Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaliforniasta löytyy maailman terveellisin uskonto, jossa työksi lasketaan myös Facebookissa roikkuminen

Tekniikka
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Loma Linda on pikkukaupunki eteläisessä Kaliforniassa. Noin 20 000 asukkaan taajama tuskin erottautuisi muista, ellei sen väestössä olisi jotain poikkeuksellista Yhdysvaltain mittakaavassa. Erikoista kaupunkilaisissa on se, että he elävät lähes 10 vuotta vanhemmaksi kuin Amerikassa keskimäärin. Vieläpä huomattavan hyväkuntoisina. Mistä tämä johtuu?

Loma Lindan yliopistossa on tutkittu paikallisten terveyttä ja elämäntapaa 1950-luvulta lähtien. Selittäväksi tekijäksi terveydelle on havaittu uskonto: kolmannes Loma Lindan asukkaista on adventisteja, joiden elintavat poikkeavat merkittävästi valtaväestöstä. Yliopisto onkin tutkinut vuodesta 1976 lähtien systemaattisesti 34 000 adventistin elämäntapoja ja selvittänyt, miksi he elävät muita pitempään ja terveemmin.

Adventistien paikallisyhteisön ohjenuorana on ”puhdas vesi, raitis ilma, ja auringonpaiste”. Adventistikirkko suosittelee kasvisruokavaliota, jossa hedelmät, vihannekset, pähkinät ja täysjyvävilja ovat pääosissa. Useat adventistit syövät lisäksi munia ja maitotuotteita, mutta kukaan ei syö punaista tai prosessoitua lihaa. Ruokavalio on suurelta osin ns. Välimeren ruokavalion mukainen. Syöpäsairausriski on jopa 50–70 prosenttia pienempi kuin muulla väestöllä, samoin sydänsairauksien.

Terveellisellä ruokavaliolla on myös havaittu yhteys onnellisuuteen. Tutkimuksissa on todettu ravintoköyhää pikaruokaa syövien sairastuvan muita herkemmin masennukseen. Toisaalta erityisesti omega-3-rasvoja sisältävä ruokavalio (kuten kala) puolestaan vähentävää masennusriskiä.

Adventistien pyhäpäivä on lauantai, johon kuuluu töistä pidättäytyminen. Työksi lasketaan myös Facebookissa roikkuminen ja television katselu. Lauantai on varattu ajalle perheen ja ystävien kanssa. Seurauksena on, että elinikä pitenee: syrjäytymisen, yksinäisyyden, ja masennuksen välttämisen ansiosta. Toisten ihmisten auttamisen on myös havaittu lisäävän onnellisuutta.

Kirkon jäseniä pyydetään niin ikään pidättäytymään alkoholista, tupakasta, ja huumausaineista. Tupakointi oli jopa kokonaan kielletty aikoinaan kaupungissa, samoin kuin alkoholin myynti.

Adventistit suosivat hyötyliikuntaa, ja lauantain pyhittämiseen monella perheellä kuuluu liikkuminen luonnossa, kaupunkia ympäröivillä kukkuloilla. Terveimmät kirkon jäsenet liikkuivatkin reippaasti vähintään puoli tuntia kerrallaan, 3–5 kertaa viikossa.

Adventistien yhteisön tutkimisesta on hyötyä meille kaikille, ja meillä on heiltä varmasti paljon opittavaa. Uskonnolla, tai tarkemmin mietittynä, adventistien yhteisökulttuurilla, näyttää olevan erittäin positiivisia terveysvaikutuksia. Myönnettäköön myös, että Kalifornian suotuisa sää ja ympäristö myötävaikuttaa terveellisyyteen ja onnellisuuteen (Loma Linda on muuten espanjaa ja tarkoittaa kaunista kukkulaa).

Jokaisella meistäkin on hyvä mahdollisuus pistää pyhien ajaksi televisio kiinni, reippailla porukalla joulukirkkoon laulamaan, ja nauttia jouluisesta kasvisruokaherkusta: riisipuurosta!

Onnellista ja terveellistä uutta vuotta 2016 kaikille HS.fi-lukijoilleni!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?