Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi leijulautaa muistuttavan tasapainoskootterin, jolla pääsee 12 kilometriä tunnissa

Tekniikka
 
HS testasi tasapainoskootterin, joka muuttaa elämäsi ainakin kolmella tavalla
HS testasi tasapainoskootterin, joka muuttaa elämäsi ainakin kolmella tavalla
HS testasi uudenlaista tasapainoskootteria, joka muistuttaa hieman Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta tuttua leijulautaa. Se ei tietenkään lennä, mutta muuten se on hyvin näppärä. Toimittaja: Jussi Sippola / HS, kuvaus: Janne Järvinen / HS, leikkaus: Kristiina Marttinen / HS, musiikki: Big Mean Sound Machine - Triple Bacon

Mikä ihme tuo on?

Kato!

Artikkeliin liittyvät

Saako kokeilla?

Ihmisten reaktiot kaupungilla kertovat paljon. Päät kääntyvät ja supina yltyy, kun viilettää kaupungin katuja laitteella, jota sen maahantuoja kutsuu tasapainoskootteriksi.

Sitä on kutsuttu myös leijulaudaksi, swegwayksi tai itsestään tasapainottuvaksi skootteriksi. Se on kuin 2000-luvun alussa markkinoille tullut Segway mutta ilman ohjaustankoa.

Kyseessä on sähköllä toimiva laite, jota hallitaan tasapainolla. Sen vauhti kiihtyy jopa 12 kilometrin tuntinopeuteen, ja sen akku kestää 15–25 kilometrin matkan.

Ihmisten hämmästelevät reaktiot ymmärtää, sillä tällaisia laitteita ei ole kovin paljon Suomen kaduilla nähty.

Se johtuu siitä, että ne ovat liikenteessä laittomia. Ainakin tämän vuoden loppuun saakka.

Suomessa on käynnissä tieliikennelain kokonaisuudistus, joka rinnastaisi tasapainoskootterin kaltaisilla laitteella kulkevat liikenteessä jalankulkijaan tai polkupyöräilijään

Tulevan lainmuutoksen ansiosta Suomeen on tullut uusia yrityksiä, jotka tuovat uudenlaisia sähkökulkuneuvoja maahan. Yritykset tilaavat usein tuotteet ulkomailta, kehittävät laitteelle brändin ja ryhtyvät myymään niitä esimerkiksi verkkokaupoissa.

Nyt Suomessakin on muutamia uudenlaisia sähkökulkuneuvoja myyviä verkkokauppoja.

Jos sähköllä kulkevat leijulaudat ja tasapainoskootterit yleistyvät, katukuva muuttuu olennaisesti.

”Tässä on käynnissä laajempi ajattelutavan muutos liikenteessä”, sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Erik Asplund.

”Nyt ajatellaan, että kaikki mitä ei ole kielletty, on sallittu”, Asplund sanoo viitaten erilaisiin sähköavusteisiin kulkupeleihin.

Vaikka HS:n testaama tasapainoskootteri on vielä kielletty, siinä on kyllä huimasti potentiaalia.

Sähkömoottorilla varustettu kulkupeli toimii parhaimmillaan kuin ajatus.

Ajon niksit oppii yllättävän nopeasti. Muutaman laudalta putoamisen jälkeen laitteen saa haltuun ja sen logiikan sisäistää. Maahantuoja lupailee, että useimmat oppivat ajamaan sillä 10–15 minuutissa.

Tasapainoskootteri kulkee hyvin asfaltilla, mutta katujen kuopat, epätasaisuudet ja korokkeet ovat sille vaikeita. Kun skootterilla huristelee Helsingin keskustassa, matka tyssää usein katukivetyksiin ja raitiovaunukiskoihin.

Mutta suorilla ja tasaisilla pinnoilla tasapainoskootterilla ajelu on yhtä juhlaa. Laitteelle voisi olla käyttöä esimerkiksi suurissa toimistotiloissa tai vaikkapa lentokentillä.

Mutta harjoittelua ajaminen vaatii. Tasapainoskootterin maahantuoja Scoodeck neuvoo, että ensimmäiset ajot kannattaa tehdä sisätiloissa turvallisessa ympäristössä.

Kun laitteen päältä on pari kertaa pudonnut, voi tuntua, että sillä ajaminen on käytännössä mahdotonta.

Mutta jos uskaltautuu sen päälle vielä pari kertaa uudestaan, huomaa yhtäkkiä hallitsevansa laitetta.

Trafi on tehnyt karkean turvallisuusarvion laitteista, jotka saattavat yleistyä lainmuutoksen jälkeen.

Trafin mukaan sähkökäyttöisten liikkumisvälineiden yleistymisen takia tieliikenteen loukkaantumiset lisääntyvät todennäköisimmin noin yhdellä prosentilla.

Mutta pahimmillaan, jos laitteiden turvallisuus osoittautuu selvästi polkupyöräilyä heikommaksi, loukkaantumiset voisivat lisääntyä kymmenellä ja liikennekuolemat neljällä prosentilla.

”Nämä perustuvat oletuksiin. Emme vielä tarkkaan tiedä, minkälaisia laitteita on tulossa markkinoille, mutta seuraamme tilannetta”, Erik Asplund sanoo.

Katsotaanpa uudistuvaa lakia vähän tarkemmin.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan HS:n testaama kulkupeli rinnastettaisiin tulevaisuudessa potkulautoihin ja rullaluistimiin, mikä tarkoittaisi, että niihin sovellettaisiin jalankulkijan liikennesääntöjä.

Tähän kategoriaan solahtavat uudessa laissa kevyet, enintään 15 kilometrin tuntinopeutta kulkevat laitteet.

Mutta markkinoille on tulossa todennäköisesti myös tehokkaampia laitteita.

Uudistuvassa laissa isompia, enintään 25 kilometriä tunnissa kulkevia laitteita saisi käyttää polkupyöräilijän liikennesäännöillä. Tosin laki joustaa sen verran, että esimerkiksi jopa 25 kilometriä tunnissa kulkevalla Segwaylla saisi ajaa myös jalkakäytävillä –  kunhan ajaa kävelynopeutta.

Laitteissa täytyisi lain mukaan olla myös heijastimet ja jonkinlainen töötti, jolla voi ilmoittaa olemassaolostaan. Kuten polkupyöräilijän, myös tehokkaammalla sähkömenopelillä kulkevan tulisi käyttää kypärää.

Mutta yleistyvätkö uudenlaiset sähkökulkuneuvot? Haluavatko ihmiset lopettaa kävelyn ja sen sijaan liitää kaupungin kaduilla?

Sitä on vaikea ennustaa. Yhdysvalloissa keksityn Segwaynkin piti mullistaa liikenne jo 2000-luvun alussa.

Laite ei kuitenkaan ole yleistynyt, ja siitä on tullut vitsikäs härveli, jolle on naureskeltu muun muassa komediasarjoissa Arrested Development ja Solsidan.

Segwayn mainetta ei parantanut sekään, että yrityksen toimitusjohtaja Jimi Heseldin kuoli syyskuussa 2010 ajettuaan Segwaylla alas jyrkänteeltä.

Mutta esimerkiksi Britanniassa sähköiset tasapainoskootterit ovat niin yleisiä, että Lontoon poliisi joutui huomauttamaan Twitterissä, että laitteet eivät ole vielä laillisia.

Suomessa laitteita on markkinoitu etenkin nuorille. Esimerkiksi Scoodeck on antanut tasapainoskoottereitaan käyttöön muun muassa Youtube-tähdille ja räpduo JVG:lle.

Laite maksaa noin 500 euroa.

Outi Pyhäranta / HS
Tasapainoskootteri kiihtyy jopa 12 kilometrin tuntinopeuteen. Akku kestää 15–25 kilometrin matkan. HS testasi skootteria Helsingin keskustassa.
Tasapainoskootteri kiihtyy jopa 12 kilometrin tuntinopeuteen. Akku kestää 15–25 kilometrin matkan. HS testasi skootteria Helsingin keskustassa.
Tasapainoskootteri toimii hyvin tasaisella asfaltilla, mutta kuopat ja korokkeet ovat sille vaikeita.
Tasapainoskootteri toimii hyvin tasaisella asfaltilla, mutta kuopat ja korokkeet ovat sille vaikeita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit