Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet sovellukset tarjoavat digipalveluja turvapaikanhakijoille

Tekniikka
 
Johanna Vehkoo
Sami Kero / HS
Shekeb Binalle on ollut eniten hyötyä suomen kielen ja suomalaisen tapakulttuurin opeista.
Shekeb Binalle on ollut eniten hyötyä suomen kielen ja suomalaisen tapakulttuurin opeista. Kuva: Sami Kero / HS

Moni suomalainen on ihmetellyt, miten turvapaikanhakijoilla voi olla varaa älypuhelimiin. Älypuhelin lienee kuitenkin hyödyllisin yksittäinen kapine, jonka voi matkalleen ottaa.

Kun jossain reitin varrella pääsee nettiin, voi pitää yhteyttä kotiväkeen, tutkia karttoja ja etsiä tietoa. Nettiyhteydellä varustettuja puhelimia saa jo edullisesti, etenkin käytettyinä.

Artikkeliin liittyvät

Älypuhelin voi toimia linkkinä auttajien ja avuntarvitsijoiden välillä. Teknologiafirmat ovat tajunneet tämän nopeammin kuin valtiot ja viranomaistahot.

Google rakensi yhteistyössä kahden avustusjärjestön kanssa refugeeinfo.eu-sivuston, jolta löytyy ajantasaista käytännön tietoa Kreikkaan saapuville pakolaisille. Usealla kielellä toimivat sivut vievät mahdollisimman vähän kaistaa, jotta ne toimisivat saarten heikoissa wifi-pisteissä.

Kroatiassa vapaaehtoiset liikkuvat pakolaisten joukossa ”ihmis-hotspotteina”. He jakavat avoimia nettiyhteyksiä selkärepuistaan.

Älypuhelimilla voidaan myös auttaa ihmisiä etsimään kadonneita perheenjäseniään tai ilmoittamaan ihmisoikeusrikkomuksista.

Espoolainen startup-yritys Funzi oli muutaman kuukauden ajan testannut oppimissovellustaan Afrikassa, kun kävi ilmi, että idealle olisi käyttöä myös kotimaassa.

Viiden hengen firma puski viikossa ulos englanninkielisen About Finland -kokonaisuuden, jonka avulla turvapaikanhakija voi opetella suomen kielen perusteita, lukea suomalaisesta kulttuurista ja tutustua turvapaikanhakuprosessin kiemuroihin.

Vielä toinen viikko, ja sama tieto saatiin tarjolle myös arabiaksi. Ilmainen palvelu löytyy osoitteesta funzi.mobi.

Yksi Funzi-sovelluksen käyttäjistä on 23-vuotias afganistanilainen Shekeb Bina. Hän asuu Suomen teknologiakeskittymässä Espoon Otaniemessä, melkein Funzin toimiston naapurissa.

Tosin Bina elää vastaanottokeskuksessa, jossa hän jakaa huoneensa neljän muun kanssa.

”Sovelluksesta saa kaiken sen perustiedon, mitä turvapaikanhakija tarvitsee heti, kun saapuu maahan. Tietoa on toki netissä tarjolla, mutta Funzi kokoaa sen yhteen paikkaan”, Bina sanoo.

”Minulle oli eniten hyötyä suomen kielen ja suomalaisen tapakulttuurin opeista. Olisi kiva, jos Funzi tarjoaisi lisäksi tietoa harrastusmahdollisuuksista, kuten urheilusta tai vapaaehtoistyöstä.”

Vastaanottokeskuksessa on vähänlaisesti tekemistä, joten Bina on keksinyt itselleen puuhaa. Hän esimerkiksi löysi itse suomen opettajan, kun vastaanottokeskus ei tunteja tarjonnut.

Bina oli monessa mukana myös kotimaassaan Afganistanissa. Hän urheili, räppäsi ja puhui nuorille demokratiasta ja kehityksestä. Aktivismin vuoksi Bina joutui lopulta pakenemaan.

Funzin toimitusjohtaja Tero Salonen on sitä mieltä, että on Suomen velvollisuus tarjota turvapaikanhakijoille koulutusta. Sen avulla tulijat pääsisivät nopeammin kiinni yhteiskuntaan. Funzi tarjoaa myös yrittäjyysneuvoja.

”On suorastaan rikos, jos emme sitä tee, kun kerran voimme. Mobiilissa se on myös erittäin halpaa.”

Salonen huomauttaa, että avustusjärjestöjen ei kannata upottaa aikaa ja rahaa omien sovellusten tekemiseen, jos ja kun joku pystyy ratkaisemaan ongelman helpommin ja nopeammin. Teknologian ammattilaiset voivat rakentaa siltoja viranomaisten, järjestöjen ja pakolaisten välille.

Funzilla on jo työn alla uusia kieliversioita informaatiopalvelusta. Seuraavaksi listalla ovat ruotsi ja saksa sekä Jordanian, Syyrian, Irakin ja Libanonin kielet.

Jutussa haastatellun turvapaikanhakijan nimi on muutettu turvallisuussyistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit