiitettävästi. Huippukohdaksi määrittyy helposti esimerkiksi kameran asennon säätäminen kesken kuvauksen, eikä ohjelma aina ota huomioon, että myös juuri ennen tai jälkeen huippukohdan voisi tapahtua jotain mielenkiintoista.

TomTom Bandit on kelpo kamera, mutta paljon hypetetty pikaeditointi ei valitettavasti onnistu aivan täysin täyttämään lupauksia.

Plussaa:

 Pyörivä kiinnitysmekanismi

 GoPro-yhteensopivus kiinnikkeiden kanssa

 Ongelmaton yhteistoiminta mobiililaitteen kanssa

Miinusta:

 Automaattieditointi ei täytä lupauksia

 4K-tilan naurettavan pieni kuvanopeus

TomTom Bandit -toimintakamera. Hinta 429 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit