Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoftin uusi tabletti yhdistää oivasti kannettavan tietokoneen ja tabletin ominaisuuksia – vailla puutteita se ei silti ole

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
microsoft
Kuva: microsoft
Fakta

Microsoft Surface Pro 4

 Suoritin: Intel Core

m3/i5/i7 hinnasta riippuen.

 Muistia: 4/8/16 gigatavua.

 Tallennustilaa:

128/256/12 gigatavua.

 Näyttö: 12,3 tuumaa,

2763 x 1824 pikseliä.

 Paino: 771 grammaa, kynän ja näppäimistökannen kanssa 1,13 kg.

 Hinta: Alkaen 1 029 euroa ilman näppäimistökantta.

PLUSSAA:

 Erinomainen näyttö.

 Paljon tehoa kompaktissa koossa.

MIINUSTA:

 Hinta.

 Näppäimistökansi ei mukana peruspaketissa.

Microsoft on hionut "supertablettiaan" ja päässyt lopulta neljänteen sukupolveen. Onko uusi Surface Pro 4 se laite, joka korvaa niin tabletin kuin kannettavan tietokoneenkin?

Näyttö on aiemmasta mallista kasvanut 12 tuumasta 0,3 tuuman verran. Pikselitiheys, eli pikseleitä tuumaa kohti, on siis erinomainen 267. Näytön väritoistoa ja kirkkautta on myös paranneltu.

Valmistajan lupaukset yhdeksän tunnin videotoistoista jäävät kyllä saavuttamatta. Toistettaessa videota täydellä kirkkaudella verkkoyhteyden yli akku kesti vain 4 tuntia ja 43 minuuttia.

Elokuvien katseluun laite ei muutenkaan ole paras valinta. Sen kuvasuhde on 3:2, jolloin kuvan ylä- ja alapuolella näkyvät elokuvakäytössä leveät, mustat palkit. Lukemiseen näyttö puolestaan on omiaan, sillä se on samanmallinen A4-paperiarkin kanssa.

Laitteen kanssa tulee kynä, joka tunnistaa 1 024 eri painetasoa. Tällä on väliä lähinnä ammattimaisen grafiikan tekijöille. Pienetkin roskat näytön pinnassa saavat kynäyhteyden helposti pätkimään, joten piirrellessä näyttö pitää muistaa pyyhkiä huolellisesti.

Surfacen kynä on magneettinen, ja sen saa napsautettua kiinni laitteen jompaankumpaan sivuun. Liitäntöjä sisältävästä reunasta kynä irtoaa helposti, mutta toisesta, tasaisesta reunasta, kynän irrottaminen vaati todella rajua ravistelua.

Nokkelana yksityiskohtana kynän toisessa päässä on kumi, jolla piirtojäljet voi pyyhkiä. Kumi toimii myös nappulana, jolla voi esimerkiksi ottaa kaksoisnapauttamalla kuvakaappauksen.

Surfaceen voi kirjautua Windows Hello –tekniikan avulla vain naamaansa koneelle näyttämällä. Valitettavasti kamera ei ole monista uutuuslaitteista jo löytyvä aito 3d-kamera, jolla voi kirjautumisen lisäksi ottaa 3d-kuvia esineistä ja ihmisistä.

Typerin ominaisuus – tai puute – Surfacessa on, että näppäimistökansi pitää edelleen hankkia lisävarusteena. Käytännössä pakollinen näppäimistö nostaa paketin hintaa reilulla satasella.

Uusi versio näppäimistökannesta on kyllä edellistä parempi. Eri näppäimet ovat selkeästi erossa toisistaan, ja tuntuma on lähes kuin kannettavalla tietokoneella kirjoittaessa. Ainoastaan sylissä työskentely on edelleen hankalaa.

Laitteen hinnoittelu on kaikkiaan hieman erikoinen. Esimerkiksi kaikkein edullisinta mallia ei kannata hankkia sen heikon suorittimen vuoksi. Vain satasen lisähinnalla mobiilisuoritin päivittyy aitoon, Intelin uusimpaan Core i5-suorittimeen, jolla pyörivät käytännössä kaikki raskaatkin ohjelmat sujuvasti.

Jostain syystä myöskään 4g-malleja ei ole saatavilla. Verkkoyhteyksiä varten on tarjolla vain Wifi.

Kokonaisuutena Surface Pro 4 on erittäin onnistunut pienikokoinen ja tehokas, täysi tietokone tabletin kuorissa. Hintalapun lukemat valitettavasti ovat sen verran suuret, että aivan jokapojan laitteeksi siitä ei ole.

Microsoftin uusi Surface Pro 4 -tabletti.
Microsoftin uusi Surface Pro 4 -tabletti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit