Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testasimme viidenkympin älykellon – ja se oli pettymys

Yhteys puhelimeen pätkii, ja sovellukset kaatuilevat. Sykemittari sentään toimii.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Sma
Vielä ennakkomainonnassa näyttö oli vähävirtaista sähköpaperia. Todellisuudessa kellossa on lcd-näyttö.
Vielä ennakkomainonnassa näyttö oli vähävirtaista sähköpaperia. Todellisuudessa kellossa on lcd-näyttö. Kuva: Sma

Älykello viidelläkympillä! Mittaa pulssin, tarkkailee unta ja välittää puhelimen viestit ranteeseen, ja akku kestää yhdellä latauksella kuukauden.

Melkoisia lupauksia sisältävä mainosviesti pamahti sähköpostiin, joten SMA-Q-älykello oli pakko laittaa tilaukseen.

Halpiskellon vallankumouksellisin ominaisuus ennakkomainonnan perusteella on näyttö. Kyseessä ei nimittäin ole perinteinen lcd- tai oled-paneeli, vaan kellonaika ja muut tiedot piirretään erittäin vähävirtaiselle sähköiselle paperille.

Sähköista paperia on käytetty esimerkiksi suositussa Pebble-älykellossa, mutta SMA-Q nokittaa tarjoamalla värillistä näyttöä – ja hintaa on Pebbleen verrattuna vain kolmasosa.

Kellon saavuttua luvassa oli kuitenkin suuri pettymys. Markkinointiviestin lupaama sähköinen paperi olikin kuin varkain vaihtunut Sharpin valmistamaan vähävirtaiseen lcd-näyttöön.

Virrankulutuksen ohella myös kirkkaudesta pihistellään. Kellonaika ja muut tiedot ovat jatkuvasti esillä näytöllä mutta todella himmeästi.

Yhteys puhelimeen hoituu ohjelmalla, jota ei saa Googlen sovelluskaupasta, vaan se pitää asentaa käsin valmistajan nettisivuilta.

Se, haluaako asentaa tietourkinnastaan tunnettujen kiinalaisten testaamattomia sovelluksia puhelimeensa, on jokaisen käyttäjän oman harkinnan varassa.

Testiympäristöön se kuitenkin rohkeasti asennettiin.

Ohjelma löysi kellon ongelmitta, mutta siihen ilonaiheet pitkälti jäivätkin. Yhteys kellon ja puheliman välillä pätki yhtenään, ja uudelleenmuodostus vaati molempien laitteiden uudelleenkäynnistyksiä.

Kello lupasi tarkkailla unta ja raportoida siitä eteenpäin puhelimen sovellukselle, mutta parin viikon kokeilun aikana unta ei kellon mukaan kertynyt plakkariin minuuttiakaan.

Puhelimeen saapuvista sähköposteista, Facebook-päivityksistä, WhatsApp-viesteistä ja muista kello näytti viestien alun. Alkua pidemmälle viestejä ei voinut jostain syystä kellon näytöltä selata.

Ikävä ominaisuus oli myös ä- ja ö-kirjainten putoaminen viesteistä.

Askelmittari sentään tuntui toimivan ja välittävän askellukeman puhelimelle. Sattumoisin kohdalle osunut lääkärireissu paljasti, että myös kellon sykemittari hoitaa hommansa yhtä tarkasti kuin lääkärin ammattilaislaite.

Valitettavasti sykehistorian tarkastelu puhelimella kaatoi aina sovelluksen. Sykkeen mittaamiseksi mittaustila piti kytkeä päälle käsin, vaikka valmistaja mainosti jatkuvaa mittausmahdollisuutta.

Siinäpä kaikki kellon toiminnot olivatkin. Aikarauta ei käytä Googlen kellokäyttöjärjestelmää, joten siihen ei ole tarjolla lisäsovelluksia.

Älykelloista innostuneet ohjelmointiharrastajat ovat mahdollisesti kehittämässä kellolle paremmin toimivaa ohjelmistoa, mutta takeita harrastelijaprojektin toteutumisesta ei ole.

Akkukestokin jäi luvatuista 30 vuorokaudesta. Täydellä latauksella kello jaksoi noin viisi päivää, mainio saavutus toki sekin.

SMA-Q-älykello. Hinta noin 55 euroa.  

Plussaa 

 Akkukesto, vaikka ei luvattuihin lukemiin ylläkään

 Sykemittarin tarkkuus

Miinusta

Kaikki muu, esimerkiksi:

 Yhteysongelmat puhelimen kanssa

 Viesteistä näkyvillä vain osa

 Sovelluksen kaatuilut

 Ei tunnista käyttäjän nukahtamista ollenkaan

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit