Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testasimme LG:n uuden oled-television, jossa musta on todella musta

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
LG
Oled-tekniikassa jokainen kuvaruudun pikseli syttyy ja sammuu täysin itsenäisesti.
Oled-tekniikassa jokainen kuvaruudun pikseli syttyy ja sammuu täysin itsenäisesti. Kuva: LG

Viime ajat uusia televisioita on markkinoitu hd-kuvaa huomattavasti tarkemmalla 4K-resoluutiolla. Kehitys tv-maailmassa ei kuitenkaan pysähdy 4K:hon.

Seuraavat uuden teeveen hankkimiseen kehottavat maagiset kirjainyhdistelmät ovat oled ja hdr.

Kumpikaan termi ei ole aivan uusi, mutta tv-maailmassa ne ovat vielä melko harvinaisia. Oled-tekniikkaan perustuvia näyttöjä on jo esimerkiksi useissa puhelimissa ja älykelloissa.

Hdr (high dynamic range, voidaan kääntää esimerkiksi laajasävykuvaksi) puolestaan on monille tuttu värisävyt äärimmilleen vievistä valokuvista.

 

Vanhempaan led-tekniikkaan perustuvassa televisiossa on käytössä erillinen valkoinen taustavalo. Oled-tekniikassa puolestaan jokainen kuvaruudun pikseli syttyy ja sammuu täysin itsenäisesti.

Paperille kirjoitettuna ero ei ole merkittävä, mutta vierekkäin televisioita vertaillessa eron todellakin huomaa. Parhaiten taustavalon huomaa tähtitaivasta esittävää kuvaa tai videota katsellessa.

Oled-televisiossa avaruus on kauttaaltaan täysin mustaa – paitsi tähtien kohdalta. Paraskin vanhempaan tekniikkaan perustuva televisio tekee mustasta harmaata tai sinertävää.

Jos ero ei tunnu merkittävältä, kannattaa miettiä, paljonko tähtitaivasta näkyy esimerkiksi Star Wars -elokuvissa.

Vaikka musta LG:n televisiossa onkin täysin mustaa, se on valitettavasti ongelmissa ”lähes mustien” sävyjen kanssa.

Kuvaan ilmestyy tummissa kohdissa helposti pientä häiriötä, ja samat sävyt näyttävät kuvan reunoilla tummemmilta kuin keskellä.

Katselunautinto ei pilaannu satunnaisista häiriöistä, mutta kun häiriöt kerran huomaa, niitä on vaikea jättää huomiotta.

Tv-maailmassa hdr tarkoittaa aiempaa laajempaa, luonnolliseen tähtäävää sävytoistoa. Jos kuvassa on esimerkiksi kirkkaasti paistava aurinko, se näkyy nykytekniikalla helposti pelkästään valkoisena.

Hdr-kuvassa sitä vastoin erottuu hitunen keltaista ja oranssia.

LG on valmis näyttämään hdr-videoita – kunhan sellaisia jostain saadaan markkinoille. Amazon Prime -videopalvelu tarjoaa yhden tv-sarjan yhtä tuotantokautta ja toisen pilottijaksoa hdr-tasoisena, mutta palvelua ei saa käyttöön Suomessa.

Netflixin uutuussarjoista puolet toteutetaan jo 4K-tarkkuudella, mutta hdr-värimaailmaan siirtymisestä yritys ei ole vielä antanut virallista lausuntoa.

LG:n hdmi-liitännät ovat valmiiksi uuden hdmi 2.0a -standardin mukaisia. Ensi vuonna kauppoihin pitäisi tulla niiden kanssa yhteensopivia Blu-ray-soittimia, jotka pystyvät tuottamaan hdr-kuvaa 4K-tarkkuudella.

Television peruskäyttö on LG:n WebOS-käyttöjärjestelmän ja hiiren lailla toimivan kaukosäätimen ansiosta erittäin helppoa.

Testijaksoon tosin osui erikoinen hetki, kun Netflix-sovellus lakkasi toimimasta täysin. Tietokonemaailmasta tuttu virtajohdon irroitus onneksi korjasi tilanteen.

 

Plussat

 Musta on todellakin mustaa.

 Hdr-valmius.

 Kaukosäädin.

 

Miinukset

 Lähes mustien sävyjen toisto.

 Hdr-sisältöjä ei vielä saatavilla.

 Ruudun kaarevuus ei sovi kaikille sisällöille.

LG 55EG920V. Uuden teknologian televisio. Hinta noin 3  000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit