Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi 360 asteen kamera tuo elokuvan katsojan syliin – kokeilimme

Tekniikka
 
Jaunt
Jauntin Neo-kamera kuvaa samanaikaisesti 16 linssillä ja äänittää neljällä mikrofonilla.
Jauntin Neo-kamera kuvaa samanaikaisesti 16 linssillä ja äänittää neljällä mikrofonilla. Kuva: Jaunt

Poika kirjoittaa liidulla jotain luokkahuoneen liitutaululle. Katselen ympärilleni. Kun käännän päätäni oikealle, näen romahtaneen kirjahyllyn, josta kirjat repsottavat. Ikkunat ovat rikki. Huoneessa on selvästi räjähtänyt jotain.

Seuraavassa kuvassa toinen poika seisoo pitkässä ja kapeassa veneessä. Hän kertoo yöstä, jolloin sotilaat tulivat. Poika lähtee työntämään venettä pitkällä kepillä. Lähdemme liikkeelle.

Kääntelen katsettani oikealle ja vasemmalle. Joka puolella näkyy lumpeenlehtiä ja kaislamattoja, joita kapeat vesikäytävät halkovat. Takanani ei ole ketään. Minä ja poika olemme veneessä kahden.

The New York Times jakoi viime sunnuntaina lehden mukana lukijoilleen Google Cardboard -kännykkätelineen ja ohjeet virtuaalielokuvan lataamiseen.

Niiden avulla voi katsoa sanomalehden tuottaman 360 asteen virtuaalielokuvan The Displaced. Se kertoo kolmesta lapsesta, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotoaan Syyriassa, Etelä-Sudanissa ja Ukrainassa.

Vähän yli 11 minuuttia kestävä dokumentti esittelee 360 asteen kameratekniikkaa. Uudet kamerat kuvaavat lukuisilla linsseillä eri suuntiin. Kun kuvat yhdistetään, katsoja kokee istuvansa tapahtumien keskellä. Päätä kääntäessään katsoja näkee ukrainalaisen luokkahuoneen seinät kuin istuisi luokassa sisällä.

Tekniikkaa ovat aiemmin esitelleet kaikelle kansalle myös muun muassa televisiokanavat CNN ja Discovery, televisiokasvo Conan O’Brien ohjelmassaan ja Facebook.

Outi Pyhäranta / HS
Googlen Cardboardilla voi katsoa 360-elokuvia.
Googlen Cardboardilla voi katsoa 360-elokuvia.

Tähän asti virtuaalitodellisuus on yleensä ollut tietokoneella tuotettua, mutta uusien kameroiden avulla päästään kuvaamaan aitoja ympäristöjä. Tekniikkaa on kutsuttu nimellä ”cinematic virtual reality” eli CVR.

Tekniikkaa on tutkittu Stanfordin yliopistossa, jossa Stanfordin yliopiston tohtoriopiskelija Matthew Yu on ollut mukana tekemässä dokumenttia maanpaossa elävistä iranilaisista taiteilijoista.

Yun ryhmä käytti työssään Jaunt-yhtiön kesäkuun lopulla esittelemää Neo-kameraa, joka kuvaa samanaikaisesti 16 linssillä ja äänittää neljällä mikrofonilla.

Yun mukaan elokuvan kokoaminen oli hyvin aikaa vievää, sillä tekijät eivät nähneet kuvaa kuvaustilanteessa. Lopullinen 360 asteen elokuva piti ”tikata” kasaan 16 kameran otoksista.

Neo-kameran kuvan laatu ei ole vielä samaa tasoa kuin televisiokuvan. Siinä saattaa tarkasti katsomalla erottaa mustia pikselipisteitä.

Myös kameroiden kuumeneminen ja patterien kuluminen aiheuttivat Yun mukaan alussa ongelmia, mutta nyt ne ongelmat on saatu ratkaistua niin, että ensimmäiset Neo-kamerat ovat jo kaupallisessa käytössä.

Vauhti ja kilpailu alalla on hurjaa. Viime aikoina on markkinoille tuotu useita 360-kameroita, joista osa on tarkoitettu ammattikäyttöön, toiset tavallisille kuluttajille. Halvimmillaan kameran voi saada muutamalla satasella.

Kaikkein vaativimpia ammattikäyttäjiä tavoittelee Nokia, joka esitteli Ozo-kameransa heinäkuun lopulla Los Angelesissa.

Kilpailijoihin verrattuna Ozossa on tärkeitä etuja: Kahdeksan linssiä ja yhtä monta mikrofonia osoittavat symmetrisessä muodostelmassa kaikkiin suuntiin, myös ylös ja alas. Kolmiulotteisen vaikutelman aitoutta vahvistaa, että kamera on ihmisen pään kokoinen ja linssit toisistaan yhtä kaukana kuin silmät.

”Tavallaan Ozo on 720 asteen kamera”, myhäili Nokia Technologiesin teknologiajohtaja Guido Jouret Santa Clarassa, jossa hän osallistui lokakuun alussa Health 2.0 -terveysteknologiamessuille.

Elokuvantekijöiden kannalta tärkein ero on siinä, että esimerkiksi Neon käyttäjät eivät näe lopputulosta reaaliajassa, kun taas Ozo lähettää 360-näkymän langattomasti ohjaajalle, joka voi seurata kuvaustilannetta naapurihuoneesta. Ozo yhdistää kuvat automaattisesti, joten aikaa vievä tikkausvaihe jää pois.

”Kilpailu on kovaa, mutta Nokia on todella vahvassa asemassa, sillä kilpailijat eivät ole vielä kyenneet luomaan synkronoitua mallia”, Jouret sanoi.

Jouret lupasi Ozon ehtivän joulumarkkinoille. Ihan jokaiseen pukinkonttiin se tuskin päätyy, sillä hinnaksi on tulossa noin 50 000 dollaria.

Amerikkalaisissa tekniikan lehdissä Ozoa on jo ylistetty Nokian comebackina, joka avaa entiselle kännykkäyhtiölle uusia mahdollisuuksia.

Jouret’n mukaan Tampereella kehitetty ja Suomessa valmistettava kamera on kova näyttö Nokian hyvästä tulevaisuudesta.

”Jotkut ovat väittäneet, että Nokia on menneisyyttä, mutta me aiomme todistaa sellaiset puheet vääriksi”, Jouret sanoi.

Stanfordin medialaboratorion apulaisjohtaja, suomalainen Tanja Aitamurto, on kiinnostunut siitä, mitä yleisö 360-kameroilta odottaa. ”On esimerkiksi vaikea sanoa, kuinka pitkiä 360 asteen elokuvien pitäisi olla.”

Aitamurto huomauttaa, että uudenlainen katsomiskokemus on niin paljon intensiivisempi kuin perinteinen elokuva, etteivät ihmiset välttämättä jaksa kahden tunnin elokuvaa.

Lyhyen kokeilun perusteella Aitamurron arvelu tuntuu osuvalta, sillä kymmenen minuuttia 360 asteen elokuvaa on ensikertalaiselle uuvuttava elämys.

Uuden tekniikan uskotaan sopivan erinomaisesti esimerkiksi urheiluun tai luontodokumentteihin. Nojatuolissaan katsoja voi kokea esimerkiksi, miltä tuntuu kävellä petojen keskellä viidakossa. Epäilemättä myös pornotuottajat innostuvat kamerasta.

Aitamurrolla on mielessään ylevämpiä pyrkimyksiä.

”Haluaisin, että keskittyisimme uuden tekniikan hyödyllisiin käyttöihin. Tutkimuksissa on osoitettu, että kun ihmisen asettaa toisen ihmisen asemaan, se kasvattaa hänen empatiaansa. Voisimme järjestää esimerkiksi luokkaretken Auschwitziin.”

Myös markkinointisovelluksia on helppo keksiä. ”Voisit esimerkiksi käydä virtuaalisesti katsomassa lomahotelliasi tai myytävänä olevaa asuntoa”, Matthew Yu maalailee.

Yu on keskittynyt kameratekniikkaan, mutta heti tekniikan perässä tulee sisältö. Vanhaan tekniikkaan tottuneiden elokuvantekijöiden on ajateltava ammattinsa kokonaan uudestaan.

Uusi 360 asteen elokuva muistuttaa enemmän cocktail-kutsuja kuin perinteistä elokuvaa. Asioita tapahtuu joka puolella, ja katsoja voi itse valita, mistä kiinnostuu ja haluaako pistäytyä viereisessä huoneessa vilkaisemassa, mitä siellä tapahtuu.

Tekniikka luo elokuvantekijöille uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Yksi haasteista on kameran liikuttaminen, sillä liikkuva 360-kuva saa katsojat helposti merisairaiksi.

Rauhallinen matkanteko afrikkalaispojan kanootissa ei kääntänyt vatsaa, mutta kunnon autotakaa-ajon jälkeen elokuvasalissa voisi olla siivoojille töitä, jos elokuvia edes saleissa katsellaan.

Yhtä hyvin niitä voi kotonaan tai vaikka bussimatkalla.

Google Cardboardissa kännykkä kiinnitetään pieneen pahvilaatikkoon vaakatasossa. Kuvaa katsellaan pahvilaatikon suurentavien linssien läpi.

Cardboardin voi tilata netistä parillakymmenellä eurolla. Pitempiä elokuvia varten on tarjolla mukavampia kypärämäisiä kännykkätelineitä.

Sovelluksia elokuvien katsomiseen voi ladata sovelluskaupoista. Esimerkiksi NYT VR ja Discovery VR ovat ilmaisia.

Olemme jo tottuneet itsekseen höpöttäjiin. Seuraavaksi saamme tottua ihmisiin, jotka kääntelevät päätään puolelta toiselle kuin linnut.

Aitamurron mukaan tekniikka ei ole yhtä suuri vallankumous kuin television synty, sillä nyt ei luoda täysin uutta vaan uudistetaan vanhaa – mutta uudistetaan isosti. ”Kyllä tässä on kyse omalla tavallaan täysin vallankumouksellisesta tekniikasta.”

The New York Timesin dokumentin The Displaced voi katsoa täällä.

Tanja Aitamurto
Saska Saarikoski kokeili Stanfordissa, miltä elokuva näyttää 360-asteisena.
Saska Saarikoski kokeili Stanfordissa, miltä elokuva näyttää 360-asteisena.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit