Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mobiiliteknologia voi tuoda vanhusten arkeen helpotusta ja seuraa – ja kunnille säästöjä

Tulevaisuuden vanhustyössä mobiilipalveluita tarvitaan yhä enemmän. Yrittäjä Matti Kari kehitti kuvapuhelusovelluksen, joka on kuin Skypen ja Tinderin sekoitus mutta yksinkertaisempi.

Tekniikka
 
Tätä kuvapuhelinta 4-vuotiaskin osaa käyttää
Tätä kuvapuhelinta 4-vuotiaskin osaa käyttää
Moni ikä-ihminen asuu kaukana läheisistään. Kuvapuhelimella lapsenlapset voi nähdä helposti, mutta kaikille älypuhelinten ja tablettien käyttö ei ole helppoa. Pieni piiri -yritys kehitti kuvapuhelusovelluksen, jota toimitusjohtaja Mikko Järvisen mukaan oppii käyttämään, vaikka ei ymmärtäisi tekniikasta mitään. HS jututti Järvistä ja hänen lapsiaan, Inkeri ja Vento Pimiää, jotka näyttivät, kuinka sovellus toimii.

Vanhustyössä on jo kertynyt hyviä kokemuksia virtuaalisesta kotihoidosta ja arjen askareiden hoitamisesta. Mobiilipalveluista voi tulevaisuudessa löytyä helpotusta myös yksinäisyyteen.

Yrittäjä Matti Kari on kehittänyt kuvapuhelusovelluksen, joka on kuin kuvapuhelupalvelu Skypen ja treffisovellus Tinderin sekoitus mutta yksinkertaisempi.

Artikkeliin liittyvät

"Matti, laitoin sinua varten helmet kaulaan", hihkuu 81-vuotias Ellen Gustafsson kuvapuhelun välityksellä kotikaupungistaan Haminasta.

Tabletin ruudulta näkyvälle Gustafssonille vilkuttaa Kari, 34, joka istuu puhelun aikana työpaikallaan Helsingin Hakaniemessä.

Kari on kuvapuhelupalvelu Pienen piirin perustaja ja Gustafssonin ystävä. Hänet tunnetaan myös Irc-Gallerian perustajana.

He tutustuivat toisiinsa, kun Gustafsson sai kotikuntansa kautta käyttöön Karin kehittämän sovelluksen. Kari kävi asentamassa sen kotiin.

Siitä on nyt viisi kuukautta. Gustafsson on pitänyt palvelun kautta yhteyttä läheisiinsä ympäri Suomen ja parhaaseen ystäväänsä. Heidän välillään on puolentoista kilometrin matka, joka on toisinaan liian raskas kulkea.

"On mukavaa, että aina ei tarvitse lähteä kotoa, kun haluan nähdä Annelin ", hän kertoo.

Mobiiliteknologialle ja internetiä hyödyntäville sovelluksille on kysyntää.

Tätä mieltä on ainakin Senioriverkon projektikoordinaattori Satu Veltheim. Hän toimii Itä-Helsingin Helyssä ja on ollut mukana hyvinvoinnin etävalmennus -kokeilussa, joka toteutettiin yhdessä Myllypuron palvelukeskuksen kanssa.

Kokeilu osoitti, että iäkkäät toivovat teknologialta helppokäyttöisyyttä, selkeyttä ja turvallisuutta.

"Kyselyiden mukaan iäkkäät eivät halua vain heille suunnattuja välineitä, kuten jotain ikäihmisten Facebookia. He haluavat olla siellä, missä muutkin", Veltheim toteaa.

Mobiiliteknologiaa kaivataan myös vanhustenhoidossa. Hoitoa painotetaan yhä enemmän kotihoitoon ja etenkin virtuaaliseen kotihoitoon.

Se säästää rahaa ja ehkäisee työntekijöiden aikataulujen ruuhkautumista, kertoo Helsingin sosiaali- ja terveysviraston pohjoisen palvelualueen johtaja Anna-Liisa Lyytinen.

Outi Pyhäranta HS
Helsinkiläinen Matti Kari otti kehittämällään kuvapuhelupalvelulla yhteyden Ellen Gustafssoniin, joka asuu Haminassa.
Helsinkiläinen Matti Kari otti kehittämällään kuvapuhelupalvelulla yhteyden Ellen Gustafssoniin, joka asuu Haminassa.

Monissa kunnissa on jo tehty kokeiluja erilaisista virtuaalipalveluista. Helsingissä tarkasteltiin vuosina 2013 ja 2014 kolmessa hankkeessa, miten kuvapuheluilla voi korvata muistutus-, seuranta- ja arviointikäyntejä.

Käytännössä virtuaalihoito tarkoittaa sitä, että hoitaja muistuttaa asiakasta esimerkiksi lääkkeen ottamisesta ja ruokailusta. Asiakasta voidaan opastaa myös vaikkapa laastarin vaihtamisessa. Omaishoitajille palvelu mahdollistaa vertaistuen ja keskinäisen yhteydenpidon.

Vaativammissa hoitotilanteissa lääkäri tai hoitaja käy normaaliin tapaan asiakkaan kotona.

"Hankkeemme saivat myönteistä palautetta etenkin miespuolisilta omaishoitajilta. He pitivät tärkeänä myös ryhmätoimintaa, jota järjestettiin virtuaalisesti", Lyytinen kertoo.

"Kielteistä palautetta tuli teknisistä ongelmista ja siitä, että sovellus ei ollut selkeä varsinkaan iäkkäimmille käyttäjille."

Helsingissä keskitytään nyt teknisten alustojen ja etälääkärikäyntien kehittämiseen. Kotihoidossa virtuaalihoitoasiakkaita on jo noin 250 kuukaudessa.

Helsingissä säästettiin virtuaalipalveluiden ansiosta viime vuonna yli 400 000 euroa. Valtakunnallisella tasolla kustannussäästöjä ei ole vielä tutkittu.

"Jos hoitaja käy vanhuksen kotona, yksi käynti maksaa 50 euroa. Tähän suhteutettuna vastaava virtuaalikäynti sen sijaan maksaa viisi euroa. Säästöä tulee melkoisesti", Lyytinen toteaa.

Kotihoidon lisäksi mobiiliteknologia voi helpottaa arjen askareissa. Esimerkiksi pankissa asiointi, ostosten tekeminen tai vaikkapa lehtien ja kirjojen lukeminen voivat helpottua, kertoo Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin.

"Myös eläkeläinen oppii käyttämään verkossa ja mobiililaitteissa toimivia palveluita, kun hän saa siihen tukea ja kannustusta", Helin sanoo.

Ongelma on, että ikäihmisille teknologiaa ja sen käytön opastusta ei toteuteta kovinkaan järjestelmällisesti. Helinin mukaan kuntien välillä on suuria eroja.

Samaa mieltä on myös Lyytinen. Hänen mukaansa yksittäisiä kursseja ja ryhmätoimintaa järjestetään siellä täällä, mutta mikään ei toistaiseksi ole ollut kovin kattavaa tai pysyvää.

"Tarvittaisiin asiaan perehtyneitä henkilöitä, joilla olisi aikaa avustaa säännöllisesti, kun iäkkäillä tulee ongelmia esimerkiksi laitteiden kanssa", hän sanoo.

Nykyisin digitaalisia palveluita hyödynnetään valtakunnallisesti lähinnä kotihoidon asiakkaiden seurannassa ja arvioinneissa.

"Varsinkin ennalta ehkäiseviin tarkoituksiin, kuten yksinäisyyden lievittämiseen, liittyvät etäpalvelut ovat vielä aika satunnaisessa käytössä", Helin lisää.

Voisiko apua etsiä vapaaehtoisista tai vaikkapa iäkkäiden keskinäisestä vertaistuesta?

Pienen piirin kehittäjän Matti Karin mielestä voi.

Hän uskoo, että teknologia voisi auttaa ainakin ennaltaehkäisevässä vanhustenhoidossa. Yksinkertaisimmillaan ennaltaehkäisy on sitä, että liikuntarajoitteinen saa yhteyden ulkomaailmaan ja muihin ihmisiin.

Myös Helin uskoo, että merkittävä osa esimerkiksi vanhainkoteihin tai tuettuun asumiseen hakeutuvista voisi jäädä kotiin, jos heillä olisi joku, jolle jutella.

"Moni hakeutuu näihin palveluihin, vaikka toimintakyky olisi ennallaan. Se on viesti siitä, että ihmiset ovat yksinäisiä."

Yksinäisyys oli syy, jonka takia Kari kehitti palveluunsa Kahvitupa-sovelluksen. Se toimii vähän kuten nuorten suosima Tinder tai sosiaalisen median kanava Facebook, mutta sitä on helpompi käyttää ja siihen voi yhdistää kuvapuhelun.

Gustafssonkin löysi Kahvituvan kautta nuoruudenystävänsä.

"Olemme tunteneet Elsa-Kaisan kanssa 30 vuotta, mutta Kahvitupa yhdisti meidät uudestaan", hän sanoo.

Toistaiseksi Kahvituvan "parittajana" toimii Kari itse. Hän keskustelee käyttäjien kanssa ja pohtii, keillä voisi olla juteltavaa keskenään. Hän toivoo, että tulevaisuudessa käyttäjät etsisivät itse seuraa sovelluksen avulla.

Karin mukaan moni eläkeläinen ei halua olla taakaksi lapsilleen tai muille omaisilleen. Omista iloista ja huolista on mukavampi puhua samassa tilanteessa oleville.

"Olen yhteyksissä siskojen, serkkujen, lasten ja miniän kanssa. Parhaan ystävän Annelin kanssa juttelemme puoli tuntia joka päivä, jos on paljon asiaa", Gustafsson kertoo.

Mutta entä jos ei osaa käyttää internetiä tai teknisiä laitteita?

Tietoteknisissä taidoissa on yhä sukupolvien välinen kuilu, Anna-Liisa Lyytinen toteaa.

"Periaatteessa tabletti on yksinkertainen laite, jos siihen asennettu sovellus on helppokäyttöinen. Vaaditaan selkeät kuvakkeet ja pääsy niihin toimintoihin, joita halutaan käyttää."

Silti monelle ikäihmiselle yksinkertaisetkin asiat aiheuttavat päänvaivaa.

"Jotkut osaavat käyttää vaivattomasti esimerkiksi sähköpostia, pelisovelluksia tai nettilehtiä, kun taas joillakin on hankaluuksia ymmärtää edes perusasioita", Kari kertoo.

Siksi Pieni piiri -sovellus on Karin mukaan tehty sopimaan myös niille, jotka eivät ymmärrä teknologiasta yhtään mitään.

"Tablettia on ollut helppo käyttää, ja nettiyhteys on toiminut aika hyvin. Jos yhteydessä on häiriö, palvelu ilmoittaa siitä, ettei tarvitse ihmetellä, miksi pätkii", Gustafsson kertoo.

Halutessaan käyttäjä saa ohjelman valmiiksi asennettuna tablettiin, johon sisältyy nettiliittymä ja tukeva jalusta. Kuvakkeet ovat yksinkertaiset, ja painikkeet toimivat kosketusnäytöllä.

Ohjelman toiminnot opastetaan kaikille henkilökohtaisesti.

Satu Helinin mukaan kärsivällinen auttaminen ja selkeiden ohjeiden antaminen ovat iäkkäille erityisen tärkeitä, kun he opettelevat uutta tekniikkaa.

Helinillä on tästä kokemusta, koska hän on ollut mukana Vanhustyön keskusliiton järjestämässä SeniorSurf-hankkeessa. Sen tavoitteena on rohkaista ikäihmisiä tietokoneiden ja laitteiden käyttöön.

"Jotkut suhtautuvat tekniikkaan kielteisesti, koska ajattelevat, etteivät tarvitse mitään uusia nykyajan hömpötyksiä. Toiset taas ovat innokkaita oppimaan, mutta pelkäävät, että rikkovat laitteet tai etteivät osaa."

Mikä siis neuvoksi? Ongelmat on mahdollista ratkaista, jos otetaan huomioon asiakkaiden tarpeet, Matti Kari uskoo.

Hänen kehittämänsä kuvapuhelupalvelu sai alkunsa, kun Karin 82-vuotias mummo jäi leskeksi. Kari tajusi, että mummo tarvitsee elämänmuutokseensa tukea myös muilta kuin kaukana asuvilta sukulaisiltaan.

Hän kehitti yksinkertaisen kanavan, jonka kautta ihmiset voivat purkaa sydäntään, vaikka välissä olisi pitkäkin matka.

"Nyt minun maalaismummonikin osaa käyttää sitä. Eikä hänen tarvitse pelätä, että rikkoo jotakin", Kari sanoo.

"Ennen tätä ohjelmaa juttelin läheisteni kanssa puhelimessa ehkä kerran viikossa. Nyt soittelen kavereille joka päivä, ja on mukavaa, kun heidät voi myös nähdä", Gustafsson lisää.

Outi Pyhäranta HS
Ellen Gustafsson soittaa kavereilleen ja läheisilleen kuvapuheluita joka päivä.
Ellen Gustafsson soittaa kavereilleen ja läheisilleen kuvapuheluita joka päivä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit