Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulu on yhteisen pelailun aikaa – esittelemme seurapelit älylaitteille

Älä tuijota ruutua yksin, vaan tehkää yhdessä jotain kivaa tabletilla tai puhelimella.

Tekniikka
 

Joulu on yhteisen seurapelailun aikaa. Kunhan pakolliset rutiinit on hoidettu alta pois, kaivetaan kaapista Afrikan Tähti, Monopoli tai Carcassonne.

Entä ne on jo puhkipelattu? Siinä tapauksessa voit valjastaa älypuhelimen tai taulutietokoneen pelivälineeksi.

Älä tuijota ruutua yksin, vaan pelatkaa yhdessä jotain kivaa!

Kohella avaruudessa porukalla

Spaceteam on peli, jossa kaksi tai useampia pelaajia ohjaa yhdessä avaruusalusta. Jos pidät ryhmätyöstä, koheltamisesta ja hassunnimisistä nappuloista, pidät siitäkin.

Pelaaminen on yksinkertaista.

Jokainen pelaaja tarvitsee oman älypuhelimen tai tabletin – mikä tahansa Android- tai iOS-mobiililaite (eli iPhone tai iPad) kelpaa.

Kaikilla pelaajilla on ruudullaan erilaisia kytkimiä, joita pitää painaa oikealla hetkellä ja riittävän ajoissa, jotta avaruusalus selviytyy. Kytkimillä on hassuja nonsense-nimiä, kuten huuhtelunohitus tai jousiärsyke (nimet käännetty vapaasti englannista).

Pelaajat saavat ruudulleen käskyjä, jotka kertovat, koska mitäkin ohjauslaitetta on käytettävä.

Vitsi on siinä, että kukin kytkin on yleensä eri pelaajalla kuin sillä, joka ohjauskomennon saa. Niinpä pelaajien on huudettava käskyjä toisilleen.

Tuloksena on hauskaa, äänekästä koheltamista.

Käännä infrapuna-A-sensori viitoseen! Jäähdytä tähteet! Se mailannäköinen juttu, jossa on kans pallo, laita se kolmoseen! Kolmoseen nyt äkkiä! Aktivoi huuhtelunohitus! Kenellä on huuhtelunohitus, nyt äkkiä!

Jos ei oikeita nappeja paina riittävän nopeasti, nielee aluksen valkohehkuinen möllerö. Spaceteam on lajissaan varsin ainutlaatuinen yhteispelikokemus. Pelilaitteiden pitää olla bluetooth-kantaman päässä tai samassa langattomassa wlan-verkossa.

Space Team

Saatavilla: iOS, Android

Hinta: Ilmainen

Pelaa hirsipuuta mummon kanssa

Härveleihin saa myös perinteisempiä pelejä, jos avaruusaluksen huuto-ohjaaminen ei houkuta koko sukua ruudun äärelle.

Hirsipuu on peli, jonka mummo ja vaarikin tunnistavat ja tietävät selittämättä. Siitä on tehty hyviä suomenkielisiä versioita mobiililaitteille.

Hirsipuuta pelataan kahdestaan. Ensin yksi pelaajista keksii sanan, jonka kirjoittaa paperille – tai tässä tapauksessa ruudulle. Toisen pelaajan on sitten yritettävä arvata sanaa arvuuttelemalla sen kirjaimia yksi kerrallaan.

Aluksi vain kirjainten määrä on arvaajalle tiedossa. Jos pelaaja tekee liian monta virhettä, hän häviää eli joutuu hirsipuuhun (joka ilmaantuu ruudulle vähitellen virhearvausten myötä).

Muun muassa Moonlight Appsin Hirsipuu on kivannäköinen versio klassikkopelistä. Sitä voi pelata myös yksinpelinä, jolloin sana arvotaan sanapankista ja vihjeeksi saa aiheen.

Hirsipuu (Suomi)

Saatavilla: iOS, Android ja Windows, useita eri versioita

Hinta: Ilmainen tai halpa

Sor- sor- sormileikki alkaa

Twister on lattialla pelattava peli, jossa pelaajien on väännyttävä erilaisiin asentoihin ja mahdollisesti kietouduttava toisiaan vasten täyttääkseen erilaisia tehtävänantoja.

Tämän pelin eräänlainen digitaalinen sormiversio on Finger Tied, jonka pelaamiseen tarvitaan tabletti (eli siis sormitietokone). Puhelimeenkin ohjelman saa, mutta sen ruutu on useimmille nakkisormille liian pieni.

Peliä pelataan ruudukolla. Ensin on asetettava sormet (yksi tai useampia) määrättyihin alkuruutuihin ja sitten kuljetettava ne ruudukkoa myöten maaliruutuihin. Sormien reitit eivät saa leikata toisiaan.

Peliä voi pelata yksin tai kaksin – tai periaatteessa niin monen henkilön kesken kuin sormia saa mahtumaan ruudulle. Varsinaista kaksinpelitilaa ei ole, mutta peli ei tunnista mistään, kenen sormet ruudulla seikkailevat.

Finger Tied

Saatavilla: iOS

Hinta: 2,99e

Perinteiset lautapelit taipuvat tablettiin

Lautapelit ovat parhaimmillaan, kun niitä pelaa alkuperäisinä fyysisinä versiona. Pelilauta ja pahviosat luovat tunnelman, jota tietokone ei voi sellaisenaan toistaa.

Monia lautapelejä on kuitenkin sovitettu myös tabletille. Nekin ovat ihan kivaa ajanvietettä, jos on esimerkiksi tykästynyt Carcassonneen, Agricolaan, Settlers of Cataniin tai Pandemiciin, mutta alkuperäistä lautapeliä ei satu olemaan saatavilla.

Nämä kolme modernia klassikkopeliä on sovitettu tabletille, samoin kuin monia muita nykylautapelejä.

Pelaaminen tapahtuu yleensä niin, että pelilauta ja komponentit ovat tabletin ruudulla. Pelaajat tekevät tabletilla vuorotellen siirtojaan. Vuoronsa lopuksi pelaaja antaa tabletin seuraavana vuorossa olevan pelaajan käsiin.

Tabletti ei peittoa pelivälineenä aitoa pelilautaa, mutta siinä on omat hyvät puolensa. Pelaaminen on vaivatonta, koska tietokone asettaa pelin osat, sekoittaa virtuaaliset korttipakat ja lopuksi laskee pisteet pelaajien puolesta. Myöskään pöytätilaa ei tarvita.

Pandemic: The Board Game

Pelasta maapallo vikkelästi leviäviltä kulkutaudeilta. Kaikki pelaajat ovat samalla puolella ja voittavat kulkutaudit tai häviävät pelin yhdessä.

Saatavilla: iOS, Android

Hinta: 6.99e

Catan

Pelaajat ovat uudisraivaajia, jotka asuttavat kilpaa saarta.

Saatavilla: iOS, Android

Hinta: 4,99e (iOS) tai 3,99e (Android)

Agricola

Eläydy maanviljelijän osaan. Viljele peltoja, kasvata kotieläimiä, rakenna majaa, ruoki kasvavaa perhettä.

Saatavilla: iOS

Hinta: 6,99e

Carcassonne

Klassikkopeli, jossa pelaajat rakentavat irtopaloista teitä, kaupunkeja, luostareita ja muuta kivaa.

Saatavilla: iOS, Android, Windows Phone (eri versioita)

Hinta: 9,99e (iOS) tai 3,99 (Android ja Windows Phone)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit