Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haittaohjelmat ovat löytäneet turvallisina pidetyt Applen tuotteet – määrän uskotaan kasvavan tuntuvasti ensi vuonna

Tekniikka
 
ROBERT GALBRAITH / Reuters
Applen iPhone 6S Plus -älypuhelin.
Applen iPhone 6S Plus -älypuhelin. Kuva: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Uudet turvallisuusuhat voivat koskettaa esimerkiksi mobiilimaksupalvelu Apple Payta.

Tietokoneyhtiö Applen käyttöjärjestelmät ovat tähän asti välttyneet vahingonteoilta paremmin kuin esimerkiksi Microsoftin Windows-järjestelmät. Tilanne on kuitenkin vähitellen muuttumassa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC on haastatellut tietoturvaan erikoistuneiden yhtiöiden edustajia. Muun muassa Norton-ohjelmistaan tunnettu Symantec arvioi, että Applen älypuhelinten käyttöjärjestelmiin tehtyjen haittaohjelmien määrä on yli kaksinkertaistunut tänä vuonna. Tietoturvayritys Fire Eye taas uskoo, että niiden määrä kasvaa vuonna 2016 entisestään.

Symantecin tutkijan Dick O’Brienin mukaan Applen käyttöjärjestelmiin kohdistuvien uhkien määrä on edelleen pieni, jos vertaa esimerkiksi Windows- ja Android-käyttöjärjestelmiin. Viime vuonna yhtiön tietoon tuli kuukausittain 10 000–70 000 Apple-tietokonetta, joissa on haittaohjelmia.

”Tämä on selvästi vähemmän kuin Windows-pöytäkoneissa, emmekä halua lietsoa kauhua”, O’Brien sanoo. ”Apple pysyy suhteellisen turvallisena alustana, mutta Applen käyttäjät eivät voi enää tuudittautua turvallisuuteen, koska tartuntojen ja uusien uhkien määrä kasvaa.”

Haittaohjelman saaneita OS X -tietokoneita oli Symantecin tutkimuksen mukaan vuoden 2015 ensimmäisten yhdeksän kuukauden ajan seitsenkertainen määrä verrattuna koko edellisvuoteen.

Muiden valmistajien käyttöjärjestelmiä selvästi turvallisempina pidetyt Applen iOS-järjestelmätkään eivät enää ole immuuneja.

Fire Eyen teknisistä ratkaisuista vastaavan Bryce Bolandin mukaan haittaohjelmien tekijät löytävät yhä enemmän keinoja päästä ”Applen aidattuun puutarhaan” ja tämän uskotaan näkyvän vielä selvemmin ensi vuonna.

Uusien haittaohjelmien kohteena saattaa olla esimerkiksi mobiilimaksamiseen tarkoitettu Apple Pay -palvelu.

”Emme ole vielä nähneet Apple Payhin kohdistuvia uhkia, mutta kaikki, mikä liittyy rahan siirtymiseen, kiinnostaa hakkereita”, arvioi Symantecin O’Brien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit