Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukosäädin täyttää 65 vuotta – ensimmäinen "kauko" muistutti hiustenkuivaajaa

Televisiovalmistajan johtaja halusi kehittää kauko-ohjaimen, että katsojat voisivat kääntää kanavaa, kun mainokset alkavat.

Tekniikka
 
HS, kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS
Kaukosäädin oli vielä 1975toiminnoiltaan yksinkertainen.
Kaukosäädin oli vielä 1975toiminnoiltaan yksinkertainen. Kuva: HS, kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS

1. Nykyisenkaltainen kaukosäädin täyttää marraskuussa 65 vuotta. Zenith-yhtiön insinöörit esittelivät 1950 Yhdysvalloissa laitteen, jolla pystyi vaihtamaan television kanavaa. Kauko-ohjauksen periaate oli esiintynyt ensi kertaa jo 1893 Nikola Teslan patentissa.

2. Zenithin johtaja Eugene F. McDonald Jr. oli määrännyt insinöörinsä kehittämään laitteen, jolla katsojat voisivat vaihtaa kanavaa, kun mainokset alkavat. McDonald nimittäin uskoi, että mainokset tuhoavat television.

3. Ensimmäinen kaukosäädin, nimeltään Lazy Bones eli laiskat luut, kytkettiin televisioon kaapelilla. Se ei juuri saavuttanut suosiota epäkäytännöllisyytensä takia.

4. Ensimmäisen langattoman kaukosäätimen kehitti 1955 Zenithin insinööri Eugene Polley, jota pidetään kaukosäätimen keksijänä. Polley kuoli 96-vuotiaana 2012.

5. Langaton kaukosäädin nimettiin Flash-Maticiksi. Se muistutti vihreää hiustenkuivaajaa. Laite toimi osoittamalla valonsäteitä television kulmissa oleviin kennoihin. Joka kulmalla oli oma tehtävänsä. Eri kulmiin osoittamalla kaukosäätimellä saattoi vaihtaa kanavia ja sulkea ja avata television.

6. Seuraavana vuonna kuluttajille esiteltiin Zenith Space Commander, joka välitti kauko-ohjauskomennot korkeina ääninä. Idean isä oli tohtori Robert Adler.

7. Suomalaiset televisiotehtaat alkoivat valmistaa langattomia ultraäänikaukosäätimiä 1970-luvun alussa. Kanavia oli tosin vain kaksi, joten niiden vaihtamisen takia harva hankki kalliin kaukosäätimen. Läpimurron kaukosäätimet tekivät vasta 1980-luvun alussa, kun teksti-tv aloitti ja videonauhurit ja satelliittitelevisio yleistyivät.

8. Ultraäänikaukosäätimiä tehtiin 1970-luvun lopulle asti, kunnes tekniikaksi vakiintui infrapunavalo. Edelleen suurin osa viihde-elektroniikkalaitteiden kaukosäätimistä välittää komennot digitaalisen infrapunasignaalin avulla. Teollisuudessa käytetään myös kauko-ohjaimia, jotka ovat kaapelilla kiinni säädettävässä laitteessa, esimerkiksi nostimessa.

Lähteet: HS, www.zenith.com/remote-background

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit