Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikkorahan pitäisi riittää ihmisarvoiseen elämään

Tekniikka
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Muistatko ensimmäisen viikkorahasi? Kuinka paljon se oli? Mitä sillä sai?

Opimme, ja meille opetetaan, rahan arvon varsin nuorena. Meille parempiosaisille lapsille viikkoraha merkitsee ekstraherkkua, karkkirahaa tai jäätelöä. Hieman vanhemmalle leffalippua ja uusia farkkuja. Kaikkein onnekkaimpien ei tarvitse miettiä rahaa lainkaan, vaan he ovat syntyneet jo valmiiksi vauraaseen sukuun.

Nykykulttuurin kehityksessä raha on ollut välttämätön, mutta jossain vaiheessa vaihdon välineestä tuli itsetarkoitus. Meille suomalaisille on järjestetty äkkivaurastumiselle oikein jumalanpalveluskin, lauantai-illan lottoarvonta. Uutiset jauhavat illasta toiseen talouskasvua tai sen puutetta. Rahanpalvonnalla on kuitenkin nurja puoli.

Australian psykologien yhdistys on selvittänyt australialaisten suurimpia huolenaiheita systemaattisesti viiden vuoden ajan. Tutkimukseen on osallistunut vuosittain yli 1 500 täysi-ikäistä australialaista.

Heidän suurimmat huolenaiheensa ovat olleet, käänteisessä järjestyksessä, huoli läheisten terveydestä, huoli omista elämäntavoista, perhehuolet, huoli terveydestä, ja – suurimpana huolenaiheena – huoli omasta taloudesta.

Tutkimuksessa yli puolet myönsi kokevansa stressiä raha-asioistaan. Kaksi kolmesta vastaajasta koki, että stressi vaikutti heidän fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiinsa. Ja joka viides koki stressin vaikutukset terveyteen suureksi tai erittäin suureksi.

Oman talouden aiheuttama stressi on kasvava huolenaihe, sillä ihmistyön vähentyessä myös taloushuolet ja syrjäytyminen lisääntyvät. Australiassa tutkimuksen teko aloitettiin vuonna 2011. Tuolloin taloushuolehtijoita oli 45 prosenttia vastanneista, nyt jo 53 prosenttia. Kaikkein voimakkaimmin talous aiheutti huolta alle 45-vuotiaille, nuorille, työttömille, pienituloisille ja naisille.

Vastaavassa brittitutkimuksessa suurin huolenaihe briteille, oli, kuinka ollakaan, oma talous. Se oli suurin stressin aiheuttaja myös saarivaltakunnan asukkaille. Viidennes työssä käyvistä briteistä kärsi univaikeuksista, sekä koki keskittymisvaikeuksia töissä raha-asioidensa vuoksi. Erityisen pahoin raha-asiat vaikuttivat pienituloisten työssä käyvien hyvinvointiin.

Suomessa jää vuosittain 18 000 ihmistä ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle, ja suurin syy eläköitymiseen on mielenterveyden pettäminen. Peräti 3 000 alle 35-vuotiasta nuorta jää mielenterveyden ongelmien vuoksi kokonaan pois työelämästä.

Yhteiskuntamme pahimmat nuoria riivaavat terveysongelmat ovat mielenterveys ja syrjäytyminen. Työ, ja sen tarjoaminen, on keskeinen osa ennaltaehkäisevää terveystyötä. Tämä herättää useita kysymyksiä. Miksi ihmeessä verotamme työtä? Miksi emme tarjoa työtä kaikille? Miksi meillä ei ole perustuloa? Miksi työpaikoilla ei tarjota talousneuvontaa?

Jos rahan sijaan kulttuurimme keskiössä olisi hyvinvointi ja terveys, niin jokaisen viikkoraha riittäisi ihmisarvoisen elämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit