Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bluetooth-avaimenperä Chipolo piippaa vaimeasti

Bluetooth-avaimenperiä pukkaa kauppoihin yhdestä sun toisesta suunnasta. Slovenialainen Chipolo näyttää samalta kuin kaikki kilpakumppaninsa mutta sisältää pari yllättävää lisäominaisuutta.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Chipolo
Pinkki avaimenperä on Chipolon bluetooth-jäljitin, joka auttaa omistajaa löytämään hukassa olevat avaimensa.
Pinkki avaimenperä on Chipolon bluetooth-jäljitin, joka auttaa omistajaa löytämään hukassa olevat avaimensa. Kuva: Chipolo

Bluetooth-avaimenperä toimii hieman samalla periaatteella kuin menneiden vuosikymmenten viheltävät versiot. Hukkaan menneet avaimet osasivat niiden avulla vastata omistajansa vislaukseen. Vihellystaidottomatkin löytävät nyt hukatut avaimet, käsilaukut tai lompakot bluetoothin avulla.

Tarvitsee vain kaivaa puhelin taskusta, käynnistää sovellus ja painaa nappia, niin avaimenperä piipittää. Temppu toimii myös toisinpäin. Hukkuneen puhelimen saa piipittämään avaimenperän avulla.

Tässä tullaan Chipolon ensimmäiseen yllätykseen. Siinä ei nimittäin ole minkäänlaista nappulaa, jota painella. Puhelimen kutsuhuuto suoritetaankin ravistelemalla lätkää vauhdikkaasti. Toimii kyllä, mutta tuntuu hieman epäkäytännölliseltä. Samaa ravistusta voi käyttää myös puhelimen kameran laukaisemiseen selfie-kuvia varten.

 

Mikäli avaimenperän hieman vaimeaksi säädettyä piippausta ei kuulu, voi avainten sijainnin tarkistaa kartasta. Se näyttää, missä puhelin ja Chipolo ovat viimeksi olleet lähekkäin, jolloin karttaan voi piirtyä merkki esimerkiksi työpaikan kohdalle.

Chipolon sisällä ei kuitenkaan ole omaa gps-piiriä. Mikäli joku liikuttaa avaimia uuteen paikkaan, se ei itse tiedä muuttunutta sijaintiaan. Tässä kohdassa valmistaja on tehnyt nokkelasti, ja yhdistänyt kaikki Chipolon omistajat yhdeksi anonyymiksi etsintäverkoksi.

Jos avaimenperän vierestä kulkee kuka tahansa Chipolo-käyttäjä, saa hukkuneiden avainten omistaja niiden sijainnista tiedon puhelimeensa.

Valmistajan mukaan ominaisuus toimii täysin salattuna, eikä avainten löytämisessä ollut kolmas osapuoli saa koskaan edes tietää osallisuudestaan. Ominaisuus on paperilla näppärä, mutta vaatisi hyvin toimiakseen ison joukon aktiivisia Chipolo-käyttäjiä.

Chipolon mobiilisovelluksessa näkyy hälytysnapin lisäksi vielä yksi sen erikoisuuksista, nimittäin lämpömittari.

Se kertoo millaisessa lämpötilassa avaimenperä on tällä hetkellä. Mikäli piippausta ei kuulu, kartta osoittaa omaan kotiin ja lämpömittarissa on vain pari lämpöastetta, voi avaimet löytää pihalta lumihangesta.

Chipolosta saa myös tehtyä helposti etäluettavan lämpömittarin vaikkapa autotallin lämpötilaa tarkkailemaan.

Chipolo pitää sen minkä lupaa ja on erittäin helppo asentaa havainnollisen ohjelmansa ansiosta. Yhden nappipariston luvattu kestoaika on 6 kuukautta. Tätä ei testissä ehditty kokeilla.

Luvattu 60 metrin kantomatka sitä vastoin putosi odotetusti murto-osaan, jos Chipolon ja puhelimen välissä oli seiniä.

Chipolo Bluetooth-jäljitin avaimenperäksi tai käsilaukkuun Hinta: noin 25 euroa  

Plussaa:

 

 Ei syö pahasti puhelimen akkua

 Lämpömittari

 Chipolo-etsintäverkko

 

Miinusta:

 

 Piippausääni heikko

 Ravistamalla käyttäminen hölmöä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!