Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko perheen menot samassa sähköisessä kalenterissa – näin se toimii

Jaettu sähköinen kalenteri voi auttaa hallitsemaan arjen kaaosta ja suunnittelemaan omia menemisiä.

Tekniikka
 
Ville Männikkö
Veera Ristikartanon perheessä siirryttiin aikanaan jaettuun sähköiseen kalenteriin, koska osa-aikalasten takia oli tärkeä tietää menot etukäteen.
Veera Ristikartanon perheessä siirryttiin aikanaan jaettuun sähköiseen kalenteriin, koska osa-aikalasten takia oli tärkeä tietää menot etukäteen. Kuva: Ville Männikkö

Ääni on arkinen, mutta se pelastaa.

Ilman jaettua sähköistä kalenteria ja sen hälytystä Sanna Talsta unohtaisi useamman kerran viikossa jonkin sovitun tapahtuman tai tapaamisen.

"Mikään katastrofi kuten lentojen unohtaminen ei ole uhannut, mutta esimerkiksi monet treenit tai lasten vanhempien illat olisivat ilman sähköisen kalenterin hälytysääntä unohtuneet", Talsta kertoo.

Tamperelainen Talsta pitää kovasti kynästä ja paperista. Neljä vuotta sitten Talsta ja hänen miehensä kuitenkin huomasivat, että perhe on suistumassa anarkiaan.

Pelkkä perinteinen paperinen perhekalenteri keittiön seinällä ei enää riittänyt.

"Meillä oli kaksi harrastavaa lasta, ja me vanhemmat olimme molemmat töissä, toinen vielä vuorotöissä. Se arki oli melkoinen palapeli. Piti saada jokin järeämpi työkalu siihen arjen hallintaan. Sen piti olla sähköinen ja puhelimiin synkattava."

Ville Männikkö
Kalenterilla on omat värikoodinsa erilaisille menoille.
Kalenterilla on omat värikoodinsa erilaisille menoille.

Talstat ottivat käyttöön Googlen jaettavan kalenterin. Sanna Talstan mukaan Googlen kalenteri on toiminut melko hyvin yhteen perheen eri älypuhelimissa: lapsilla on Android-Samsung, äidillä Windows-Lumia ja isällä iPhone.

"Kalenterin käyttöön otto on aika helppoa, jos tietää muutamat perusasiat."

Jaetussa kalenterissa kaikki näkevät toistensa menot. Yleensä ainakin vanhemmilla on oikeus lisätä ja poistaa kalenterin merkintöjä.

Talstat merkitsevät jaettuun kalenteriin työajat, lasten kouluajat, harrastukset, neuvola- ja lääkäriajat, omat menot ja niin edelleen.

"Ja vaikka sen, että mummolla on synttärit, muista ostaa ja postittaa kortti. Sitten voi laittaa hälytyksen. Juuri se hälytys on se, joka pelastaa tilanteen."

Perheen jaetun kalenterin lisäksi Sanna Talstalla on puhelimensa kalenteriin sykronoituna henkilökohtainen kalenteri ja Outlookin työkalenteri.

Googlen kalenteri on suosituin

 Kotikäytössä suosituin sähköinen jaettu kalenteri on Googlen kalenteri, johon Gmail-sähköpostin käyttäjät pääsevät tunnuksillaan.

Googlen kalenteri on ilmainen, suhteellisen helppo jakaa sekä synkronoida ja käyttää muissakin kuin Android-laitteissa.

 Applen i-laitteiden käyttäjät voivat jakaa kalenterin helposti keskenään, mutta kalenteri toimii ilmaiseksi vain i-perheen laitteissa.

Ostamalla saa kuitenkin lisäosia, joilla Applen kalenterin saa yhteensopivaksi muidenkin laitteiden kanssa.

 Microsoftin Outlookia käytetään lähinnä liike-elämässä.

"Niillä kalentereilla se arki sitten pyörii. Kalenterilla on omat värikoodinsa: työt sinisellä, perhe pinkillä ja omat jutut violetilla."

Perheen lapset ovat 11-, 7- ja 2,5-vuotiaita.

"Vain esikoisella on älypuhelin. Hän tykkää, kun voi katsoa puhelimesta, koska äidillä on iltameno."

Sähköiset kalenterit ovat vähentäneet hieman paperikalenterin käyttöä, mutta Ylen mukaan viime vuonna Suomessa painettiin vielä noin 14 miljoonaa kalenteria.

"On meillä perinteinen paperinen perhekalenterikin vielä keittiön seinällä. Se ei ole niin ajan tasalla, mutta siihen laitetaan isoimmat tapahtumat", Talsta kertoo.

"Siitä tulee vaan hyvä fiilis. Siinä on kuusi saraketta, jokaiselle perheen jäsenelle oma plus yksi yhteinen."

"Paperikalenteri oli sellainen mind map, johon tehtiin nuolia ja rasteja. Siitä pois oppiminen olikin aluksi vaikeinta."

Talstasta jaettu sähköinen kalenteri ei ole ollenkaan stressaava, vaan se auttaa muistamaan ja jäsentämään arkea.

"Erityisesti siitä on apua, kun ollaan pahimmissa ruuhkavuosissa. Kun perheessä on paljon menemisiä ja tulemisia sekä epäsäännölliset työajat."

Helsinkiläinen Veera Ristikartano ja hänen puolisonsa ovat käyttäneet viitisen vuotta jaettavaa sähköistä kalenteria, Googlen versiota.

"Perheeseen kuuluvat osa-aikalapset. Se oli alun perin syynä jaetun sähköisen kalenterin käyttöön. Piti tietää, missä lapset olivat milloinkin. Oli tärkeää, että menot olivat etukäteen hyvin tiedossa. Kalenterista näkee, koska voi suunnitella matkustavansa pois kaupungista", Ristikartano kertoo.

Hänen mukaansa jaettu kalenteri on helpottanut arkea paljon.

"Se on hyvä muistin tuki. Teknisiä ongelmia on harvoin. On mukavaa, kun kampaajan tuolissa varaa jo seuraavaa aikaa, niin kännykän kalenterista näkee koko perheen menot ja tapahtumat."

Jaetun kalenterin avulla perheellisen on astetta helpompi livahtaa harrastuksiin, illanviettoon tai matkalle ystävien kanssa. Merkitsee vain Lapin-matkan jaettuun kalenteriin, niin ehkä asiasta ei tarvitse enää erikseen mainita.

Suksipussia pakatessa riittää käsien levitys ja tokaisu: sehän on ollut siellä jaetussa kalenterissa jo monta viikkoa.

"Joskus ehkä noin, mutta meillä kyllä myös keskustellaan näistä asioista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit