Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säätöpöydän ääressä työskentely kuluttaa 87 kilokaloria enemmän kuin istuminen

Tutkijat pitävät 87 kilokalorin lisäkulutusta merkittävänä. Säätöpöydän äärellä työskentelevä myös kävelee muita enemmän työpäivän aikana.

Tekniikka
 
Martela
Kuva: Martela

1Toimistotyöläinen seisoo noin tunnin tavallista enemmän päivässä, jos hänellä on käytössään pöytä, jota voi säätää istuma- ja seisomakorkeudelle. Hän myös kävelee kuusi minuuttia enemmän työpäivän aikana.

Tällainen tulos saatiin Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa. Siinä tarkasteltiin, miten säätöpöydän käyttö vaikuttaa ihmisen työskentelyasentoon, kun uutuudenviehätys on haihtunut.

2 Säätöpöydän ääressä kuluu tutkimuksen mukaan 87 kilokaloria enemmän päivässä kuin pelkästään istumatyöhön tarkoitetun pöydän. Se ei kuulosta paljolta, mutta Iowan yliopiston tutkijat pitävät eroa merkityksellisenä.

3Tutkijoiden mukaan yhdysvaltalaisten työpäivän aikana kuluttamat kalorit ovat vähentyneet noin sadalla sitten 1960-luvun. Siksi liki 90 kilokalorin lisäkulutus päivässä on tervetullut lihavuusepidemian kanssa kamppailevalle kansalle.

4Tutkimuksen alkaessa koehenkilöt olivat käyttäneet säätöpöytää vähintään puolen vuoden ajan. Heidän työskentelyasentoaan verrattiin työntekijöihin, jotka istuivat tavanomaisen työpöydän ääressä. Koehenkilöt olivat keski-ikäisiä ja heitä oli yhteensä 69.

5 Tutkijat eivät havainneet eroja erilaisia työpöytiä käyttävien verenpaineessa, sykkeessä, painossa tai rasvaprosentissa. Tämä ei vielä tarkoita, ettei säätöpöydällä voisi olla tällä tavoin havaittavia terveysvaikutuksia. Aihetta pitäisi tutkia suuremmalla ihmisjoukolla tai pidemmän ajan kuluessa.

6Myös vaikutukset niskan, lantion ja selän terveyteen sekä ajatustyön sujumiseen vaativat lisätutkimusta.


Lähde: American Journal of Preventive Medicine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!