Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

360 asteen kamera mullistaa kuvaamisen – testissä Ricoh Theta S

Ricoh Theta S ehti kauppoihin ensimmäisten joukossa. Kuvaaminen on helppoa, mutta kamera vaatii parikseen älypuhelimen.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
ricoh
Ricoh Theta S:ää ei heti tunnista kameraksi.
Ricoh Theta S:ää ei heti tunnista kameraksi. Kuva: ricoh

Tämä vuosi tuo mukanaan ison kasan erilaisia 360 asteen kameroita. Aivan uudenlaiset kamerat muuttavat kuvaamista radikaalisti.

Ensimmäisten joukossa kauppoihin ehti pitkän linjan valmistajan Ricohin ratkaisu.

Ricoh Theta S on jo ulkoisesti aivan toisenlainen kuin suurin osa kameroista. Tikkumaiseen runkoon on upotettu kaksi mulkosilmäistä linssiä, muutama nappula ja muutama valo. Siinäpä se.

Kuvaaminen on erittäin helppoa. Valitaan vain napista, napsitaanko valokuvia vai otetaanko videota, ja toisesta napista näpsytetään kuva tai aloitetaan videon tallennus.

Käytännössä Theta S kuitenkin vaatii parikseen älypuhelimen. Android- tai iOS-laitteen voi yhdistää wlanin avulla kameraan.

Puhelimen näytöltä voi sen jälkeen säätää kameran asetuksia ja tarkkailla esikatselukuvaa. Se on etenkin alussa tarpeellista, sillä 360-kuvien ottaminen edellyttää kameran asettelun miettimistä aivan uudella tapaa.

Jos kameraa pitää lähellä omia kasvoja saadakseen mukaan selfie-kuvaa ja maisemia, oma pää täyttää helposti suuren osan kuvasta.

Jos taas ihailtava kohde on vaikkapa muutaman kymmenen metrin päässä sijaitseva talo, se muuttuu kuvassa pikkiriikkiseksi.

Kameraa pitelevä käsi on myös aina kuvissa – niihin kun todellakin tallentuu kaikki kameran ympärillä näkyvä.

Kuvien ja videoiden ottaminen pitääkin miettiä monesti aivan uusiksi. Esimerkiksi lasten syntymäpäiviltä parhaan kuvan saa asettamalla kameran keskelle juhlapöytää.

Kuvien ja etenkin videoiden jakaminen sosiaalisen median palveluihin ei ole aivan yksinkertaista. Vaikka kaikenlaisia kommervenkkejä sisällön siirtämiseen esimerkiksi YouTubeen vielä vaaditaankin, valmistaja on päivittänyt ohjelmistoa jatkuvasti.

Tulevaisuudessa sisällön jakaminenkin toivottavasti onnistuu kädenkäänteessä.

Kameran tuottamaa materiaalia voi ihastella Ricohin omassa palvelussa tai vaikkapa Facebookissa ja YouTubessa hiirellä kuvakulmaa vaihtaen.

Astetta aidompi tapa nauttia 360-kuvista on käyttää virtuaalilaseja, vaikkapa työntämällä puhelin muutaman euron hintaiseen Google Cardboard -koteloon.

Ricohin 5376 x 2688 -resoluutiolla ottamat valokuvat ovat hienoa sisältöä vr-laseilla katsellen, mutta videoiden tarkkuus jää hieman liian pieneksi täydellisen vr-nautinnon saavuttamiseksi.

Kuvat ja videot ovat kaksiulotteisia, joten täydellistä illuusiota toiseen maailmaan siirtymisestä ei saavuteta.

Ricoh Theta S 360 -kamera. Hinta noin 440 euroa.  

Plussaa

 Erittäin helppokäyttöinen

 Kompaktin kokoinen

 Edullinen

 

Miinusta

 Videon tarkkuus

 Sisällön jakamisen ongelmat

ricoh
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!