Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varo väärennöksiä

Tekniikka
 
Helsingin Sanomat

Maailmalla on puolisen tusinaa verkossa toimivaa elokuvapalvelua, jotka mainostavat kilvan laajaa uhd-sisällön valikoimaansa.

Valtaosa palveluiden sisällöstä ei ole aitoa uhd:ta, vaan keinotekoisesti teräväpiirtotasoisesta lähteestä luotua.

Eikä siinä kaikki: myös Hollywood-studiot tuputtavat kuluttajille "väärennettyä" uhd-sisältöä. Tämä johtuu hieman ironisesti elokuva-alan digitalisoitumisesta.

Kun elokuvia alettiin 1990-luvun lopulla kuvata digitaalisesti, digitaalikamerat pystyivät aluksi tallentamaan kuvaa vain hd- tai 2k-tarkkuudessa.

Ensimmäiset ammattilaistason 4k-videokamerat ilmaantuivat seitsemisen vuotta sitten.

Siinä vaiheessa visuaaliset tehosteet luotiin jo lähes yksinomaan tietokoneilla, mutta aikataulu- ja kustannussyistä tehosteet tehtiin 2k-tarkkuuteen.

Siksi koko elokuva viimeistellään 2k-tarkkuudella, vaikka näyttelijät olisikin kuvattu 4k:na. Esimerkiksi Hobitti-elokuvat kuvattiin 5k:na, mutta viimeisteltiin 2k:na.

Tilanne on alkanut muuttua vasta aivan viime aikoina: Interstellar ja Tomorrowland lienevät ensimmäiset digitaalitehosteiden kyllästämät, alusta loppuun 4k:na valmistetut elokuvat.

Suuri osa 15 vuoden aikana tehdyistä elokuvista ja tv-sarjoista on siis lukittu ikiajoiksi hd/2k-tarkkuuteen.

Ehtaa 4k/uhd-kuvaa varten täytyy matkata ajassa taaksepäin, aikaan ennen tietokoneita, jolloin filmi oli kuningas. Monet klassikot, joukossa Arabian Lawrence, Kwai-joen silta ja Taksikuski, on jo entisöity 4k-tarkkuuteen.

Myös monet uudet tv-sarjat kuvataan 4k:na.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit