Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkä voisi olla suojelusenkelimme

Tekniikka
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Ala-asteella opettajani kertoi meille lapsille tarinaa bussista nousevasta vanhuksesta, jonka rinnalla matkustajat olivat nähneet suojelusenkelin. Tarina jäi hyvin mieleen, sillä opettajan kertomana suojelusenkeli tuntui niin todelliselta. Tutkijakoulutuksen saaneena uskoni enkeleihin on sittemmin hiipunut, mutta entäpä jos enkeleitä olisikin olemassa? Mihin me heitä tarvitsisimme?

Suomen väestöstä viidennes, yli miljoona henkilöä on vanhuksia. Vanhuksista jopa kolmannes kokee yksinäisyyttä, ja joka toinen päivä yksi vanhus tekee itsemurhan. Itsemurha on työikäisen väestön kuolinsyistä neljänneksi yleisin. Nuorten kohdalla se on toiseksi suurin. Vaikka itsemurhien määrä onkin ollut viime vuosina tasaisessa laskussa, niin edelleen meistä lähes tuhat kuolee vuosittain oman käden kautta.

Itsemurhien ennalta ehkäiseviksi tekijöiksi on tunnistettu sosiaalisten suhteiden ylläpito, yhteisöllisyys, tunne omasta arvosta, uskonnollinen vakaumus, ja parisuhde. Myös liikunnalla on suojaava vaikutus.

Yhdysvalloissa, New Hampshiressä, tutkittiin vanhusten sosiaalisuutta ja aktiivisuutta päälle puettavan laitteen avulla. Ranteeseen kiinnitetty laite keräsi mikrofonin ja liikeantureiden avulla tietoa vanhuksen päivän askareista. Laite myös rekisteröi ympäristöä mittaamalla muun muassa lämpötilaa, ilmankosteutta, valoisuutta ja ilmanpainetta. Lisäksi vanhuksilta kysyttiin perinteisin kaavakkein heidän aktiivisuudestaan, mielentilastaan ja sosiaalisista suhteistaan.

Mikrofonin avulla tutkijaryhmä pystyi päättelemään ne hetket, jolloin vanhus keskusteli muiden ihmisten kanssa. Tulokset olivat merkittäviä: mitä enemmän ja pitempään vanhus keskusteli toisten kanssa, sen paremmaksi hän koki terveytensä, aktiivisuutensa ja mielialansa.

Toisessa, erittäin laajassa, amerikkalaisnuoria koskevassa tutkimuksessa verrattiin koululaisten fyysistä aktiivisuutta masennusoireisiin. Tulokset olivat yksiselitteisiä: mitä enemmän nuori liikkui, sen vähemmän hänellä oli masennukseen viittaavia oireita.

Meillä suomalaisilla kuudella henkilöllä kymmenestä on älypuhelin. Halpamalli on käytännössä käytössä kaikilla. Matkapuhelinoperaattori kerää puhelimiemme paikasta jatkuvasti tietoa, ja se on itse asiassa koko verkon toiminnan edellytys. Operaattorilla on siis tieto siitä, kuinka aktiivisia olemme ja missä liikumme. Älypuhelimen liikeanturit kertovat toimemme vielä tarkemmin: kävelemmekö, juoksemmeko, nousemmeko rappusia, ajammeko autolla. Puhelimen sovellukset tunnistavat puheemme, Facebook, Apple, Google ja Microsoft ovat kukin jo kehittäneet omat puhetta ymmärtävät tuotteensa. Algoritmien avulla keskustelujemme määrä, sisältö ja sävy on automaattisesti tunnistettavissa. Taskussamme oleva laite siis kerää jo nyt kaiken tarvittavan tiedon masennuksen tai itsemurhan ennaltaehkäisyyn.

Operaattorin olisi suhteellisen yksinkertaista tunnistaa aktiivisuutemme ja analysoida keskustelumme. Antamalla viranomaisille ja terveydenhuollon ammattilaisille luvan näiden tietojen käyttöön, voisimme ennaltaehkäistä suurimman osan vaikeasta masennuksesta ja itsemurhista maassamme.

Mobiili-isoveli on olemassa. Halutessamme se on myös suojelusenkeli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit