Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testissä värisevä Taikofon-tyyny, jota markkinoidaan terapiakäyttöön

Riippumatonta tutkimusta vaikutuksista ei ole

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Taikofon
Tyynyn sisällä on moduuli, joka muuttaa ääntä voimakkaaksi värähtelyksi.
Tyynyn sisällä on moduuli, joka muuttaa ääntä voimakkaaksi värähtelyksi. Kuva: Taikofon

Taikofon on Flexound-nimisen suomalaisyrityksen ensimmäinen tuote. Se on erityisesti terapiakäyttöön suunnattu laite, jossa tyynyn sisälle on piilotettu ääntä voimakkaiksi värähtelyiksi muuttava ”Flexound Xperience” -moduuli.

Kyseessä ei siis ole perinteinen kauitin, vaikka ääntäkin tyynystä toki lähtee.

Valmistajan mukaan Taikofonia voi äänisisältöä vaihtamalla käyttää erilaisissa terapiatilanteissa, kuten rauhoittamiseen, vuorovaikutukseen, rentoutumiseen tai vireystilan nostoon.

Testissä sitä kokeiltiin avuksi unettomuuteen.

Taikofoniin voi tuoda musiikkia joko langattomasti bluetoothin avulla tai myös 3,5 millimetrin plugia käyttämällä, eli äänilähteeksi käy mikä tahansa laite, johon saa kiinni tavalliset kuulokkeet.

Puhelimen liittäminen on helppoa. Vetoketjun avaamalla tyynyn sisältä paljastuu kuulokejohdon pää ja nappula, jota painamalla Taikofonin voi yhdistää bluetooth-laitteeseen kuten älypuhelimeen.

Yhdistäminen onnistui helposti ilman vilkaisuakaan ohjekirjaan päin.

Yhdistämisen jälkeen musiikki soimaan ja sängylle pötköttelemään värinätyyny pään alla.

Ensikosketus värinään aiheutti kuitenkin melkoisen pettymyksen.

Pään alle sijoitettuna ja erittäin pienellä äänenvoimakkuudella Taikofon tuntui lähinnä huonolta monokaiuttimelta ja epämukavalta tyynyltä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole kuulokkeiden korvaaja, vaan aivan toisenlainen laite. Kevyestä hissimusiikista ei laitteella juuri nautiskella.

Äänessä – musiikissa, elokuvissa tai jopa pelkissä tärinää tuottavissa tehosteäänissä – pitää olla alapäätä ja potkua. Siispä levyvalinnaksi vaihtui pop-hipsuttelun sijasta suomalaisen Swallow the Sun -yhtyeen uutuus, josta bassopään murinaa on taatusti tarpeeksi.

Samalla asennonvaihto kyljelleen ja tyyny uudelle paikalle tiukkaan halaukseen. Kuuntelu- vai pitäisikö sanoa tuntelukokemus olikin sen jälkeen omaa luokkaansa.

Suomalaiskansallisen melankolian raskaat soinnut tuntuivat koko kehossa, vaikka äänenvoimakkuus ei suureksi noussutkaan.

Lopputuloksena yli 30 vuotta univaikeuksista kärsinyt testaaja onnistui Swallow the sunia soittavaa Taikofonia halaillen vaipumaan uneen ennätysajassa.

Yksittäisen kokeilun perusteella Taikofonia olisi helppo ylistää. Valmistajan sivuilla myös monet muut käyttäjät ja terapeutit ylistävät laitteen tuottamia tuloksia.

Riippumatonta tutkimustietoa vaikutuksista ei kuitenkaan vielä ole saatavilla. Yhden onnellisesti nukutun yön jälkeen univaikeudetkin palasivat – oli Taikofon sylissä värisemässä tai ei.

Tuskin laitteen käytöstä haittaa on, mutta satunnaista kokeilunhalua rajoittaa kova hinta. Yritys tuo tulevaisuudessa tekniikkaansa myös muihin, toivottavasti hintaluokaltaan edullisempiin, tuotteisiin.

Taikofon-värähtelytyyny. Hinta 389 euroa.  

Plussaa

 

 Tuntuu hyvältä.

 Auttoi ainakin kerran nukahtamisessa.

 

Miinusta

 

 Tutkimustietoa vaikutuksista ei saatavilla.

 Hinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit