Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nimesi myydään mainoksiin ja Yhdysvallat voi vakoilla sinua – ostimme popcornia ja luimme juristin kanssa Facebookin käyttöehdot

Tekniikka
 
Leif Rosas
Kuva: Leif Rosas

Popcornin tuoksu täyttää huoneen. Asetumme juristi Herkko Hietasen kanssa sohvapöydän ääreen istumaan, levitämme paperit pöydälle ja sijoitamme kukkuraisen popcornkulhon pöydän keskelle. Teemme olomme mukavaksi, koska aiomme lukea Facebookin käyttöehdot.

Idea tuntuu masokistiselta.

Dokumentti on vajaat neljä sivua pitkä. Se on pientä ja tiivistä lakitekstiä.

Eihän kukaan näitä oikeasti lue. Kaikki käyttäjät vain klikkaavat suoraan OK: hyväksyn kaiken, kunhan minun ei tarvitse lukea riviäkään juristilitaniaa.

Ehdot kannattaisi kuitenkin ehkä lukea.

Kyseessä on tärkeä sopimus, jonka miljoonat suomalaiset ovat allekirjoittaneet. Käyttöehdot määrittelevät, kuinka Facebook saa käsitellä kaikkia niitä tietoja, joita palveluun syötämme – henkilötietoja, tilapäivityksiä, yksityisviestejä ja kuvia lapsistamme.

Hietanen on lakiasiaintoimisto Turre Legalin juristi ja oppaamme pykäläviidakkoon. Hän on sopiva ihminen tulkitsemaan nettisivustojen käyttöehtoja, koska on perehtynyt niihin työssään.

Kauhomme popcornia kulhosta ja aloitamme urakan.

Kohta 2, jossa selviää, että Facebookista on vaikea tuhota mitään.

Säännöt alkavat tylsästi. Ne listaavat erilaisia reunaehtoja, kuten sen, että käyttöehdot on kirjoitettu alun perin Yhdysvaltain englanniksi. Jos suomennos on ristiriidassa niiden kanssa, pätee alkuperäinen teksti.

Alussa luetellaan myös paljon erilaisia liitteitä. Facebook-periaatteet esimerkiksi ovat eräänlaisia arvoja, joita sivusto noudattaa. Niitä ovat muun muassa yleinen hyvinvointi, läpinäkyvä prosessi ja yksi maailma.

Neljännessä kappaleessa päästään asiaan.

Facebook pyytää lupaa käyttää tietojasi, jotta se ylipäätään voi ylläpitää palveluaan.

Facebook saa tarjoilla tilapäivityksiäsi ja valokuviasi vapaasti Facebook-kavereittesi uutisvirtaan ja näyttää julkiset päivityksesi koko maailmalle. Se ei kuitenkaan omista tietojasi. Voit julkaista omia tilapäivityksiäsi myös muualla ja teettää niistä vaikka kirjan, jos niin haluat.

Entä mitä tapahtuu, kun poistan tietoa Facebookista?

Kun poistat tekijänoikeussisällön, se poistetaan samaan tapaan kuin tyhjentäessäsi tietokoneen roskakorin.

Hetkinen.

Mitä yleensä tapahtuu, kun ”tyhjennän tietokoneen roskakorin”?

”Kai se tarkoittaa että tieto poistetaan välittömästi”, Hietanen miettii. Siis poistetaan periaatteessa, mutta toisaalta:

Pyydämme ottamaan huomioon, että sisältö voi säilyä varmuuskopioissa kohtuullisen ajan (vaikka se ei ole tällöin muiden saatavilla).

Facebook säilyttää yhden käyttäjän tiedoista päällekkäisiä kopioita useissa eri palvelinkeskuksissa eri puolilla maailmaa. Ne toimivat varmuuskopioina ja nopeuttavat verkkopalvelun toimintaa: jos yksi palvelinkeskus on ruuhkautunut, voidaan tieto hakea muualta. Kestää aikansa, ennen kuin se saadaan tuhottua joka paikasta.

Facebookin kaltaiset palvelut säilyttävät mieluusti käyttäjien tietoja pitkäänkin.

”Usein on halvempaa säilyttää kaikki mahdolliset tiedot kuin poistaa niitä, koska kovalevytila on tosi edullista. Poistettaessa on tehtävä päätöksiä siitä, mitä poistetaan. Samalla Facebook menettää asiakasprofiilista tietoa, jota voidaan hyödyntää mainosten kohdentamisessa”, Hietanen sanoo.

Itävaltalainen oikeustieteiden opiskelija Max Schrems pyysi vuonna 2010 Facebookia lähettämään itselleen kaikki tiedot, jotka se oli hänestä tallentanut.

Facebook lähetti hänelle yli tuhatsivuisen pdf-tiedoston. Siinä oli runsaasti Schremsin jo poistamia yksityisviestejä ja tilapäivityksiä sekä muun muassa tieto kaikista, jotka olivat koskaan ”tökänneet” häntä Facebookissa.

Mitä tämä tarkoittaa: Jos poistat tietoa Facebookista, se ei poistu heti kaikilta palvelimilta. Facebookin on havaittu keräävän laajoja profiileja käyttäjien pienistäkin teoista.

Kohta 4: Suattaapi olla, että olet sitoutunut tai sitten et.

Popcorn alkaa jo maistua puulta ja maissinjyvien kuoret nuljuvat hammasväleissä. Neljänkymmenen minuutin aikana olemme päässeet nelisivuisissa käyttöehdoissa ensimmäisen sivun loppupuolelle. Jos tämä olisi maraton, olisimme juosseet vasta kymmenisen kilometriä 42:sta.

Tässä vaiheessa maallikko on jo maitohapoilla.

”En minäkään olisi näitä lukenut muuten kuin työn puolesta, vaikka Facebookia käytänkin”, Hietanen sanoo.

Käyttöehtojen kohdat ovat vuoroin käsittämättömiä ja vuoroin itsestäänselvyyksiä.

Kun julkaiset tietoja ja sisältöä ja valitset asetukseksi Julkinen, se tarkoittaa, että sallit kaikkien, myös Facebookiin kuulumattomien tahojen, nähdä ja käyttää kyseisiä tietoja.

Eikös se juuri ole julkisten päivitysten idea?

Et julkaise Facebookissa luvatonta kaupallista viestintää (esimerkiksi roskapostia).

Et lataa viruksia.

Et käytä Facebookia laittomaan, harhaanjohtavaan, vihamieliseen tai syrjivään toimintaan.

Ei tulisi mieleenkään.

Tai en minä tiedä, mitä on ”harhaanjohtava toiminta”.

Hietasen mielestä käyttöehdot voisivat olla pahemmatkin. Asiat on yritetty selittää selkokielellä, ja sävy on ystävällinen. Jopa liiankin ystävällinen, koska aina ei ole selvää, mitä käyttäjä oikeastaan tulee luvanneeksi.

Kohta 4: Rekisteröinti ja käyttäjätilin turvallisuus.

Tässä on esimerkkejä toimista, joihin voit sitoutua rekisteröitymisen ja käyttäjätilisi turvallisuuden säilyttämisen osalta.

Esimerkkejä toimista, joihin ”voin sitoutua”?

”Tässä jää epäselväksi, mitä oikeastaan sovitaan. Tässä on sellaista savolaista henkeä, että suattaapi olla, että oot sitoutunut”, Hietanen sanoo.

Kappaleessa listataan erilaisia ehtoja, jotka itsessään kuulostavat selkeiltä – jos vain tietäisi, pitääkö niihin sitoutua.

Omat yhteystiedot on pidettävä ajan tasalla. Käyttäjä ei saa syöttää vääriä henkilötietoja eikä luoda useita henkilökohtaisia käyttäjätilejä. Jos Facebook poistaa käyttäjätilin sääntörikkomuksen takia, palveluun ei saa luoda uutta käyttäjätiliä ”ilman lupaa”. Ja alle 13-vuotias ei saa käyttää Facebookia lainkaan.

Mitä tämä tarkoittaa: Vaikka käyttöehdot on muotoiltu hämärästi, pykäliä on silti viisainta noudattaa. Jos Facebook tulkitsee, että ehtoja on rikottu, se voi sulkea käyttäjätilin kyselemättä.

Kohta 4.6, jossa selviää, että raiskaajat eivät saa käyttää Facebookia

Käyttäjätilin turvallisuutta koskevissa ehdoissa – niissä, joihin voi halutessaan sitoutua – on eräs huomiota herättävä pykälä.

Et käytä Facebookia, jos olet tuomittu seksuaalirikollinen.

Pykälä on periaatteellisesti merkittävä. Kolmentoista vuoden alaikärajan ohella se on käyttöehtojen ainoa kohta, jossa Facebook kieltää joltain ihmisjoukolta palvelun käyttämisen. Kaikki maailman ihmiset ovat tervetulleita Facebookiin – paitsi seksuaalirikolliset.

Suomessa on tapana, että rikollisten rankaisemisesta huolehtii oikeuslaitos. Onko tällainen lisäseuraamus laillinen?

Hietanen ei osaa suoralta kädeltä sanoa, onko näin, ainakaan suomalaisen lainsäädännön valossa. Nettipalvelut saavat valita asiakkaansa mutta eivät millä tahansa perusteella.

”Esimerkiksi uskontoa tai kansanryhmää ei saa käyttää sorsinnan perusteena.”

Facebookin käyttöehdot on kirjoitettu Yhdysvalloissa, jossa seksuaalirikoksista tuomittuja kohdellaan muutenkin tiukemmin. Heidän pitää esimerkiksi kertoa asuinpaikkansa rekisteriin, josta kuka tahansa voi tarkistaa, missä osoitteessa asuu vaikkapa raiskaajia.

Seksuaalirikolliset voivat oikeasti olla vakava uhka somepalvelulle.

”Esimerkiksi nuorison suosima Habbo Hotel meinasi kaatua pitkälti siihen, että palveluun ilmaantui namusetiä”, Hietanen sanoo.

Kolme vuotta sitten brittiläinen televisiokanava kertoi jutussaan, että Habbossa liikkuu limanuljaskoita, jotka lähettävät palvelun alaikäisille käyttäjille seksuaalisia viestejä. Habbo sai valtavasti huonoa julkisuutta ja sen käyttäjämäärä putosi alle puoleen.

Mitä tämä tarkoittaa: Seksuaalirikoksista tuomitut eivät saa käyttää Facebookia. Facebook ei pysty valvomaan käyttäjiensä rikostaustaa, mutta ilmiannon perusteella se voi sulkea mahdollisen namusedän käyttäjätilin.

Kohta 9: Facebook voi tehdä sinusta mainosmannekiinin

Facebookin bisnes on kerätä käyttäjistä tietoa ja myydä sen perusteella yrityksille rahakkaita nettimainoksia.

Käyttöehtojen puolivälissä kerrotaan, millä ehdoilla se tapahtuu.

Jos tykkään Atrian Facebook-päivityksestä, voi Facebook ujuttaa Atrian mainoksen kaverieni uutisvirtaan saatesanoilla, että minä tykkään tästä. Tähän perustuu mainoksen teho. Syntyy vaikutelma, että minä suosittelen mainossisältöä.

Emme luovuta tietojasi tai sisältöäsi mainostajille ilman suostumustasi.

Lause tarkoittaa tätä:

Jos vaikkapa skeittikauppa haluaa mainostaa Facebookissa, se voi valita, että mainos näytetään esimerkiksi 20–30-vuotiaille käyttäjille, jotka ovat kertoneet Facebookissa skeittaavansa. Kauppa ei saa itselleen nimilistaa näistä käyttäjistä.

”Jos koululaisiin kohdistetaan perinteistä suoramainontaa, mainostaja voi ostaa Postilta palvelun, jossa mainoskirje lähetetään kaikkiin osoitteisiin, joissa on kouluikäisiä lapsia. Mainostaja ei saa itselleen listaa näistä perheistä”, Hietanen vertaa.

Hän tunnustaa itse syöttäneensä palveluun vääriä henkilötietoja. Facebookissa hän on vuonna 1917 syntynyt nainen.

”Se varmasti vähentää näkemieni mainosten määrää, koska yli 90-vuotiaat eivät ole mainostajille kovin otollista kohderyhmää. Välillä saan aikuisten vaippamainoksia. Luulen, että Facebook silti aavistaa, että olen vähän alle neljäkymppinen mies. Kaverini tykkäävät Facebookissa sellaisista asioista, joista nelikymppiset miehet tykkäävät.”

Mitä tämä tarkoittaa: Jos tykkäät mainostajan sivusta tai sisällöstä, Facebook voi liittää nimesi mainokseen. Facebook ei ”myy käyttäjien tietoja mainostajille”, vaikka näin joskus väitetään.

Kohta 15, jossa selviää, että MISTÄÄN EI VASTATA EIKÄ MIKÄÄN OLE MEIDÄN VIKA

Loppupuolella Facebookin käyttöehtojen siihen asti ystävällinen sävy muuttuu. On aivan kuin Facebook saisi odottamattoman raivokohtauksen.

Pykälä 15 on puoli sivua pitkä. Se uhkailee käyttäjää ja huutaa isoilla kirjaimilla.

Ensinnäkin: Jos aiot rettelöidä meitä vastaan, saat luvan ostaa lentolipun Kaliforniaan!

Säännöt nimeävät kaksi kalifornialaista tuomioistuinta ja sanovat, että kaikki kärhämät käsitellään niissä.

Jos jokin osapuoli nostaa vaateen meitä vastaan Facebookissa julkaisemiesi toimien, tietojen tai sisältöjen perusteella, myönnät meille vastuuvapauden.

Eli: Meitä ei voi haastaa oikeuteen, jos julkaiset Facebookissa jotain kolmannelle osapuolelle vahingollista. Vain sinut voi haastaa oikeuteen. (Kaikki haluaisivat mieluummin haastaa meidät, koska olemme upporikas internet-yritys.)

EMME TAKAA, ETTÄ FACEBOOKIN KÄYTTÖ ON AINA TURVALLISTA, LUOTETTAVAA TAI VIRHEETÖNTÄ.

Eli: Voi olla, että Facebook menee rikki eikä sovellukaan siihen, mihin väitämme. Jos niin käy, se on voi voi. Et voi vedota mihinkään.

SITOUDUT VAPAUTTAMAAN MEIDÄT, JOHTAJAMME, TOIMIHENKILÖMME, TYÖNTEKIJÄMME JA ASIAMIEHEMME KAIKISTA VAATEISTA.

Eli: Mistään ei vastata, eikä mikään ole meidän vika. Ei Mark Zuckerbergin vika, ei ohjelmoijien vika, ei konesalissa palvelimia asentavien heppujen vika, ei aulasiivoojan vika.

KOKONAISVASTUUMME EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA YLITÄ SATAA DOLLARIA TAI SUMMAA, JONKA OLET MAKSANUT MEILLE VIIMEKSI KULUNEEN 12 KUUKAUDEN AIKANA.

Eli: Ja jos olisikin meidän vika, maksamme sakkoa korkeintaan sata taalaa (koska vedimme sellaisen summan stetsonista).

Isoilla kirjaimilla kirjoitettu pitkä litania on vakiomuotoilu, joka usein lisätään nettipalveluiden käyttöehtoihin, Hietanen sanoo. Facebook haluaa varautua esimerkiksi siihen, että palvelussa on käyttökatkoksia.

Miksi pölkkykirjaimet?

Yhdysvalloissa laki vaatii, että tietyt asiat on kerrottava sopimuksessa ”erittäin näkyvästi”. Juristit tulkitsevat, että tämä tarkoittaa versaalia. Käytäntö on vähän hassu. Versaalia on oikeasti vaikea lukea, koska kaikki kirjaimet ovat samankorkuisia.

Kaikki asiat, joita Facebook sääntöihin kirjaa, eivät ole oikeasti pakottavia velvoitteita.

Facebook ei voi rajoittaa korvausvastuutaan sataan dollariin yksipuolisella ilmoituksella eikä vetäytyä kaikesta rikos- tai vahingonkorvausvastuusta vain sanomalla, ettei mikään ole meidän vika.

Se ei voi myöskään vaatia, että kaikki oikeusjutut käydään Kaliforniassa. Mahdollinen rikos voidaan hyvin viedä vaikkapa Helsingin käräjäoikeuteen, jos se todetaan täällä ja se koskee esimerkiksi kuluttajansuojaa, Hietanen sanoo.

Yrityksillä on tapana ujuttaa sopimuksiin pykäliä, joista ne itsekin tietävät, etteivät ne välttämättä päde oikeudessa. Usein se on niille kätevintä. Facebookilla on käyttäjiä ympäri maailmaa, ja lait ovat joka maassa erilaiset. On helpointa käyttää samoja ehtoja kaikkialla, vaikka osa pykälistä olisi mitättömiä.

Mitä tämä tarkoittaa: Voit haastaa Facebookin oikeuteen Suomessakin, vaikka käyttöehdot sen kieltävät. Yhtiön saaminen käräjille tänne voi kuitenkin olla käytännössä hyvin vaikeaa.

Kohta 16, jossa selviää, että Yhdysvallat voi vakoilla sinua

Sääntöjen loppupuolella on tärkeä kohta, joka liittyy siihen, kuka pääsee tietoihisi käsiksi.

Hyväksyt henkilötietojesi lähettämisen Yhdysvaltoihin ja käsittelemisen siellä.

On luultavaa, että Facebookin suomalaiskäyttäjien tietoja säilytetään ensisijaisesti Ruotsin Luulajassa sijaitsevassa palvelinkeskuksessa. Yritys haluaa kuitenkin kopioida tiedot myös Yhdysvalloissa sijaitseviin palvelinkeskuksiinsa.

Tästä seuraa, että Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA pääsee tietoihin käsiksi ja voi vakoilla suomalaiskäyttäjiä.

Käytäntö voi kuitenkin muuttua, Hietanen sanoo.

Tietovuotaja Edward Snowden paljasti pari vuotta sitten, että NSA seuraa Euroopassakin laajasti ihmisten puheluja ja tietoliikennettä. Tänä syksynä EY-tuomioistuin päätti, ettei EU-kansalaisten henkilötietoja saa enää säilyttää Yhdysvalloissa.

Facebook säilyttää kuitenkin yhä suomalaisten tietoja NSA:n ulottuvilla. Aika näyttää, miten asia muuttuu ja patistavatko Yhdysvaltojen tai EU:n viranomaiset Facebookia reagoimaan oikeuspäätökseen.

Pääsemme vihdoin loppuun. Koko pumaskan lukemiseen kului lähes kaksi ja puoli tuntia. Eihän se loppujen lopuksi järin pitkä aika ole, jos Facebookissa tulee roikuttua tunti päivässä.

Mitä tämä tarkoittaa: Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset voivat lukea kaiken, mitä Facebookiin kirjoitat. Tämä koskee myös yksityisviestejä.

Leif Rosas / redstar
”Tämä on sitä pahinta jurismia”, sanoo lakimies Herkko Hietanen, kun luemme Facebookin käyttöehtojen kohtaa 15. Se on kirjoitettu suurelta osin ISOILLA KIRJAIMILLA.
”Tämä on sitä pahinta jurismia”, sanoo lakimies Herkko Hietanen, kun luemme Facebookin käyttöehtojen kohtaa 15. Se on kirjoitettu suurelta osin ISOILLA KIRJAIMILLA.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit