Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomakuvat talteen: Näin valitset sopivan kiintolevyn

Kamera on kesän jälkeen täynnä muistoja. Listasimme erilaisia kiintolevyjä kuvien tallentamiseen.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
hANS eISKONEN
Kuva: hANS eISKONEN

Valokuvien ottaminen on saavuttanut valtavat mittasuhteet. Kahden minuutin välein otetaan yhtä monta valokuvaa kuin koko maailmassa otettiin 1800-luvulla yhteensä!

Uusia videoita puolestaan ladataan pelkästään Youtubeen joka minuutti 300 tuntia.

Artikkeliin liittyvät

Kameran muistikortilta kuvat ja videot siirretään yleensä tietokoneen kiintolevylle. Vuosien saatossa tietokoneelle kertyy melkoinen kokoelma.

Jos kone tai pelkkä levy hajoaa, ovat nettiin siirtämättä jääneet kuvat ja videot huonolla tuurilla iäksi mennyttä.

Kuvat, videot ja muut dokumentit kannattaakin tallentaa koneen peruslevyn lisäksi myös toisaalle. Pilvipalvelujen suosio kasvaa koko ajan, mutta tietojen varmistamisessa "kotikonstein" on edelleen hyvät puolensa.

Sisäiset levyt

Jos käytössä on pöytäkone, sen sisuksiin voi yleensä asentaa toisen kiintolevyn. Levyä kannattaa hankkia kerralla tarpeeksi.

Mitä nopeampi levy, sitä korkeampi hinta. Kuvien tallennukseen kelpaa vähän hitaampikin.

Sisäinen kiintolevy toimii erittäin nopeasti eikä vie tilaa pöydältä. Asentaminen vaatii hieman nörttitaitoja, mutta netistä löytyvillä ohjeilla siihen pystyy varmasti kuka tahansa.

Haittapuoli on, että sisäinen levy on yhtä vika-altis kuin koneen oma kiintolevy. Jos peruslevy hajoaa esimerkiksi sähkövikaan, on erittäin todennäköistä, että samalla poksahtaa myös varmistuslevy.

Tietojen siirtyminen molemmille levyille vaatii erillisen ohjelman tai kopiointia käsipelillä.

Esimerkkejä:

 WD Green 2 TB SATAIII 64 MB 3.5". Hinta noin 85 euroa.

 Seagate Barracuda 3 TB 64 MB 7200 RPM 3.5". Hinta noin 120 euroa.


Ulkoiset yhden levyn usb-levyt


Läppäriin saa harvemmin toista levyä sisälle, ja pöytäkoneessakin varmistuslevyn ulkoistaminen pienentää hajoamisen riskiä. Yleensä ulkoinen levy asennetaan koneen usb-liitäntään.
Joissakin levyissä liitäntöjä on useita. Kannattaa ennen ostamista varmistaa, että omassa tietokoneessa on levyn kanssa yhteensopiva liitäntä.
Ulkoiset levyt ovat todella edullisia. Välillä ulkoisia levyjä saa jopa halvemmalla kuin koneen sisälle asennettavia.
Usb-levyjen mukana tulee usein ohjelmisto, jolla tietokoneen tiedot voi varmistaa automaattisesti ulkoiselle levylle.
Esimerkkejä:

 LaCie Porsche Design P'9230 4 TB. Hinta noin 180 euroa.

 WD My Passport Ultra 2 TB. Hinta noin 130 euroa.


Ulkoiset useamman levyn usb-levyt


Jokainen kiintolevy hajoaa joskus. Maksimaalista turvaa tarjoavat ratkaisut, joiden sisällä on kaksi (tai vielä useampia) erillistä kiintolevyä.
Levyjä voi yleensä käyttää yhtenä isona ulkoisena tallennustilana tai automaattisesti kopioida samat tiedot molemmille levyille. Tällöin tilaa on vain puolet laitteen enimmäiskapasiteetista.
Etuna on, että yhden levyn hajotessa tiedot ovat tallessa toisella levyllä, ja hajonneen kiekon voi vain vaihtaa uuteen.
Tiedot voi siis tallentaa suoraan vain ulkoiselle levylle, ja ne ovat silti tuplasti tallessa. Joissakin malleissa on usb-liitäntöjä, joihin saa tarvittaessa kytkettyä vielä lisää tallennustilaa.


Esimerkkejä:

 Buffalo Drivestation Duo 6 TB. Hinta: noin 360 euroa.

 WD My Book Duo 8 TB USB 3.0. Hinta noin 490 euroa.


Ulkoiset yhden levyn verkkolevyt


Usb-liitäntä ei ole ainoa keino kytkeä koneeseen varmistustilaa. Etenkin kannettavan tietokoneen tai useampien koneiden varmistuksen kanssa kätevä tapa on hankkia kotiverkkoon asennettava levy.
Varmistuslevyn voi piilottaa kaappiin tai vaatehuoneeseen. Apple-käyttäjille ehdoton valinta on Applen oma Airport Time Capsule. Myös muilla valmistajilla on samankaltaisia ratkaisuja.
Lähes kaikissa on usb-liitäntöjä, joihin voi kytkeä lisää tallennustilaa tai jakaa tulostimen niiden kautta kotiverkon koneille.
Joidenkin laitteiden sisältöön pääsee käsiksi netin yli mistä tahansa. Näin puhelimella otetut kuvat saa suoraan myös kotiverkkoon, tai kuvia voi katsella sukulaisten luona kyläillessä.
Verkkoliitäntäiset kiintolevyt vaativat hieman enemmän säätämistä kuin usb-malliset, mutta ne opastavat asennusvaiheessa lähes kädestä pitäen.
Esimerkkejä:

 Apple AirPort Time Capsule 2 TB. Hinta: noin 280 euroa.

 Buffalo LinkStation 210 4 TB. Hinta noin 180 euroa.


Ulkoiset usean levyn verkkolevyt


Järein tapa tehdä varmistuksia ovat usean kiintolevyn verkkotallentimet. Kotikäyttöönkin myydään jopa neljän kiintolevyn laitteita, joihin saa uppoamaan kuvia ja videoita ison määrän.
Useasta levystä on sama hyöty kuin usb-levyjenkin kohdalla: yhden levyn hajoaminen ei hävitä vielä mitään.
Monen levyn laitteet sisältävät paljon ominaisuuksia, joilla kotikäyttäjä ei välttämättä tee mitään. Yleensä on mahdollista ostaa pelkkä runko, johon voi hankkia haluamansa kokoiset kiintolevyt sisään.

Esimerkkejä:

 QNAP TS-431. Hinta noin 250 euroa pelkkä runko, ei sisällä varsinaisia levyjä.

 Buffalo LinkStation 220 4 TB.  Hinta noin 260 euroa.

Langattomat kiintolevyt


Jos kuvausvälineenä on puhelin tai tabletti, kannattaa harkita langatonta kiintolevyä. Kuvat ja videot siirtyvät puhelimesta levylle, ja levyllä voi pitää vaikkapa kookasta elokuva- ja musiikkikirjastoa.
Langattomissa levyissä on yleensä akku, jolloin sellaisen voi pakata reissuunkin mukaan.
Mikään ei estä käyttämästä langatonta levyä myös kotikoneen varmistuksiin, mutta ne ovat yleensä huomattavasti langallisia ratkaisuja kalliimpia.

Esimerkkejä:

 WD My Passport Wireless 1 TB.   Hinta noin 215 euroa

 Lacie 1 TB Fuel. Hinta noin 210 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit