Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testissä yleiskaukosäädin, jolla voi ohjata kaikkia laitteita – ja tulevaisuudessa myös valoja ja ilmastointia

Harmony Elitellä voi ohjata kaikkia kodin laitteita. Siinä on valmiina napit myös valaistuksen ja lämpötilan säätämiseen.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Logitech
Harmony Elite koostuu kaukosäätimestä, mokkulasta ja mobiilisovelluksesta.
Harmony Elite koostuu kaukosäätimestä, mokkulasta ja mobiilisovelluksesta.

Modernin kodin olohuoneen kahvipöytä täyttyy nopeasti erilaisista kaukosäätimistä. Television säädin on perinteisesti aina hukassa, kun sitä tarvitaan.

Lisäksi tilaa valtaavat niin kotiteatterivahvistimen kuin blu-ray -soittimen ja tallentavan digiboksinkin säätimet.

Tulevaisuudessa tilanne pahenee entisestään, kun erilaiset kotiautomaatiolaitteet hiipivät koteihin. Ilmastointi, valaistus ja kaikki mahdollinen ja mahdoton sähköllä toimiva on pian kaukosäädettävissä.

Logitechin Harmony Elite -kaukosäätimen ansiosta tilaa pöydällä jää tulevaisuudessa myös kahvikupille.

Harmony Elite koostuu kolmesta osasta. Näkyvin osa on luonnollisesti varsinainen kaukosäädin.

Toinen osa on kaukosäätimen radiosignaalit vastaanottava mokkula, joka lähettää käskyt eteenpäin infrapunamuodossa. Sen voi siten sijoittaa vaikkapa television lähelle tai jopa vahvistimen ja muut laitteet sisältävään kaappiin piiloon.

Kaapin ulkopuolelle voi sitten asentaa infrapunalähettimen television ohjausta varten.

Kolmas osa Harmony Eliteä on mobiilisovellus. Se on saatavilla sekä Android-, että iOS-laitteille. Ilman sovellusta koko pakettia ei edes voi ottaa käyttöön.

Käyttöönottoon kannattaakin varata reilusti aikaa. Ohjain ei voi mistään tietää, millaisia laitteita kunkin kodista löytyy, joten tiedot täytyy aluksi kertoa sille. Valmistajan tietokannasta löytyvät suoraan ohjauskoodit yli 270 000 laitteeseen.

Kunhan ohjain on saatettu tietoisiksi kaikista kodin laitteista, voidaan luoda toimintoja. Esimerkiksi blu-ray-elokuvien katsomista varten kaukosäädin opastetaan kytkemään yhdellä näppäimenpainalluksella päälle blu-ray-soitin, tv ja vahvistin sekä kytkemään telkkari ja vahvistin oikeille tuloasetuksille.

Asetusten ja toimintojen säätäminen viekin jonkin verran aikaa, mutta kotiteatterilaitteiden käyttö on sen jälkeen äärimmäisen helppoa. Aivan voittokulkua kaukosäätimen käyttö ei valitettavasti ollut.

Testatuista laitteista Xbox Onen ohjaaminen ei kovasta yrityksestä huolimatta Harmonylta onnistunut.

Tulevaisuuden varalta Harmony Elite osaa myös ohjata erilaisia kotiautomaatiolaitteita. Tuettujen laitteiden kirjo on tällä haavaa valitettavan pieni, eikä suurta osaa säädettävistä laitteista ole saatavilla Suomesta.

Periaatteessa kaukosäätimellä voi jo nyt määritellä esimerkiksi "katso elokuvaa" -toiminnon, joka viihdelaitteiden lisäksi käskyttää sälekaihtimet kiinni, sammuttaa valot ja säätää ilmastoinnin leffafiilikseen sopivaksi.

Tulevaisuudessa säätökohteita on luvassa vielä paljon enemmän. Tätä varten kauko-ohjaimessa on jo valmiina omat napit valojen ja lämpötilan säätämiselle.

Perinteisten nappuloiden lisäksi käytössä on kosketusnäyttö, jonka avulla vaikkapa televisiokanaville voi määritellä nappuloiksi kanavalogot sisältävät kuvat. Enää ei siis tarvitse muistella, minkä numeron takaa mikäkin kanava löytyy.

Monipuolisen kaukosäätimen Akilleen kantapää on heikko akkukesto. Säädintä kannattaakin säilyttää koko ajan lataustelineessä, jos sitä ei käytetä.

Toisaalta koko säädintä ei välttämättä juuri tarvita, sillä mobiilisovelluksen avulla myös älypuhelimen tai tabletin voi määritellä järjestelmään kaukosäätimeksi.

Logitech Harmony Elite -yleiskaukosäädin. Hinta noin 400 euroa.


Plussaa

 Laaja laitetuki

 Kauko-ohjaus toimii myös puhelimilla

ja tableteilla

Miinusta

 Käyttöönotto iso prosessi

 Akkukesto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit