Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testasimme: Microsoftin uusi lippulaiva­Lumia on keskeneräinen lupaus

Lumia 950 XL:stä voi tulla erinomainen puhelin, mutta vielä se ei ole sellainen.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Juhani Niiranen / HS
Uusi Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmä sopii entistä paremmin yhteen pöytätietokoneen Windowsin kanssa.
Uusi Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmä sopii entistä paremmin yhteen pöytätietokoneen Windowsin kanssa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Microsoftin uusin lippulaivapuhelin näyttää ja tuntuu päällisin puolin hyvin samankaltaiselta kuin aiemmatkin mallit.

Pinnan alla on kuitenkin suuri muutos, joka vaikuttaa puhelimeen niin hyvässä kuin pahassakin.

Kyseessä on nimittäin yhdessä pikkusisarensa Lumia 950 kanssa ensimmäinen Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmää hyödyntävä Lumia-luuri.

Uuden Windows-version pitäisi sopia entistä paremmin yhteen tietokoneista tutun käyttöjärjestelmän kanssa. Tavoite on, että lopulta kaikkia Windows-ohjelmia voi ajaa niin pöytätietokoneella, tabletilla, läppärillä, Xbox Onella kuin älypuhelimellakin.

Uutuus-Lumian mukana tarjotaan mokkulaa, johon voi liittää ulkoisen näytön, hiiren ja näppäimistön ja käyttää puhelinta kuin tietokonetta.

Esimerkiksi Office-sovellukset ja Outlook-sähköposti toimivat käytännössä kuten tavallisessa Windowsissa.

Windows-puhelinten Akilleen kantapää on aina ollut heikko sovellustarjonta, eikä se ole juuri parantunut.

Microsoft on julkistanut ohjelmoijille työkaluja, joilla Android-, iOS- tai Windows-sovelluksista voi helposti tehdä Windows-puhelimissa toimivia versioita.

Silti esimerkiksi Periscope-sovellus puuttuu edelleen täysin, ja jotkut sosiaalisen median palvelut ovat käytössä vain keskeneräisinä beta-versioina tai jonkin ulkopuolisen tahon tekemällä ohjelmalla.

Itkua ja hammastenkiristelyä aiheuttaa etenkin Facebook-sovellus, joka hidastelee, tahmaa, ei näytä uusia päivityksiä ja epäonnistuu säännöllisesti kuvien lataamisessa palveluun.

Suosiotaan kasvattavat Facebook-puhelut eivät sovelluksella onnistu ollenkaan.

Tahmailua esiintyy valitettavasti myös uuden Edge-selaimen kanssa. Se lataa sivuja sekuntikaupalla, ilman että ruudulle ilmestyy yhtään mitään.

Ehkäpä traagisin osoitus ohjelmiston ongelmista oli navigoinnin käyttö. Määränpään osoitteen kertomisen jälkeen puhelin yritti etsiä reittiä minuuttikaupalla siinä onnistumatta.

Taskusta kaivettu kilpailijan Android-puhelin puolestaan löysi reitin muutamassa sekunnissa – käyttämällä vieläpä nettiä Lumian wifi-jaon kautta.

Myös sähköpostin kanssa oli suuria ongelmia, esimerkiksi hakutoiminnolla ei yleensä tuntunut löytyvän mitään. Henkilökohtainen avustaja Cortana myös jätti huomiotta 80 prosenttia sille annetuista hakutehtävistä.

Surkuhupaisinta oli, kun puhelimen asetuksiin meneminen toi tuloksena toistuvasti esiin pelkän mustan ruudun.

Hyvääkin Lumiassa on. Puhelimen hieman takakuoresta ulos pullottava kamera on erinomainen ja tuottaa paitsi nättejä valokuvia myös tasokasta 4K-tarkkuuden videota.

Kamerasta voi helposti jakaa kuvat sosiaaliseen mediaan joko kuvina tai hauskoina minivideoina.

Erityisen näppärä on tapa, jolla Microsoftin omat sovellukset, kuten sähköposti, muuttavat muotoaan, kun puhelimen kääntää sivuttain.

Sähköpostiviestien lista on silloin näytön vasemmalla puolella ja viestit avautuvat oikealle.

Näytöllä näkyvään näppäimistöön on tehty näppärä lisäys. Siinä on virtuaalinen ”joystick”, jolla on helppo siirtyä näytöllä esimerkiksi korjaamaan pitkään tekstiin jäänyt kirjoitusvirhe keskeltä sanaa.

Sormenjälkitunnistinta ei ole. Sen sijaan puhelimessa on Windows 10 -käyttöjärjestelmän Windows Hello. Se lupaa tunnistaa käyttäjän silmäskannauksella.

Ominaisuus toimii kyllä mutta huomattavasti hitaammin kuin avaaminen sormenpäällä.

Puhelimen pohjassa on uusi usb-c-liitäntä. Sen etuna on nopea lataus: puhelimen akun saa ladattua tyhjästä täydeksi noin tunnissa.

Kaapelin voi myös kytkeä puhelimeen kummin päin tahansa.

Valitettavasti kääntöpuolena on liitännän harvinaisuus. Jos tavallinen microusb-kaapeli häviää tai unohtuu, uuden saa käytännössä mistä tahansa kaupasta. Usb-c-kaapelia joutuu vielä hetken haeskelemaan erikoisliikkeestä.

Halvanoloisen takakuoren voi irrottaa. Sen alta paljastuvat irrotettava akku ja muistikorttipaikka, jotka puuttuvat valitettavan monista nykypuhelimista.

Kuorien sisällä on erittäin tehokas suoritin, joka tunnetaan lämpöongelmistaan. Microsoft on päättänyt ratkaista ongelman käyttämällä lähinnä hardcore-nörttipiireistä tuttua nestejäähdytystä.

Ratkaisu ei ilmeisesti ole täysin onnistunut, sillä Lumia 950 XL -mallia on vedetty joissakin paikoissa pois myynnistä liiallisen kuumentumisen takia.

Microsoft Lumia 950 XL lupaa paljon mutta on vielä monin paikoin valitettavan keskeneräinen.

Jos ohjelmistopäivitykset korjaavat ongelmat ja ohjelmoijat intoutuvat kehittämään myös mobiiliversiossa toimivia Windows-sovelluksia, siitä voi vielä tulla erinomainen puhelin.

Tällä haavaa se ei ole sellainen.

Microsoft Lumia 950 XL. Windows-maailman lippulaivapuhelin.

Plussaa

 Käyttäminen tietokoneena

 Kamera

Miinusta

 Heikko sovellusvalikoima

 Useiden sovellusten tahmaaminen ja muut ongelmat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit