Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisen on helppo syyttää lasta liiallisesta pelaamisesta, vaikka tietokonepeleissä on paljon hyvääkin

Tekniikka
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Nuoruuteni urheilusankareita olivat Juha Mieto ja Matti Nykänen. Mutta tiedätkö kuka on Aleksi ”Allu” Jalli? Hän on monen suomalaisen nuoren ihannoima urheilija, joka pelaa ammatikseen tietokonepelejä. Monet pitävät häntä jopa maailman parhaana.

Hänen lajinsa? Vauhdikas ja toiminnallinen tietokonepeli nimeltään Counter Strike: Global Offensive.

Internetin välityksellä tässä pelissä tapetaan tänäänkin satojatuhansia terroristeja ja poliiseja. Pelissä kaksi eri joukkuetta hyökkää toisiaan vastaan. Terroristit yrittävät asettaa pommin määrättyyn paikkaan, poliisit puolestaan yrittävät estää räjähdyksen.

Aikuiselle peli voi näyttää ensisilmäyksellä täysin käsittämättömältä. Ruudulla näkyy vilinää ja räiskettä, näytön alareunassa heiluu puukko tai rynnäkkökivääri. Välillä ruutu himmenee, ja pelihahmo lyyhistyy kuolleena maahan virtuaalisen luodin lävistämänä.

Peli on erittäin koukuttava, vauhtia ja jännitystä on paljon, ja vastustajan nujertaminen on palkitsevaa. Epäonnistumisen jälkeen pelaaja pääsee yrittämään pian uudestaan.

Peliin on rakennettu tasoja, joilla suurin piirtein yhtä hyvät pelaajat pelaavat toisiaan vastaan. Aloittelevakin pelaaja onnistuu, toisaalta pelejä pelataan aina ammattilaistasolla asti.

Monessa kodissa pelit aiheuttavat kuitenkin ongelmia: vanhemmat kamppailevat lasten huomiosta, kotitöiden huolehtimisesta ja läksyistä tietokonepelien viihdyttävyyttä vastaan. Aikuisen on helppo leimata lapsi ja syyttää häntä liiallisesta pelaamisesta.

Pelaamisharrastuksen mielekkyyttä vähätellään verrattuna esimerkiksi urheiluun. Totta onkin, että tuntien yhtäjaksoiset pelisessiot ovatkin terveydelle haitallisia.

Mutta onko pelaamisessa jotain hyvää?

Rochesterin yliopistossa Yhdysvalloissa on tutkittu erityisesti toimintapelien vaikutuksia ihmisiin. Yksi kiinnostuksen kohde tutkijoilla on ollut selvittää mikä tekee peleistä niin koukuttavia?

Pelit tarjoavat pelaajille jatkuvasti, ja sopivin välein, erilaisia palkintoja. Vastustajan voittamisen lisäksi pelaaja saa uusia varusteita virtuaalisen pelihahmonsa paranteluun. Eri tehtävien suorittamisesta aukeaa uusia maailmoja. Mitä enemmän pelaat, sen enemmän palkintoja satelee.

Haastavuus pidetään yllä asettamalla pelaajalle oman tasoisiaan vastustajia, ja pelaaja joutuu jatkuvasti oppimaan uusia asioita saadakseen tyydytystä ja menestyäkseen pelissä.

Pelien palkitsemismekanismeja onkin alettu hyödyntää oppimisen ja oppimateriaalien kehittämisessä. Lapsille ja nuorille onkin luontevaa, että myös koulut tarjoavat pelien tavoin palkitsevaa opetusta.

Aikuiskoulutuksessa sekä monissa kaupallisissa mobiilisovelluksissa pelillistäminen onkin havaittu hyväksi keinoksi oppimisessa ja asiakassuhteen säilyttämisessä.

Muina merkittävänä hyötynä toimintapelien pelaamisesta tutkijat ovat tunnistaneet havaintokyvyn ja näköaistin paranemisen. Videopelejä pelanneiden kyky tunnistaa kuvioita epäselvästä taustasta parani huomattavasti kontrolliryhmään verrattuna. Tehtäväkohtainen keskittymiskyky parani. Kyky suorittaa nopeasti useita erillisiä tehtäviä peräjälkeen sujui verrokkiryhmää joutuisammin.

Tutkimustuloksia on alettu hyödyntää muun muassa heikkonäköisyyden ja Alzheimerin taudin hoidoissa. Tiettyjen ammattiryhmien kuten sotilaiden ja lentäjien koulutuksessa pelien opit ovat olleet käytössä jo pitkään.

Pelaamisesta on hyötyä, mutta liika on liikaa. Muista kuitenkin kysyä ensi kerralla pelaamisesta lopettaessasi kuka tai ketkä ovat Ninjas in Pyjamas? Saatat yllättyä vastauksesta.

Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?