Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isot tekstit, kovat äänet ja hätänappula – vertailussa kaksi seniori­kännykkää

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen

Älypuhelimen hankinta ei ole enää rahasta kiinni. Perinteisiä kännyköitä käyttävätkin lähinnä pienet lapset ja seniorikansalaiset.

Jälkimmäisiä varten markkinoille on ilmaantunut kaksi matalan kynnyksen älypuhelinta.

Doro Liberto 825 näyttää ulkoisesti samalta kuin mikä tahansa moderni älyluuri. Viisituumainen näyttö on vain pakattu hieman paksumpiin ja pehmeämpiin kuoriin.

Todelliset erot huomaa, kun Doron laittaa päälle – etenkin ensimmäisellä kerralla. Selkeä, askel askeleelta etenevä, opetusohjelma auttaa puhelimen käyttöönotossa kädestä pitäen.

Outi Pyhäranta / HS
Dorossa on oma yksinkertaistettu käyttöliittymä. Puhelimen hinta on 299 euroa.
Dorossa on oma yksinkertaistettu käyttöliittymä. Puhelimen hinta on 299 euroa.

Aivan tietotekniikkaummikolla voi kuitenkin mennä sormi suuhun vaikkapa Google-tunnuksia kysyttäessä. Puhelimen asennus kannattaakin tehdä yhdessä jonkun asioista enemmän ymmärtävän kanssa.

Alkuasennusta tehdessä on mahdollista valita tekstin koko todella suureksi. Heikkonäköinenkin saa selvää teksteistä viisituumaiselta näytöltä.

Myös soittoäänen ja puheäänen voimakkuuden saa säädettyä huomattavasti peruspuhelimia voimakkaammalle tasolle. Jos tämäkään ei vielä riitä, Doron voi kytkeä kuulolaitteeseen.

Puhelimeen on rakennettu tavallisen Androidin päälle Doron oma, yksinkertaistettu käyttöliittymä. Ohjelmat on jaoteltu toimintojen mukaan. Aloitusnäytössä lukee vain Soita, Katso ja Lähetä.

Lähetä-valikosta voi valita, haluaako lähettää tekstiviestejä, sähköpostia, kuvaviestejä vai jotakin muuta. Katso-valikko tarjoaa esimerkiksi puhelutiedot, omien kuvien ja videoiden katselua, kalenterin tai vaikkapa internet-sisältöihin tutustumista.

Päävalikossa kohtia on enemmän, mutta kaikki on nimetty samalla periaatteella, esimerkiksi radio- ja musiikkitoimintoja sisältävä Kuuntele.

Peruskäyttöä helpottavat myös ruudun alareunan kolme järeää nappulaa.

Doron takapuolella on kahdeksan megapikselin kameran lisäksi hätänappula, jolla saa yhtä nappia painamalla yhteyden haluttuun läheiseen. Lisäksi napilla voi lähettää avunpyyntöviestin, johon puhelin liittää automaattisesti gps-sijantitiedon.

Tavallisia Android-ohjelmia voi halutessaan asentaa Googlen Play-sovelluskaupasta. Muistia on sitä varten käytettävissä kahdeksan gigatavua, ja lisätilaa voi asentaa microsd-korttipaikkaan. Muutoin näppärä tekstin suurennus ei toimi kaikkien asennettavien sovellusten kanssa.

Paljon apua on puhelimen mukana tulevasta lataustelakasta. Telakkaan puhelin on erittäin helppo kytkeä lataukseen.

LG Easy Smart H410 naittaa yhteen Android-älyluurin ja takavuosien suursuosikin simpukkapuhelimen. Mallia on markkinoitu muillekin kuin iäkkäille.

Outi Pyhäranta / HS
LG:hen saa vaihdettua tavallista Androidia yksinkertaisemman käyttöliittymän. Puhelimen hinta on 199 euroa.
LG:hen saa vaihdettua tavallista Androidia yksinkertaisemman käyttöliittymän. Puhelimen hinta on 199 euroa.

Käyttöliittymän voi muuttaa yksinkertaisemmaksi, ja Doron tapaan hätäpuhelun tai -viestin lähettäminen on helppoa.

Easy Smartin idea herättää kiinnostusta, mutta toteutuksessa on toivomisen varaa. Esimerkiksi puhelimen numeronäppäimistö on mukavan kookas, mutta vain 3,2-tuumainen näyttö on auttamattoman pieni.

Näytön värit vääristyvät todella nopeasti, jos sitä ei katso suoraan edestä. Tekstin kokoa saa suurennettua, mutta kovin selkeä se ei suurimmillaankaan ole. Käyttöönotto on paljon Doroa hankalampaa ja noudattaa Android-puhelimen asennusta.

Numeroiden lisäksi LG:n alapuoliskon näppäimistössä on nelisuuntainen ohjausnäppäin ja neljä pikanäppäintä, joista yhden toiminnon voi ohjelmoida haluamakseen.

Puhelimen perustoimintoja voi ohjata ohjausnäppäimellä, mutta monien sovellusten käyttö vaatii kosketusnäytön hivelyä.

Tekstiä voi myös syöttää näytön virtuaalinäppäimistöllä. Yksittäiset kirjaimet ovat niin pieniä, että virheitä tulee varmasti näppäräsormisellekin.

Viestejä voi kirjoittaa numeronäppäimistön avulla joko ennustavalla T9-tavalla tai jokaisen kirjaimen erikseen numeronäppäimellä valiten.

Erikoisinta LG:ssä ovat vaatimattomat kameratoiminnot. Pääkameran tarkkuus on vain kolme megapikseliä, eikä linssin vieressä ole salamaa. Ilman huippuvalaistusta kuvat jäävät hämäriksi.

Etukamerassa megapikseleitä on vain 0,3. Selfie-kuvan ottaminen täräyttää pitkän suljinajan aikana kameraa lähes takuuvarmasti, jolloin terävää omakuvaa on hyvin vaikea ottaa.

Ja vaikka ei selfieitä ottaisikaan, parempilaatuinen kamera olisi omiaan vaikkapa kuvapuheluihin lastenlasten kanssa.

Kenties heikkolaatuisten kameroiden takia tallennustilaakin on vain neljä gigatavua. Lisää toki saa halutessaan muistikortilla.

Perussovellukset toimivat näppärästi. Monimutkaisempien sovellusten tai pelien käyttöä pieni näyttö rajoittaa huomattavasti.

Akkukestot mitattiin siten, että näytöt olivat kirkkaimmalla mahdollisella asetuksella ja videota toistettiin wlan-yhteyden yli. Tulos on siis kesto jatkuvassa rankassa käytössä. Käyttöaikaa, jossa puhelin on välillä taskussa ja välillä sillä soitetaan ja selataan Facebookia, on paljon enemmän.

Doro: 7 tuntia 4 minuuttia.

LG: 8 tuntia 19 minuuttia.

Testin Voittaja: Doro Liberto 825

Helppokäyttöisessä Dorossa on panostettu todella paljon käytön helppouteen. Jos välttämättä haluaa perinteisen numeronäppäimistön, LG on kelpo valinta ensiaskeleeksi älypuhelinten maailmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!