Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaipaan puhelimeni näppäimistöä kuin puuttuvaa raajaa – ja ennustan näppäimistön paluuta

Tekniikka
 
Olavi Koistinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on tekniikkatoimittaja.

Kaipaan älypuhelimeeni näppäimistöä. Ilman sitä olen hidas, kömpelö ja tyhmä.

Ikävöin sormissa tuntuvaa fyysistä näppäimistöä joka päivä, kun räpellän tekstiviestejä kosketuspuhelimeni virtuaalinäppäimillä. Ikävän tunne on kehollinen. On epämääräisen kuvottavaa tähtäillä sormilla pieniin kirjaimiin näytön pinnalla.

Näpit lipsuvat ja virheitä tulee. Ennen vanhaan sormet vain tanssivat nokialaisen numeronäppäimillä.

Onneksi näppäimistöt vielä palaavat puhelimiin. Tämä on pikemminkin toiveikas odotus kuin arvio, mutta toiveellani on perusteet. Tiivistetään ne vaikka näin:

1) Elämme tekstin maailmassa.

2) Asiat muuttuvat. Hameenhelmat lyhenevät ja pitenevät, ja näppäimistöt menevät ja tulevat. Tuokaa ne takaisin.

Kaikki älypuhelimet ovat nykyään keskenään samanlaisia, lasilla päällystettyjä läpysköitä, joita käytetään sormeilemalla näyttöä.

Eroja ei juuri ole. Jos et tykkää, älä käytä.

Nykyinen lasilaatikoiden aika alkoi vuonna 2007, kun Apple esitteli maailmalle iPhone-puhelimensa. Se valloitti markkinat yhdessä Googlen Android-käyttöjärjestelmää käyttävien puhelinten kanssa, jotka olivat täsmälleen samannäköisiä lasilaatikoita. Tähän päättyi näppäinten aikakausi puhelimissa.

Nykyään niitä on lähinnä halvoissa perusluureissa, joilla ei voi käyttää kaikkia nykyajan atk-herkkuja.

Nyt näppäinten olisi syytä palata.

Hipelöitävät lasilaatikot on todellakin nähty. Tarvitaan vaihtoehtoja.

Kun iPhone tuli markkinoille, oli hyvä idea jättää näppäimet pois puhelimesta. Silloiset älyluurit olivat jumiutuneet vanhaan Nokia-ajan muotoiluun: ylhäällä pieni näyttö ja sen alla näppäimistö. Toisinnäkijöitä tarvittiin. Kun näppäimistö poistettiin kokonaan, oli mobiilisovellusten kehittäjien myös pakko heti kehittää ohjelmia, jotka hyödyntävät uutta kosketusnäyttöä täysimääräisesti.

Varjopuolena oli tyytyminen virtuaalinäppäimistöön, jossa näppäimiä ei tunne sormissaan.

Silläkin on monia hyviä puolia, mutta väitän kuitenkin (rohkeasti ilman tausta-aineistoa) että hyvä fyysinen näppäimistö on tehokkaampi kirjoitusväline. Kirjoitan nopeammin jopa pienellä 0–9-näppäimistöllä kuin virtuaalisella qwerty-näppäimistöllä.

Kirjoitusnopeus ei ole mikään pikkuseikka. Tuotamme puhelimilla todella paljon tekstiä – vastailemme sähköposteihin, teemme ravintoloihin pöytävarauksia, chattailemme, etsimme hotelleja TripAdvisorista. Puhelin on 2010-luvun kotimikro, jonka tehokäyttäjät on unohdettu.

Teksti on kaikista ilmaisuvoimaisin tietokoneen komentoväline. Sen tietävät tosiharrastajat, jotka ovat käyttäneet komentoriviä.

Mikroilun alkuaikoina, kun Ritari Ässä tuli vielä televisiosta, tietokoneita käytettiin aina tekstikomennoilla. Ruudut olivat mustia ja teksti vihreää. Ikoneita ei ollut, ja oikeat komennot piti vain tietää.

Komentorivikäyttöliittymä Ritari Ässän ajoilta.
Komentorivikäyttöliittymä Ritari Ässän ajoilta.

Karut käyttöliittymät eivät houkutelleet maallikoita tietokoneiden pariin. Microsoft Windows ja muut graafiset käyttöliittymät todella tekivät kotititeokoneesta massojen laitteen, mutta tehokäyttäjät muistelevat yhä komentorivejä kaiholla.

Graafinen käyttöliittymä on helppo oppia, mutta hidas käyttää. Hiirikäyttöliittymä vaatii silmän ja käden yhteispeliä. Tekstikomennot ja näppäinoikotiet ovat ehkä työläämpiä oppia, mutta kun ne on kunnolla sisäistänyt, on niiden käyttö tuulennopeaa.

Komentorivi palasi 2000-luvulla rytinällä tietokoneiden ja kännyköiden käyttöliittymäksi. Miljardit maailman ihmiset käyttävät sitä huomaamattaan yhä jokapäiväisissä atk-asioissaan.

Komentorivin nimi on Google.

Mikään graafinen käyttöliittymä ei kykene kattavasti kuvaamaan internetin käsittämätöntä tietomäärää. Netissä ei ole kansioita eikä alikansioita, kuten Windowsissa. Aluksi Yahoon kaltaiset palvelut yrittivät järjestellä nettisivuja erilaisiksi listoiksi, mutta tämä osoittautui pian mahdottomaksi.

Tähän tarpeeseen syntyi hakukone Google, jota käytetään hakusanoilla.

Komentorivikäyttöliittymä vuosimallia 2015.
Komentorivikäyttöliittymä vuosimallia 2015.

Se on nykyäänkin yksi tärkeimpiä tietokoneiden, kännyköiden ja taulutietokoneiden käyttöliittymiä. Lyhyillä tekstikomennoilla voimme hakea miljardeja erisisältöisiä asioita netistä. Erona Ritari Ässän ajan komentoriveihin on käytetty kieli.

Vanha ms-dos-käyttöjärjestelmä ymmärtää tietokonekomentoja, Google taas ihmisten kieltä. Voimme käyttää hakusanoina yksittäisiä komentoja (hotelli, ruokakauppa) tai yhdistää niitä lausekkeiksi (hotelli amsterdam poreamme). Useimmat ihmiset tuntevat satojatuhansia käyttökelpoisia Google-komentoja, joita osaavat yhdistellä lukemattomin eri tavoin.

Monia muitakin ohjelmia ja nettipalveluita käytetään syöttämällä sanoja tekstikenttään, mutta ennen kaikkea Google muistuttaa minua tekstikomentojen ylivoimasta. Sana kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa.

Pahoissa vaikeuksissa oleva Kanadan Nokia eli kännykkävalmistaja Blackberry teki tänä syksynä radikaalin teon. Se kertoi tuovansa myyntiin Priv-älypuhelimen, jonka erikoisuus on vakiovarusteena oleva suurikokoinen näppäimistö.

Laite herätti heti kansainvälisen teknologialehdistön huomion – nyt tehdään jotain uutta.

Puhelimiin on ollut saatavilla näppäimistöjä erillisenä lisälaitteena, mutta vakiovarusteena sellainen on harvinaisuus.

Menestyksen vuosinaan kanadalainen Blackberry tunnettiin isoilla näppäimistöillä varustetuista” sähköpostipuhelimistaan”, jotka oli tehty yrityskäyttöön. Ne olivat hittituote vuosina 200x–200y, mutta Nokian tavoin Blackberry jäi iPhonen ja Androidin jalkoihin. Nyt se on lopullisen vararikon partaalla.

Näppäimistöpuhelin on Blackberryn viimeinen sotahuuto. Jos se ei menesty, ovat yhtiön päivät luetut. Menestymisen mahdollisuuksia pidetään pienenä. Puhelinasiantuntijat arvioivat, että ylivoimaisesti suurin osa käyttäjistä on jo tottunut elämään ilman näppäimistöä.

Mutta jo Privin herättämä kiinnostus kertoo, että näppäimet on taas uusi, jännittävä ominaisuus.

Ai siinä on näppäimistö. Rajua!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!