Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähdössä ulkomaille? Lataa nämä kartat, ravintolasuositukset ja oppaat etukäteen puhelimeen, jotta vältät datakulut

Tekniikka
 

Missä olisi kiva ravintola tai kahvila? Entä missä tämä piskuinen kadunkulma, jossa nyt seisomme, sijaitsee kartalla?

Älypuhelimen tai tabletin matkailusovelluksista saa apua moneen tiedontarpeeseen. Ulkomailla niiden käytössä on kuitenkin yksi ongelma. Ne hakevat tietoa netistä, ja haku voi tulla kalliiksi puhelinliittymän roaming-maksujen takia.

Ratkaisu on tämä:

Lataa tiedot laitteisiin etukäteen, jotta pääset niihin käsiksi missä tahansa maksutta. Tässä on vinkkejä hyvistä sovelluksista, joita voi käyttää offline-tilassa.

Muiden matkailijoiden suositukset

Maailman suurin matkailusivusto TripAdvisor on matkailijan aarrearkku. Sen avulla voi etsiä hotelleja, ravintoloita, kahviloita ja nähtävyyksiä kartalta tai vaikka muiden käyttäjien arvioiden perusteella.

Tietystä kohdekaupungista voi ladata TripAdvisorin mobiilisovellukseen kaikki mahdolliset tiedot ja käyttäjäarviot valmiiksi puhelimeen. Silloin ne ovat käytettävissä ilman puhelimen nettiyhteyttäkin.

Samanlainen toiminto on myös kilpailevassa Triposo-sovelluksessa, joka tarjoaa samankaltaista tietoa.

 

TripAdvisor. Ilmainen. Saatavilla iOSille, Androidille ja Windows Phonelle.

Triposo. Ilmainen. Saatavilla iOSille ja Androidille.

Kartat

Älypuhelimeen valmiiksi ladattu kartta, jossa oman sijaintinsa näkee gps-paikannuksen avulla, voi pelastaa eksyneen matkailijan monesta kiipelistä. Kännyköihin on nykyään tarjolla useitakin hyviä ja ilmaisia offline-karttoja.

Here Maps on aikoinaan Nokiassa kehitetty karttasovellus, joka tarjoaa hyviä karttoja ilmaiseksi kaikkialta maailmasta.

Maps.Me on toinen hyvä ilmaiskarttasovellus. Se käyttää avointa OpenStreetMap-karttaa, joka on Wikipedian tavoin vapaaehtoisten harrastajien ja ammattilaisten laatima.

Sovelluksiin voi ladata etukäteen tietyn kaupungin tai valtion tai vaikka koko Euroopan kartan. Maksullisista sovelluksista Pocket Earth tarjoaa enemmän tietoa ja toimintoja.

Myös Google Mapsilla voi ladata karttoja katseltavaksi offline-tilassa, mutta toiminto on hieman vaikeakäyttöinen.

 

Here Maps. Ilmainen. Saatavilla iOSille, Androidille ja Windows Phonelle.

Maps.Me. Ilmainen. Saatavilla iOSille ja Androidille.

Pocket Earth. Hinta 9,99 euroa (kaikki maailman kartat) tai 5,99 euroa (kaikki maailman kartat mutta riisutumpina versioina). Saatavilla iOSille.

Opaskirjat 

TripAdvisorin kaltaiset sivustot eivät korvaa hyvää opaskirjaa, johon on valikoitu ja lajiteltu satojen sivujen edestä tietoa matkakohteesta.

Tunnetuista matkaoppaista esimerkiksi Lonely Planetin, Rough Guiden ja Fodor’sin valtio- ja kaupunkikohtaisia oppaita voi ostaa tiedostomuodossa tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen.

Hinta on yleensä 11–22 euroa. Ne ovat halvempia kuin paperikirjat eivätkä paina kassissa.

Tarjolla on myös oivallista ilmaispalvelua. Opaskirjoista voi ladata maksutta näytteen, joka sisältää yleensä kirjan 100–200 ensimmäistä sivua.

Jo näytteistä on paljon iloa. Kirjojen alkuun on koottu hyödyllistä perustietoa ja hyviä neuvoja esimerkiksi siitä, millaisia retkiä kohdemaassa voi tehdä.

Android-puhelimiin kirjoja ladataan Google Play -sovelluskaupasta, iPhoneen taas iBooks-ohjelmalla. Windows-puhelimen niitä voi ostaa ainakin Kindle-sovelluksella.

 

Lonely Planet -opaskirja. Esimerkkihinta 17,99 euroa. Saatavilla iOSille, Androidille on Kindle-sovellus.

Rough Guide -opaskirja. Esimerkkihinta 10,99 euroa. Saatavilla iOSille, Androidille on Kindle-sovellus.

Fodor’s -opaskirja. Esimerkkihinta 21,99 euroa. Saatavilla iOSille, Androidille on Kindle-sovellus. Esimerkkinä hinnasta on käytetty kirjasarjan Ranska-oppaan hintaa iBooks-kaupassa.

Sanakirjat

Hyvä sanakirja auttaa vaikkapa ruokalistan tulkitsemisessa tai paikallisen sanomalehden tavaamisessa.

Myös hyviä ilmaisia sanakirjasovelluksia on useita.

Google-kääntäjä on sovellusversio tunnetusta Google Translate -nettisivustosta. Sen Android-versiota voi käyttää myös offline-tilassa. Sovellukseen voi ladata tiedot kymmenistä eri kielistä käytettäväksi ilman nettiyhteyttä.

Windows Phone -käyttäjille hyvä ilmaisvaihtoehto on Microsoftin laatima Translator-ohjelma. Siihenkin voi ladata koko joukon kieliä käytettäväksi ilman nettiyhteyttä.

iOSille ei tätä juttua laadittaessa tuntunut löytyvän hyvää sanakirjaa, joka toimisi ilman nettiyhteyttä. Google-kääntäjä toimii kuitenkin Applen laitteissa, jos käytössä on nettiyhteys.

 

Google Translate. Ilmainen. Saatavilla Androidille (kielten offline-kääntäminen toimii), iOSille ja Windows Phonelle (ei offline-kääntämistä).

Translator. Ilmainen. Saatavilla Windows Phonelle (kielten offline-kääntäminen toimii) ja Androidille (offline-kääntäminen ei mahdollista).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit