Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vertailimme kahta minitietokonetta, joilla vanha televisio muuttuu älykkääksi

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Jide
Remixissä ei ole käyttökytkimiä. Virtakytkin on piilossa kannen alla.
Remixissä ei ole käyttökytkimiä. Virtakytkin on piilossa kannen alla. Kuva: Jide

Kun olohuoneeseen hankitaan television viimeisin malli, vanha voi päätyä vaikkapa lastenhuoneeseen. Youtube, Netflix ja muut palvelut olisi kiva saada näkyviin vanhassakin, ja minikokoisilla tietokoneilla se onnistuu. Vertailimme Lenovon ja Jiden uutuuksia.

Lenovo Ideacentre Stick 300

Suoritinvalmistaja Intel julkisti vuoden alussa oman tv-tikkunsa, ja muut valmistajat ovat seuranneet kilvan perässä.

Maailman suurin pc-valmistaja, kiinalainen Lenovo, on tehnyt tikusta oman versionsa, joka muistuttaa hyvin paljon HS:n jo aiemmin kokeilemaa Intelin mallia.

Lenovo
Tikku muuttaa television Windows 10 -tietokoneeksi.
Tikku muuttaa television Windows 10 -tietokoneeksi.

Kymmensenttinen tikku tökätään suoraan hdmi-liitäntään, ja virtajohto kiinnitetään usb-liittimeen – joko television omaan tai kännykän laturiin.

Tikun sisällä on Intelin Atom-suoritin, kaksi gigatavua keskusmuistia ja 32 gigatavun verran tallennustilaa. Lisätilaa varten on microsd-muistikorttipaikka.

Yksittäiseen usb-liittimeen pitää tökätä langattoman hiiren ja näppäimistön vastaanotin ainakin asennusta varten. Myöhemmin voidaan käyttää niiden bluetooth-versioita.

Tikku on hieman liian leveä ja leviää monessa televisiomallissa myös viereisten hdmi-liitäntöjen eteen.

Kun tikun tökkää kiinni televisioon, se muuntuu kertaheitolla aidoksi Windows 10 -tietokoneeksi – niin hyvässä kuin pahassa.

Hyvässä siinä mielessä, että kaikki nettisivut ja viihdepalvelut, jotka toimivat Windowsissa, toimivat tällä tikulla televisiossa.

Huonoja puolia taas ovat esimerkiksi tietoturvariskit ja Windowsin tiuha päivittyminen.

Lenovon tikku pyörittää videopalveluita ongelmitta, mutta aivan kaikkeen runsaan satasen tikku ei sentään kykene.

Järeitä pelejä sillä ei voi pelata lainkaan. Järeä kuvankäsittely ja videoeditointi kannattaa myös jättää muille koneille.

Plussat

 Täysi Windows-tietokone

 Huippukompakti koko

 32 gigatavun tallennustila

 

Miinukset

 Vain yksi usb-liitäntä

 Liian leveä

Lenovo Ideacentre Stick 300. Hinta 130 euroa.

Jide Remix Mini 

Myös Jide Remix Mini tulee Kiinasta. Se on käsisaippuan kokoinen musta laatikko, jonka erikoisuus on käyttöjärjestelmä.

Jide
Remixissä ei ole käyttökytkimiä. Virtakytkin on piilossa kannen alla.
Remixissä ei ole käyttökytkimiä. Virtakytkin on piilossa kannen alla.

Puhelimista ja tableteista tuttu Android on Jiden omassa Remix OS -käyttöjärjestelmässä viritetty toimimaan hiirellä ja näppäimistöllä. Remix OS on jännittävä sekoitus hyvin Windowsin tyyppistä työpöytää ja Android-maailmaa.

Käyttöjärjestelmän peruselementit ovat tuttuja ensikosketuksella. Esimerkiksi ohjelmavalikon avaava Start-nappi on Windowsista tutussa paikassa vasemmassa alanurkassa. Äänenvoimakkuuden säätö ja langattoman verkon asetukset ovat puolestaan oikeassa reunassa.

Ohjelmat asennetaan puhelimista tuttuun tapaan Googlen sovelluskaupasta. Vaikka peruskäyttö onkin helppoa, Remix Minin asennusvaihe on hieman konstikas ja vaatii perustasoa edistyneempää osaamista.

Sen jälkeen koneen kielen voi halutessaan vaihtaa suomeksi ja jättää pyörimään lasten tai seniorikansalaisen käyttöön.

Periaatteessa Remixissä toimivat kaikki Android-sovellukset, todellisuudessa eivät. Esimerkiksi Gmail ja Googlen toimistosovellukset toimivat, ja Facebookiin pääsi ilman säätämistä.

WhatsApp ei suostunut toimimaan, koska laitteessa ei ole sim-korttia. Valitettavinta oli Yle Areena -sovelluksen videoiden toimiminen tuplanopeudella.

Netflixin videotarjonta toimi, vaikka isolle ruudulle venytettynä mobiiliversion kuvanlaatu ei television omalle sovellukselle pärjääkään.

Suurin ero puhelinmaailmaan on mahdollisuus käyttää sovelluksia ikkunoissa eikä pelkästään täydellä ruudulla. Telkkariin saa esimerkiksi hyvin mahtumaan rinnakkain tekstinkäsittelyohjelman ja nettiselaimen.

Android-pelit toimivat osittain. Näytön vetämistä sormella voi yrittää matkia hiirellä, mutta kovin ontuvaa se on.

Langattomalla peliohjaimella jotkut pelit toimivat hyvin, toiset eivät lainkaan. Pelikonsoliksi Remixin voi hankkia, jos aikoo pelata klassikkopelejä emulaattoreilla. Ne toimivat hyvin.

Remix Mini tarjoaa kaksi usb-paikkaa. Niihin voi langattomien hallintalaitteiden vastaanottimen lisäksi kytkeä vaikkapa muistitikun.

Myös Logitechin web-kamera lähti toimimaan ilman säätämistä. Facebook Messengerin videopuheluihin asti sen toiminnallisuus ei yltänyt.

Minissä on ethernet-liitäntä langallista verkkoa varten.

Kuvaa varten on hdmi ja ääntä varten 3,5 millimetrin ääniliitin. 16 gigatavun tallennustilaa voi laajentaa microsd:llä.

Remix Mini ei ole yksittäisenä laitteena mullistava. Se on kuitenkin yksi esimerkki läpimurtoa tekevästä, aivan uudenlaisesta tavasta toteuttaa elektronisia laitteita.

Muutama vuosikymmen sitten samanlaisen tietokoneen suunnitteluun ja valmistamiseen olisivat kyenneet vain jättiläisfirmat, ja kehitystyöhön olisi uponnut aikaa, rahaa ja työtä.

Remix Minin takana on kolmen Googlen entisen työntekijän startup-yritys, joka keräsi varat laitteen tekemiseen joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa. Rahaa kertyi nopeassa tahdissa peräti 1,6 miljoonaa dollaria (noin 1,47 miljoonaa euroa).

Paikoin puutteelliseen käyttöjärjestelmään tulee päivityksiä jatkuvasti, ja Jiden valikoimiin kuuluu myös Remix OS -tabletti.

Tulevaisuus on hämärän peitossa: voi olla, että päivityksiä ei enää saa laisinkaan vuoden päästä, tai sitten niitä on tarjolla vielä vuosikymmeniä.

Vertailun tulos:

Varman päälle laskeva käyttäjä hankkii kakkostelkkariin näistä vaihtoehdoista Lenovon tikun. Jidellekin löytyy varmasti faneja, etenkin Android-maailmaan jo uponneista alaikäisistä.

 

Plussat

 Helppokäyttöinen

 Paljon ilmaisia sovelluksia

 Ethernet-liitin

 

Miinukset

 Kaikki Android-sovellukset eivät toimi

 Tulevaisuus epävarma

Jide Remix Mini. Hinta noin 70 euroa.

Lenovo
Tikku muuttaa television Windows 10 -tietokoneeksi.
Tikku muuttaa television Windows 10 -tietokoneeksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit