Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testissä Sonyn pikkupokkari, joka haastaa kännykkäkamerat 30-kertaisella zoom-objektiivilla

Sony DSC-HX90V:n zoomista on paljon iloa, mutta pelkän kuvanlaadun takia sitä ei kannata hankkia.

Tekniikka
 
Olli Pekka Komonen
Sony
Kuvat voi siirtää langattomasti kamerasta puhelimeen.
Kuvat voi siirtää langattomasti kamerasta puhelimeen. Kuva: Sony

Pienikokoisia pokkarikameroita uhkaa sukupuutto, elleivät kameravalmistajat kehitä niihin jotain todellista kilpailuetua puhelinten kameroihin nähden. Uudessa Sonyn pikkupokkarissa on jotain sellaista, nimittäin peräti 30-kertainen zoom-objektiivi.

Asiaansa vihkiytynyt valokuvauksen harrastaja hankkii puhelimen lisäksi järeän järjestelmäkameran lisäobjektiiveineen. Sonyn pikkukameraan ei voi vaihtaa optiikkaa, mutta sen zoom venyy todella pitkäksi.

Laajassa päässä (24 millimetriä) kameraa voi pitää lähes nenässä kiinni, ja silti kuvaan saa helposti mahdutettua koko pään selfie-kuvia varten. Tässä auttaa myös pystyyn nouseva näyttö, jolloin omaa kuvaa on helppo tarkastella kuvaushetkellä.

Kun zoomin kääntää ääriasentoon (720 millimetriä), saa kuviin vaikkapa tehtaan savupiipun kärjestä yksittäisen tiilen.

Niin pitkällä zoomilla kuvatessa käsien tärinä muodostuu ongelmaksi. Millien liike muuttuu helposti metrien heilunnaksi kuvassa.

Sonyn kuvanvakain poistaa heilumista kuitenkin yllättävän hyvin, ja kuvat ovat teräviä – kunhan valoa on tarpeeksi. Hämärässä pitkällä putkella kuvaaminen todennäköisesti epäonnistuu.

Valitettavasti hämäräkuvaus on muutoinkin Sonyn akilleenkantapää, ja kuviin ilmaantuu kohinaa hyvin nopeasti valon määrän pudotessa. Erittäin valitettavaa on kaiken kennolle päätyvän tiedon tallentavan raw-kuvauksen puute.

Heikossa valossa otettuja otoksia olisi mukava päästä käsittelemään tarkemmin itse jälkikäteen.

Lähikuvissa auttaa vähän kameran päältä esiin pompsahtava salama.

Salaman lisäksi kameran päältä ponnahtaa tarvittaessa esiin etsin. Etenkin äärimmäisen kirkkaassa auringonpaisteessa, jolloin näytöstä ei saa selvää, se on kullanarvoinen.

Erikoinen valinta on jättää näytöstä kosketusominaisuus pois. Valinnat pystyy toki tekemään perinteisellä valintakiekolla ja napeilla, mutta kosketuskäyttöliittymiin tottunut sörkkii oletusarvoisesti näytön nappuloita aluksi sormella.

Merkittävä positiivinen puoli älypuhelimen omistajalle on kameran kauko-ohjaus ja kuvien siirto langattomasti puhelimeen. Näppärää on myös se, että kamera ladataan microusb-liitännästä.

Erillistä kameran laturia ei siis tarvita, vaan puhelimen laturilla hoituvat molemmat laitteet.

Kameran videokuvausominaisuudet ovat monipuoliset, mutta videointi ei onnistu zoomin ääriasennossa. Kamera yrittää vakauttaa heiluvaa otosta parhaansa mukaan, mutta lopputulos aiheuttaa katsojissa lähinnä merisairautta. Tukevalla jalustalla kuvatessa kuva luonnollisesti pysyy vakaana koko ajan.

Sonyn uutuus ei erotu kuvanlaadullaan älypuhelimesta niin selkeästi, että sen hankintaa voisi suositella pelkillä kuvanlaadullisilla seikoilla. Vaikkapa lomareissulla huippupitkästä zoomista on kuitenkin huomattavaa etua kuvien monipuolistamisessa.

Sony DSC-HX90V. Huippupitkällä zoomilla varustettu minipokkari. Hinta 490 euroa.


plussaa:

 Superzoom

 Usb-lataus

 Etsin

miinusta:

 Ei kuvien raw-tallennusta

 Hämäräkuvaus

 Kallis

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit