Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testissä tuhannen euron kuvauskopteri, jolla kuvaaminen on todella helppoa

Xiro Xplorer V mahtuu reppuun ja ottaa laadukkaita kuvia.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
xiro
Kamera välittää videokuvaa älypuhelimelle jopa 500 metrin päästä.
Kamera välittää videokuvaa älypuhelimelle jopa 500 metrin päästä. Kuva: xiro

Xiro Xplorer V on uusi kamerakopteri Suomen markkinoilla. Runsaan tuhannen euron paketti tekee kenestä tahansa upeita ilmakuvia ja -videoita kuvaavan mestarin hetkessä. Vai tekeekö?

Ainakaan kopterin käyttöönotto ei vaadi paljon säätämistä. Paketissa on älypuhelinta lukuun ottamatta kaikki tarvittava: runsaan kilon painoinen kopteri, sen alla vakaimessa roikkuva minikokoinen kamera ja ohjain.

Kunhan akut on ladattu ja roottorit kiepautettu kiinni, Xplorerin voi päästää lentoon. Laitteen starttaaminen on todella helppoa.

Kopteri nousee automaattisesti runsaaseen kahteen metriin, ja sen jälkeen se on ohjaajan armoilla. Ensilentojen paikaksi kannattaa valita iso aukea, sillä tottumattomista käsistä yllättävän nopeasti liikkuva lentolaite mäsähtää hetkessä esteisiin.

Testauksen toisessa koelennätyksessä kopteri otti äkkinäisen ohjausvirheen ansiosta tuntumaa lipputankoon mutta selvisi vain yhden roottorin hajoamisella. Mukana toimitetaan onneksi täysi setti vararoottoreita.

Xplorerin kamera napsii valokuvia 14 megapikselin tarkkuudella tai videota 1080p-tarkkuudella. Nopeimmillaan videota voi kuvata 60 kuvan sekuntivauhtia, eli aivan hillittömiä hidastuksia kameran materiaalista ei saa aikaan.

Kameran kuvanlaatu on hyvä, ja etenkin sen kyky käsitellä vaihtuvia valaistusolosuhteita yllätti. Kirkkaaseen auringonpaisteeseen ja siitä pois kääntyessä kuva ei vilkkunut tai ”pumpannut” häiritsevästi.

Kauko-ohjaimen antennivahvistimen ansiosta kamera välittää videokuvaa älypuhelimelle valmistajan mukaan jopa 500 metrin päästä. Testatessa päästiin yli 400 metriin, kunhan kauko-ohjaimen ja kopterin välillä oli näköyhteys.

Jos välille osui puu tai oksia, videoyhteys alkoi heti pätkiä.

Tuulisellakin säällä Xplorer tuottaa yllättävän vakaata kuvaa pienestä koostaan huolimatta. Koko laitos kauko-ohjaimineen mahtuu helposti tavalliseen reppuun ja kulkee siten helposti mukana vaikka lomamatkalle.

Käsin lentämisen lisäksi kopterille voi määritellä kartalle reitin, jota sen tulee lentää. Etenkin urheilusuorituksissa kätevä on ”Follow me”-ominaisuus, jolloin kamera seuraa kauko-ohjainta.

Tämä toimii avoimessa rinteessä tai merellä, mutta jos maastossa on vaikkapa katuvaloja, riski niihin törmäämiseen on suuri.

Hieman turvallisempi toiminto on 360 asteen selfie, jota käyttämällä kamera lentää paikallaan olevan kuvattavan ympärillä.

Lentoaikaa riittää täydellä latauksella noin 25 minuutiksi. Ehdoton lisävaruste lennätykselle onkin vara-akku tai useampi.

Myös lentomatkan lopetus onnistuu helposti nappia painamalla, jolloin Xplorer palaa nätisti lähtöpaikkaansa.

Aukealla paikalla lennellen Xiro Xplorer V tuntui jopa naurettavan helpolta laitteelta.

Kohtaaminen lipputangon kanssa kuitenkin osoitti, että hyväkään laite ei tee aloittelijasta kerralla mestaria, vaan maltti on valttia myös kamerakoptereiden kanssa pelatessa.

Xiro Xplorer V -kamerakopteri. Hinta 1 099 euroa.

Plussaa

 Pieni koko

 Erittäin helppo käyttöönotto

 Automaattitoiminnot

 Kameran kuvanlaatu

 

Miinusta

 Suojaamattomat roottorit

 Lyhyeksi jäävä lentoaika, paketissa vain yksi akku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit