Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupoista saa jo supertarkkoja uhd-televisioita – kannattaako sellainen hankkia?

Suomessa on hädin tuskin aloitettu teräväpiirtolähetykset, kun kauppiaat tuputtavat jo uusia ultrateräväpiirtotelevisioita neljä kertaa tarkemmalla kuvalla. Mikä on uhd-televisio ja kannattaako sellainen hankkia?

Tekniikka
 
Petri Teittinen
Leif Rosas
Kauniaislainen Rauno Koskinen ihaili perjantaina 98 tuuman uhd-televisiota Verkkokauppa.comin myymälässä. Sen hinta olisi ollut 20 000 euroa. Koskinen arveli siirtyvänsä jo uuteen uhd-tekniikkaan.
Kauniaislainen Rauno Koskinen ihaili perjantaina 98 tuuman uhd-televisiota Verkkokauppa.comin myymälässä. Sen hinta olisi ollut 20 000 euroa. Koskinen arveli siirtyvänsä jo uuteen uhd-tekniikkaan. Kuva: Leif Rosas

Kaupoista saa Suomessakin jo ultra hd -televisioita, mutta pakollinen hankinta se ei ole vielä pitkään aikaan.

Etsimme vastauksia kysymyksiin, joita uusi tekniikka saattaa herättää.

Mitä uutta uhd tuo tullessaan? 

Ultrateräväpiirrossa ei ole kyse vain tarkemmasta kuvasta. Vastikään käynnistynyt kakkosvaihe tuo paljon muita parannuksia, jotka yhdessä tekevät uhd:sta merkittävimmän kuvanlaadullisen edistysaskeleen sitten väritelevision keksimisen.

Taulutelevisiot ovat jo pitkään kyenneet esittämään parempaa kuvaa kuin lähetysstandardit ovat sallineet.

Uhd:n myötä vuosikymmenten takaiset standardit heitetään romukoppaan. Kuluttajille voidaan tarjota parasta kuvaa, mitä nykyteknologialla on mahdollista tuottaa.

Jos katsot taulutelevisiosi ruutua oikein läheltä, saatat havaita kuvan koostuvan pienistä pisteistä. Näitä kuvapisteitä kutsutaan pikseleiksi.

Dvd-elokuvan ja tavallisen peruspiirtolähetyksen kuvassa on 720 pikseliä vaakasuunnassa ja 576 pikseliä pystysuunnassa, yhteensä siis hieman yli 400 000 pikseliä.

Teräväpiirtokuvan (hd) tarkkuus on 1 920 x 1 080, joten se koostuu hieman yli kahdesta miljoonasta pikselistä.

Ultrateräväpiirtokuvan (uhd) tarkkuus on 3 840 x 2 160. Kuvapisteitä on 8,3 miljoonaa, neljä kertaa niin paljon kuin teräväpiirtokuvassa ja 20 kertaa peruspiirtokuvan verran.

Artikkeliin liittyvät

Ultra hd -televisioista puhuttaessa käytetään usein myös termiä "4k", jonka tv-valmistajat omivat elokuvateattereiden ammattikielestä, vaikka se ei sama asia olekaan.

Ensimmäiset uhd-televisiot saapuivat Suomeen loppuvuodesta 2012, kun Sony ja LG esittelivät 84-tuumaiset mallinsa. Kalliimpi maksoi aluksi melkein 30 000 euroa.

Miksi ostaisin uhd-television? 

Uhd-televisio ei ole pakollinen hankinta, sillä perus- ja teräväpiirtolähetykset jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen. Uhd-sisältöä ja sen lähteitä on vielä vähän.

Toisaalta hinnat ovat suorastaan romahtaneet vuoden aikana, ja melko laadukkaita 50-tuumaisia uhd-televisioita saa jo alle tuhannella eurolla.

Maltti on silti valttia, sillä uhd elää juuri muutosten aikaa. Tarkkuuden lisäämisen jälkeen laitevalmistajat alkavat nyt parantaa kuvapisteiden laatua.

Tämä tarkoittaa huomattavasti laajempaa väripalettia, kirkkaampaa kuvaa, vahvempia ja aidompia värejä sekä parempaa kuvan tummien ja kirkkaiden alueiden toistoa. Monissa nyt myytävissä uhd-televisioissa ei vielä ole uusimpia, kuvanlaadun kannalta merkittävimpiä ominaisuuksia.

Television ennenaikaisen vanhentumisen voi välttää varmistamalla, että sen ominaisuuslistalta löytyvät lyhennehirviöt "hdcp 2.2", "hdmi 2.0a" ja "hdr".

Monet tänä vuonna julkaistut mallit voi päivittää verkosta ladattavalla päivityksellä hdr- ja hdmi 2.0a -yhteensopiviksi. Päivitettävyys on syytä varmistaa erikseen.

Uhd-aikaan astuminen voi johtaa muidenkin laitteiden uusimiseen. Kotiteatteriin panostaneet joutuvat korvaamaan av-vahvistimen mallilla, jonka esitteessä vilisevät edellä mainitut lyhenteet.

Hdmi-kaapeleiden vaihdolta saattaa välttyä, jos ne ovat tyyppiä "High Speed". Pitkä kaapeli pitää korvata laadukkaammalla lyhyttä todennäköisemmin.

Antenni- tai kaapeliverkon digiboksia ei tarvitse uusia pitkään aikaan, mutta satelliitista tulevan uhd-kuvan vastaanotto ei luonnistu vanhalla purkilla.

Uusimmatkaan pelikonsolit eivät kykene tuottamaan uhd-kuvaa, mutta pc-pelaajat voivat päivittää pelirautansa uhd-kelpoiseksi uudella näytönohjaimella.

Mistä sisältöä ja koska? 

Aitoa uhd-sisältöä tarjoavia lähteitä on vähän. Suomessa lautasantennien ulottuvilla olevien satelliittien kanavavalikoimissa on pari uhd-demokanavaa, mutta niiden vähäisen tarjonnan oppii ulkoa yhdessä iltapäivässä.

DNA teki viime joulukuussa testilähetyksiä kaapeliverkossaan, mutta varsinaista uhd-kanavaa saadaan vielä odottaa.

Antenniverkossa välitettävät uhd-kanavat ovat vuosien päässä. Kotimaiset lähetystoiminnan harjoittajat sanovat tarkkailevansa laitekannan kehittymistä ja odottavansa uhd-sisältövalikoiman kasvua. Ne eivät lähde arvailemaan uhd-lähetysten mahdollista alkamisajankohtaa.

Verkko on paras uhd-sisällön lähde. Youtubessa on runsaasti lyhyttä sisältöä, joskin suuri osa siitä ei ole aitoa, vaan teräväpiirtokuvasta keinotekoisesti luotua.

Netflixin valikoimassa on toistasataa tuntia aitoa sisältöä, johon pääsee käsiksi hankkimalla tilausvaihtoehdoista kalleimman (11,99 euroa kuukaudessa).

Katseluun tarvitaan Netflix 4k -yhteensopiva uhd-televisio ja vähintään 16 megabitin nettiyhteys. Television yhteensopivuus on syytä varmistaa.

Syyskuun alussa järjestetyillä IFA-messuilla esiteltiin ensimmäiset Ultra hd blu-ray -soittimet ja -levyt, jotka saapuvat kauppoihin vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä.

Kaikki siirtyy kovaa vauhtia verkkoon, ja on perusteltua kysyä, kiinnostaako uusi levyformaatti enää kuluttajia. Formaatin luoneen Blu-ray Disc Association -järjestön mukaan levy tarjoaa parhaan uhd-kuvan ja äänenlaadun, eivätkä verkon elokuvapalvelut voi yltää samalle tasolle ilman yli sadan megabitin yhteysnopeuksia.

Uhd-televisiot osaavat muuntaa perus- ja teräväpiirtokuvan uhd-tarkkuuteen, mutta ihmeisiin nekään eivät pysty.

Pehmeä ja suttuinen digilähetys ei muutu teräväksi vain sen takia, että lähetystä katsotaan uhd-televisiolla.

Parhaat mallit osaavat tosin kehittää laadukkaasta teräväpiirtokuvasta melkein aidon uhd-kuvan näköistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?