Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä jos käytetty kahvikuppi todistaisi pääministerin olevan taipuvainen skitsofreniaan?

Geenitestien teettäminen on nykyään helppoa. Lainsäädäntömme on kuitenkin geeniteknologista kehitystä pahasti perässä, kirjoittaa Pekko Vehviläinen.

Tekniikka
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Teetätin itsestäni geenitestit. Niin ovat tehneet kymmenettuhannet muutkin suomalaiset. Testeillä voi selvittää omaa alkuperäänsä, tutkia mahdollisia omia perinnöllisiä sairauksiaan, etsiä itselleen geeneistä suotuisia piirteitä ja tehdä sukututkimusta.

Testaaminen on helppoa. Internetistä saa tilattua testisarjan, jossa on näytteenottopuikot ja putkilot. Puikolla hieraistaan posken sisäpintaa parhaaseen elokuvatyyliin, ja se lähetetään sitten putkeen sinetöitynä tutkittavaksi palveluntarjoajalle, yleensä Yhdysvaltoihin. Tulokset ovat luettavissa internetin yli testien valmistuttua.

Geeneistä paljastuu mielenkiintoisia mutaatioita. Mielelläni viittaan KL-geenistäni havaittuun pistemutaatioon rs9536314, joka yhdistetään normaalia korkeampaan älykkyyteen. Hieman vähemmän mielissäni olen geeniini HDAC9 mutaatiosta rs2073963, joka vaikuttaa päälakeni karvattomuuteen.

Me vuodamme DNA:tamme jatkuvasti. Sitä jää juomalasiin, sitä poistuu luonnollista reittiä, pudonneet hiuksemme ja ihosolumme kantavat sitä. DNA-testit käyvät halvemmaksi ja halvemmaksi koko ajan. Noin sadalla dollarilla saa perustestit, niiden tulkinta on tosin sitten täysin omassa kädessä.

Testit halpenevat ja muuttuvat luotettavimmiksi koko ajan. Halvin testi maksaa alle sata taalaa, ja sillä saa perustiedot omista geenimutaatioistaan. Mutaatioita maallikko voi verrata tiedeartikkeleihin ja tehdä niistä sitten omia johtopäätöksiään. Halpuuden ja helppouden vuoksi houkutus on suuri testailla muitakin ihmisiä.

Mitäpä siis jos ottaisinkin talteen kertakäyttömukin, josta pääministeri on hörpännyt kahvia ja teettäisin siitä geenitestit? Se ei ole temppu eikä mikään, tarvitsee vain olla läsnä vaalitilaisuudessa ja odottaa sopivaa tilaisuutta poimia käytetty muki testausta varten. Entäpä jos olen pienyrittäjä ja palkkaamassa ensimmäistä työntekijääni? Jos olen sinkku, niin houkuttaako minua jo ensitreffeillä sipaista näyte seuralaiseni juomalasista?

Onko keltainen lehdistö valmis maksamaan siitä, jos testit osoittavat pääministerin olevan taipuvainen skitsofreniaan? Mitä käy, jos joku vuotaa hänen geeniperimänsä kaikkien tutkittavaksi internettiin? Entäs jos jokin taho suunnittelee tappavan viruksen joka tepsii vain valtion päämiehen perimään? Haluanko palkata yritykseeni vain älykkyysmutaatiota kantavia? Jätänkö menemättä toisille treffeille, jos huomaan että yhteisistä geeneistämme saattaa seurata perinnöllinen sairaus? Ryhdytäänkö treffipalstoilla jakamaan myös perimää, ja harrastamaan tietoista rodunjalostusta? Onko reilua, jos kannan pitkän iän geeniä ja jään eläkkeelle yhtä aikaa kuin ikätoverini jolle on käynyt perimässään huonompi tuuri?

Toisen ihmisen testaamisen kriminalisointi on tuskin ratkaisu: meistä putoilee soluja jatkuvasti. Kenen tahansa geenikartta voidaan testaamisen jälkeen vuotaa internettiin, ja silloin testaamista ei tarvitse edes itse tehdä. Riittää kun selailee lempijulkkiksensa perimää ja tauteja juorupalstoilla. Melkein sukua julkkikselle on totisinta totta.

Geeniperimämme kuuluu yksityisyyden suojan piiriin, vaikka sen julkaisemista onkin mahdoton ehkäistä. Olemme myös keskenämme eriarvoisessa asemassa työmarkkinoilla, jos työnantajalle tai työntekijöille ei taata mahdollisuutta vakuuttaa itseään epäsuotuisten geenien varalta.

Lainsäädäntömme on geeniteknologista kehitystä pahasti perässä. Geenien tietosuojaan liittyvät lait ja asetukset pitää saada pian kuntoon, sekä varmistaa, että meillä on riittävän asiantuntevat viranomaiset niitä valvomaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!