Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästä peukaloita ja hanki irtonäppäimistö kännykkään – testasimme kolme mallia

Tekniikka
 

Älypuhelin on kirjoituskone. Sillä tuotetaan paljon tekstiä: Whatsapp-viestejä, tekstiviestejä, vastauksia sähköposteihin ja kommentteja someen. Helpottaisiko elämää, jos puhelimessa olisi näppäimistö?

Testasimme kolmea pientä irtonäppäimistöä, jotka sopivat älypuhelimen tai taulutietokoneen lisävarusteeksi. Näppäimistöt mahtuvat reppuun tai käsilaukkuun, ja ne liitetään langattomalla bluetooth-yhteydellä puhelimeen tai tablettiin. Ne sopivat kaikkien valmistajien laitteisiin. Näppäimistöt toimivat akulla, ja niiden mukana tulee verkkovirtaan kytkettävä laturi.

Kokemus oli hyvä. Vastaus alun kysymykseen onkin: kyllä helpottaisi, kirjoittaminen on mukavampaa.

Teimme näppiksille myös nopeustestin. Mittasimme, kauanko kolmelta raadin jäseneltä keskimäärin kuluu kirjoittaa tietty vakiomuotoinen koelause eri näppäimistöillä. Tulosluvut ovat keskiarvo laitekohtaisista tuloksista.

Testiraatiin kuuluivat HS:n toimittajat Katri Kallionpää, 57, ja Olavi Koistinen, 38, sekä toimituksen tet-harjoittelija Matilda Manninen, 15.

1 Zagg Pocket Keyboard

Pitkänomaiseen muotoon taittuva näppäimistö oli testaajien mielestä miellyttävin kuljettaa, vaikka se onkin kokoon taitettuna paksumpi kuin Microsoftin näppäimistö.

Myös näppäintuntuma oli miellyttävä. Käyttömukavuutta parantaa näppäinten edessä oleva teline, johon puhelimen voi laittaa pystyasentoon. Telineen ansiosta näppäimistöä voisi periaatteessa käyttää jopa junassa polvien päällä esimerkiksi joka-aamuisella työmatkalla.

Näppäimistö oli raadin valinta paljon liikkuvalle käyttäjälle. Sen hennon oloisia saranoita kannattaa kuitenkin kohdella varovasti.

Hinta 79 euroa. Nopeustestin tulos: 54 sekuntia (näin kauan testaajilta keskimäärin kesti kirjoittaa kolmen virkkeen pituinen testilauseke Zen Cafe -yhtyeen Todella kaunis -kappaleen alusta).

2 Logitech Keys-To-Go

Näppäimistön tuntuma oli testaajien mielestä paras. Näppäinten pinta on miellyttävän karhea ja painallus tuottaa kevyen mutta napakan vastineen. Näppäimistöä voi suositella vaikkapa seniorikäyttäjille, jolla on vaikeuksia osua kosketusnäytön näppäimiin.

Kuljettamista vaikeuttaa, ettei näppäimistö taitu kasaan kuten kilpailevat näppäimistöt. Se vaatii tilaa kassissa, ja kuljetuksen aikana näppäimet voivat kolhiintua.

Logitech oli raadin valinta sellaisiin tilanteisiin, joissa laitetta ei tarvitse kuljettaa pois kotoa tai työpaikalta.

Toisaalta kyllä sitä tarvittaessa mukanakin kuljettaa. Repussa laitteelle voi sujauttaa suojaksi vaikka A4-kirjekuoren.

Hinta 72 euroa. Nopeustestin tulos: 46 sekuntia (näin kauan testaajilta keskimäärin kesti kirjoittaa kolmen virkkeen pituinen testilauseke Zen Cafe -yhtyeen Todella kaunis -kappaleen alusta).

3 Microsoft Foldable Keyboard

Näppäimistö on tyylikkään näköinen. Se taittuu keskeltä linkkuun ja napsahtaa magneettien ansiosta jämäkästi kuljetusasentoon, jossa näppäimet ovat mukavasti suojassa.

Kirjoittaminen oli kuitenkin raadin mielestä hankalampaa kuin Logitechin tai Zaggin näppäimistöllä. Taitos jakaa näppäimet hankalasti kahteen saarekkeeseen.

Kirjainten leveys vaihtelee, mikä vaikeuttaa oikeaan näppäimeen osumista. Kirjoitusnopeustestissä eniten virheitä syntyi tällä näppäimistöllä.

Voi olla, että näppäinten asemointiin tottuu käytössä. Raati arvioi kuitenkin Microsoftin näppäimistön kilpailijoita heikommaksi. Ihan kelvollinen pikkunäppis sekin on, mutta ennen ostopäätöstä kannattaa ainakin testata kaupassa, kuinka näppäimistö sopii omiin sormiin.

Hinta 95 euroa. Nopeustestin tulos: 56 sekuntia (näin kauan testaajilta keskimäärin kesti kirjoittaa kolmen virkkeen pituinen testilauseke Zen Cafe -yhtyeen Todella kaunis -kappaleen alusta).

Outi Pyhäranta / HS
Zagg Pocket Keyboard
Zagg Pocket Keyboard
Outi Pyhäranta / HS
Microsoft Foldable Keyboard
Microsoft Foldable Keyboard
Outi Pyhäranta / HS
Logitech Keys-To-Go
Logitech Keys-To-Go
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit