Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testissä Asusin uusi pelikone, jossa riittää vääntöä kuin pienessä kylässä

Asus Republic of Gamers G752 sopii pelaamiseen ja järeään videotuotantoon.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Asus
Kone painaa neljä kiloa, ja siinä on 17,3 tuuman Full HD -näyttö.
Kone painaa neljä kiloa, ja siinä on 17,3 tuuman Full HD -näyttö. Kuva: Asus

Kannettavien tietokoneiden maailmassa vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi. Toisessa ääripäässä ovat huippukevyet, jopa tablettien kanssa kilpailevat, ratkaisut.

Janan toisessa päässä puolestaan ovat raskaat koneet, joilla on perinteisten pöytäkoneiden tehot. Sellainen on esimerkiksi Asusin uutuus, jossa on vääntöä kuin pienessä kylässä.

Valtavassa laatikossa toimitettava kone on ilman laatikkoakin melkoinen mörssäri. Noin neljä kiloa painavaan kokonaisuuteen on upotettu 17,3-tuumainen Full HD -näyttö ja täysikokoinen näppäimistö erillisine numeronäppäimistöineen.

Toimistokoneeksi Asusia silti tuskin hankitaan, ellei työkavereista halua erottua todella räväkällä ulkonäöllä.

Muotoilu tuo mieleen scifi-elokuvat. Kermana kakun päällä on takapaneelin jäähdyttimen säleikkö, jonka led-valaisu tuo mieleen Ritari Ässän KITT-auton.

Säleikkö ei kuitenkaan ole pelkkä koriste. Sen takana on mystinen 3d-höyrykammio, joka jäähdyttää koneen 2,6 gigahertsin kellotaajuudella käyvää Intel Skylake -suoritinta ja erittäin nopeaa nVidia 980M -grafiikkapiiriä.

Testiyksilössä oli lisäksi 16 gigatavua keskusmuistia ja tallennustilana 256 gigatavun ssd-levy sekä teratavun perinteinen kiintolevy.

Täydessä rasituksessa koneen tuulettimet puhaltavatkin lämmintä ilmaa ulos melkoisella teholla.

Koneen sisuksissa ei ole vain entistä nopeampaa tekniikkaa, vaan mukaan on pakattu jotain uutta. Raskaita 3d-pelejä pelanneet ovat varmasti törmänneet ilmiöön, jossa taistelun tiimellyksessä ja vihollisten täyttäessä kuvaruudun ruutu alkaa ”repeillä”.

Näyttö ja näytönohjainpiiri eivät silloin pysy tahdissa, ja tämä näkyy ikävästi. Repeilyä estämään on kehitetty näytön ja ohjaimen yhteispeliä parantavia tekniikoita.

Asusin kone ja näyttö tukevatkin nyt G-Sync-nimellä tunnettua ominaisuutta. Se on oletuksena päällä, eikä pelikuvaa saatu sen kanssa repeämään hyvästä yrityksestä huolimatta.

Ulkoisista ominaisuuksista voisi sanoa, että kone sopii yhteen niin tulevan kuin menneenkin maailman kanssa. Mennyttä maailmaa edustaa dvd-asema, jota voi vielä tarvita joidenkin pelin asennukseen.

Blu-ray-yhteensopiva asema ei kuitenkaan ole, joten hd-elokuvista nauttiminen levyiltä jää haaveeksi. Netin videopalvelut toki pyörivät erittäin kirkkaalla ja värikylläisellä näytöllä komeasti.

Tulevaisuutta puolestaan edustavat kattavan liitäntäpaneelin Thunderbolt- ja usb-c-portit.

Blu-ray-aseman lisäksi säästökohteeksi on otettu kamera. Tuskinpa kukaan tämäntyyppistä konetta ostaa Skype-puheluita varten, mutta webkameran heikko laatu ihmetyttää silti.

Pelikäyttöä varten on asennettu valmiiksi muutamia ohjelmia, esimerkiksi Gaming Center. Sillä on helppo luoda eri pelityyppejä varten profiileja, jotka muuttavat esimerkiksi näytön ja tai kosketusalustan toimintaa pelityypin mukaan.

Erityisesti strategiapelien ystäville suunnattu makronäppäintoiminto mahdollistaa jopa 256 peräkkäisen komennon määrittelemisen yhteen pikanäppäimeen.

Suosittuja pelistreameja varten on myös oma nappulansa, jolla Youtube- tai Twitch-lähetyksen saa käyntiin saman tien.

Asus G752 on hurja tehomylly, jota ei ihan huvikseen kanna kassissa. Pöytäkoneen se kuitenkin korvaa käytännössä täysin, niin pelikäytössä kuin vaikkapa järeässä videotuotannossa.

Asus G752, huipputehokas peliläppäri. Testikokoonpanon hinta noin 2 500 euroa.

Plussaa

 Tehokas

 G-sync-tekniikka parantaa

pelikokemusta huomattavasti

 Laadukas näyttö

Miinusta

 Paino

 Ei blu-ray-asemaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit