Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robottikopterit yleistyvät nopeasti – saako niillä kuljettaa vaikka pizzaa?

Robottikoptereita käyttävät nykyisin lähinnä kuvaajat. Tulevaisuudessa ne saattavat kuljettaa postia, lääkkeitä syrjäseuduille ja jopa ihmisiä. Selvitimme, mitä niillä saa tehdä.

Tekniikka
 
Suomalaisyrittäjä näyttää, kuinka robottikoptereita kootaan autotallissa
Suomalaisyrittäjä näyttää, kuinka robottikoptereita kootaan autotallissa
Jyväskyläläinen yrittäjä Juhani Mikkola on luonut robottikopterien rakentamisesta itselleen ammatin. Hänen yrityksensä, VideoDrone Finland Oy, rakentaa kuvauskoptereita käsityönä. Firma toimii Mikkolan autotallissa ja myy koptereita yritysasiakkaille. Toimittaja: Olavi Koistinen, kuvaus ja leikkaus: Sami Kero

Suomi on robottikopterien luvattu maa. Nokia meni, mutta mitäpä tuosta – pian on taivas mustanaan pikkukoptereita ja Suomi kehityksen kärjessä. Näin haluaa valtio.

Pienet radio-ohjattavat robottikopterit ovat esimerkki siitä, kuinka robotiikka arkipäiväistyy ja muuttaa maailmaa.

Kymmenen vuotta sitten ne olivat vielä kalliita erikoislaitteita. Nyt vuonna 2015 kuka tahansa voi ostaa sellaisen kaupasta muutamalla sadalla eurolla, lennättää sitä kotipihallaan ja ottaa ilmakuvia, joiden ottamiseen aiemmin tarvittiin helikopteri.

Pikkukoptereita lienee Suomessa jo tuhansilla tavallisilla harrastajilla ja ammattivalokuvaajilla.

Radio-ohjattavien kopterien odotetaan myös mullistavan postinjakelun ja tavarankuljetuksen, kunhan ne vielä kehittyvät nykyisestä. Monet yritykset testailevat jo tavaran kuljettamista koptereilla, mutta hidasteena on, että moni valtio säätelee tiukasti koptereilla lentämistä.

Sami Kero / HS
Neliroottorisen kuvauskopterin lennättäminen on paljon helpompaa kuin perinteisen yksivispiläisen helikopterin. Usean roottorin varassa lentävä laite on helpommin ohjailtava, ja automatiikka pitää sen paikoillaan ilmassa.
Neliroottorisen kuvauskopterin lennättäminen on paljon helpompaa kuin perinteisen yksivispiläisen helikopterin. Usean roottorin varassa lentävä laite on helpommin ohjailtava, ja automatiikka pitää sen paikoillaan ilmassa.

Monessa maassa kopterien käyttö yritystoimintaan on jopa kiellettyä tai tiukasti luvilla säädeltyä. Suomi haluaa kuitenkin erottua asiassa edukseen.

Pari viikkoa sitten viranomaiset linjasivat, missä ja mihin tarkoitukseen "miehittämättömiä ilma-aluksia" eli muun muassa radio-ohjattavia koptereita saa Suomessa käyttää.

Sen mukaan esimerkiksi yritykset saavat käyttää koptereita liiketoimintaan varsin vapaasti: niiden pitää ainoastaan ilmoittaa asiasta viranomaisille ja pitää lentopäiväkirjaa kopterilennoista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa säännöt ovat selvästi tiukemmat.

Tässä jutussa kerromme, mitä robottikoptereilla saa ja voi Suomessa tehdä.

Missä koptereilla saa Suomessa lentää?

Periaatteessa millä tahansa alueella, jossa ei ole liikaa ihmisiä tai rakennuksia. Suurin lentokorkeus on yleensä 150 metriä, mutta lentokenttien lähistöllä 50 metriä. Alle viiden kilometrin päässä lentokentästä ei saa lentää kopterilla sopimatta asiasta lennonjohdon kanssa.

Kopteria saa lennättää sellaisella etäisyydellä, että sen pystyy paljain silmin pinnistelemättä näkemään. Tarkkaa metrirajaa ei ole. Pieniä koptereita on vaikea nähdä jo muutaman sadan metrin päästä, isommat erottaa kauempaakin.

Hyvillä harrastuskäyttöön tarkoitetuilla koptereilla on teknisesti mahdollista lentää muutaman kilometrin päähän. Silloin kopteria ei näe, vaan on lennettävä pelkän videokuvan varassa. Kopteriin kiinnitetty kamera lähettää ohjaimeen radiolla reaaliaikaista videokuvaa.

Sami Kero / HS
Jyväskyläläisen Juhani Mikkolan VideoDrone-yritys rakentaa käsityönä kuvauskoptereita. Laitteet kootaan hänen autotallissaan, ja ostajia ovat erilaiset yritykset.
Jyväskyläläisen Juhani Mikkolan VideoDrone-yritys rakentaa käsityönä kuvauskoptereita. Laitteet kootaan hänen autotallissaan, ja ostajia ovat erilaiset yritykset.

Tämä on kuitenkin kiellettyä, ellei ano viranomaisilta erikseen lupaa. Videokameran kuvasta ei näe kaikkea, mitä kopterin ympärillä tapahtuu.

Onko lentäminen helppoa?

On. Laitteita ohjataan radio-ohjaimen tikuilla, ja kopteri osaa itse leijua paikallaan ilmassa. Se tarkkailee sijaintiaan gps-signaalin avulla ja osaa palata napin painalluksella siihen pisteeseen, josta alun perin nousi ilmaan.

Paljonko robottikopterit maksavat?

Halvimmat kopterit maksavat jopa alle sata euroa, mutta ne ovat heiveröisiä leluja. Muutamalla satasella saa jo selvästi paremman laitteen.

Ammattivalokuvaajan käyttämä kuvauskopteri voi maksaa parituhatta euroa. Isot kopterit, joilla lennetään kymmenien kilometrien mittaisia lentomatkoja tai kuljetetaan raskaita esineitä, voivat olla kymmenientuhansien eurojen hintaisia.

Saako kopterilla lentää kaupungissa?

Tähän ei ole suoranaista kieltoa, mutta lentämisen on oltava turvallista. Sääntöjä tulkitsevat viime kädessä viranomaiset.

Ainakin ydinkeskustassa voi olla vaarallista lentää robottikopterilla, tulkitsee Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Samuli Vuokila.

Laite voi vioittua ilmassa ja pudota ihmisten päälle. Korkeiden talojen välissä myös gps-signaali voi pätkiä ja aiheuttaa sen, ettei kopteri osaa leijailla paikoillaan vaan lähtee ajelehtimaan ilmassa.

Mihin koptereita käytetään nykyisin?

Ennen kaikkea kuvaamiseen. Muun muassa mainostentekijät ja sanomalehdet hyödyntävät koptereita ahkerasti.

Niillä myös tutkitaan korkeiden tehtaanpiippujen kuntoa, kartoitetaan metsävaroja, tarkastetaan tiettömien taivalten läpi kulkevia sähkölinjoja. Kopterilla voi myös selvittää vaikkapa sorakuopan tilavuuden.

Soramonttu kuvataan monesta eri kulmasta, ja montusta tehdään kolmiulotteinen malli kuvien avulla.

Tavallisen kameran lisäksi kopteriin voi kiinnittää myös lämpökameran tai vaikkapa hyperspektrikameran.

Voiko koptereilla jo nyt kuljettaa tavaroita?

Ei kovin hyvin. Harrastajien pikkukopterit jaksavat kuljettaa karkkipussin tai juomatölkin painoisen esineen. Kuljetusmatkat jäävät lyhyiksi, koska näköyhteyttä kauemmas ei saa lentää.

Mitä koptereilla voi tehdä tulevaisuudessa?

Niillä saatetaan kuljettaa postipaketteja ja ehkä jopa ihmisiä.

Suomessa Posti kokeili tänä syksynä pakettien kuljettamista Helsingin Suomenlinnaan kopterilla. Samanlaisia kuljetuskokeiluita on tehty esimerkiksi Sveitsissä ja Singaporessa.

Yhdysvalloissa verkkokauppa Amazon tutkii, olisiko koptereilla hyvä kuljettaa paketteja.

Kehitysmaissa, joissa kulkuyhteydet ovat vaikeat, kopterit voisivat olla hyvä keino kuljettaa vaikkapa lääkkeitä pitkienkin matkojen päähän.

Myös ihmisten kuljettamista robottikoptereilla tutkitaan. Siihen ei välttämättä tarvita isoja laitteita, vaan pienet kopterit voivat muodostaa parvimaisen lentueen, joka kuljettaa matkustajaa vaikkapa jonkinlaisessa riippuvassa telineessä. Koptereista olisi apua ihmisten pelastamisessa vaikeista oloista, esimerkiksi vuoristosta.

Kestää kuitenkin ainakin viisi vuotta, ennen kuin edes postin kuljetus koptereilla on Suomessa tai muualla arkipäivää.

Voiko koptereilla vahingoittaa ihmisiä tai tehdä pahaa?

Kyllä. Niillä voidaan salakuvata ihmisiä tai tehdä vaikkapa terrori-iskuja. Niillä kuljetetaan huumeita Meksikon rajan yli Yhdysvaltoihin. Ranskassa taas on huolestuttu siitä, että tuntemattomia pikkukoptereita on tänä syksynä lentänyt ydinvoimaloiden yläpuolella.

Myös valtiot voivat käyttää koptereita kurinpitoon. Pohjois-Dakotassa poliisi sai tänä syksynä luvan suihkuttaa kyynelkaasua ja käyttää sähkölamautinta robottikoptereista käsin.

Osaavatko kopterit jo lentää itsenäisesti ilman ihmistä?

Periaatteessa osaavat. Ne voi jo ohjelmoida lentämään tiettyä reittiä niin, että ne kulkevat itsenäisesti määränpäähänsä. Robottikopteri osaisi lentää jo vaikkapa Helsingistä Porvooseen, jos se varustettaisiin riittävän tehokkaalla akulla.

Käytännössä kopterit eivät kuitenkaan voi lentää vielä itsenäisesti muualla kuin muulta ilmailulta erotetuilla alueilla tai hyvin valvotuissa olosuhteissa. Ongelma on, että kopterit eivät osaa itsenäisesti väistää esteitä, kuten kerrostaloja tai muita koptereita.

Jotta itsenäisesti liikkuvat kopterit voisivat yleistyä, valtioiden ja kaupunkien pitäisi myös tehdä linjauksia siitä, missä niillä lennetään ja millä korkeudella. Kopteri-ilmailulle pitää luoda liikennesäännöt.

Saanko perustaa pizzerian, joka tuo pizzat kopterilla?

Saat Suomessa, mutta se tuskin olisi vielä kannattavaa liiketoimintaa. Hyvä kuljetuskopteri maksaisi tuhansia euroja, ja sillä voisi lentää vain lyhyitä matkoja harvaan asutulla alueella.

Entä yrityksen, joka kuljettaa kopterilla pilkkijöille kuumaa mehua merenjäälle?

Saat, ja tämä olisi jopa melko realistinen liikeidea. Jään päällä voi huoletta lentää kopterilla. Avarassa maisemassa se pysyy helposti näkökentässä.

Taloyhtiön hallituksessa olemme pohtineet, missä kunnossa talomme katto on. Saanko kuvata kattoa robottikopterilla?

Saat. Kopteria ei kuitenkaan saa lentää katonharjan taakse näkymättömiin. Radioyhteyskin voi katketa, jos kopteri häipyy näkymättömiin.

Juttua varten on haastateltu myös robottikoptereista Aalto-yliopistossa diplomityön tehnyttä Lassi Sundqvistia ja VTT:n johtavaa tutkijaa Tapio Heikkilää.

Sami kero HS
Koptereihin tarvitaan monenlaisia pikkuosia.
Koptereihin tarvitaan monenlaisia pikkuosia.

Sami Kero HS
Hiilikuituputket toimivat roottorien varsina.
Hiilikuituputket toimivat roottorien varsina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit