Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minikokoinen Vensmile-tietokone mahtuu helposti taskuun ja on monikäyttöinen

Vensmile WindowsBox W10:n voi kytkeä mihin tahansa televisioon tai näyttöön ja saada kaikki omat ohjelmat heti käyttöön.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Laite on vain seitsemän milliä paksu.
Laite on vain seitsemän milliä paksu.

Minikokoiset, täysillä ominaisuuksilla varustellut edulliset tietokoneet ovat tekemässä läpimurtoaan. Eräs mielenkiintoisimmista on erikoisella lisäominaisuudella höystetty Vensmile.

Pikkuriikkisen tietokoneen voi kytkeä mihin tahansa televisioon, videotykkiin tai näyttöön ja saada heti käyttöön kaikki omat ohjelmat ja tiedostot.

Erilaisia ratkaisuja on markkinoilla useita. Jopa suoritinvalmistaja Intel on tehnyt oman "tv-tikkunsa".

Suurin osa Windows-käyttöjärjestelmää käyttävistä koneista perustuu hyvin pitkälti samoihin komponentteihin kuin Intelin oma ratkaisu. Niin Vensmilekin.

Uutuuspelejä koneella ei pelata, eikä tehdä rankkaa kuvankäsittelyä tai videoeditointia. Olohuoneen tietoteknisistä vaatimuksista se kuitenkin selviytyy loistavasti.

Vensmilellä toimii ilman erityisempiä viiveitä niin netin selaus, chattaily, musiikin kuuntelu kuin leffojen katselukin. Älytelevisioon verrattuna tietokoneen etu on monipuolisuus.

Jos ensi viikolla lanseerataan uusi musiikki- tai videopalvelu, se hyvin luultavasti toimii saman tien tietokoneella – älytelevisiossa ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa. Vähävirtaista ja äänetöntä konetta voi myös pitää koko ajan päällä.

Käyttöjärjestelmänä koneessa on Windows 8.1, jonka saa ilmaiseksi päivittää Windowsin 10-versioon. Molemmat toimivat testikäytössä ilman ongelmia, 10-päivitys tuntui jopa nopeuttavan konetta hieman.

Vensmilen liitinpatteristo ei ole kovin kattava, mutta kaikki tarpeellinen siitä löytyy. Kunniamaininta annettakoon kahdelle usb-liitännälle. Yhtä aikaa saa kiinni vaikkapa web-kameran ja muistitikun ilman erillistä usb-jakajaa.

Ohjaimina on järkevää käyttää langatonta näppäimistöä ja hiirtä tai ohjainlevyä. Jos ne keskustelevat bluetooth-standardilla, ne saavat yhteyden tietokoneeseen suoraan.

Bluetooth-laitteiden kanssa usein esiintyviä yhteysongelmia ei Vensmilen kanssa testin aikana ilmennyt.

Jostain syystä WindowsBox on muotoiltu modernin älypuhelimen malliseksi – tosin ilman näyttöä. Vain seitsemän millimetriä paksu laite sujahtaa siten helposti taskuun tarvittaessa.

Hämmentävä ominaisuus on laitteen sisältä löytyvä akku. Periaatteessa Vensmileä voi siis käyttää ilman verkkovirtaa – jos käytössä on myös akulla toimiva näyttö.

Kotikäytössä hyötyä on lähinnä siitä, että koneesta ei katkea virta, vaikka sen vahingossa irrottaisikin pistorasiasta hetkeksi.

Tien päällä akkua voi käyttää myös matkapuhelimen laturina. Ja Vensmilen virtalähteeksi puolestaan käy kännykkälaturi!

  

  

Plussaa:

 Tallennustilan määrä

 Liitännät

 Täysin äänetön
 
 
Miinusta:

 Tunnoton virtakytkin
 
Vensmile WindowsBox W10, minikokoinen tietokone. Hinta noin 120 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?