Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri osa Android-laitteista vaarassa joutua kaapatuksi – Viestintävirasto: Vanhojen puhelimien käyttöä vältettävä

Viestintäviraston mukaan osa vanhemmista Android-puhelimista ja -tableteista ei ole saanut haavoittuvuuden korjaavaa päivitystä.

Tekniikka
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Varsinkin vanhempien Android-puhelimien käyttäjät saattavat kärsiä haavoittuvuudesta.
Varsinkin vanhempien Android-puhelimien käyttäjät saattavat kärsiä haavoittuvuudesta. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Viestintävirasto varoittaa Googlen Android-käyttöjärjestelmää käyttävien laitteiden kaappaamisen mahdollistavasta haavoittuvuudesta. Muun muassa Samsung, Google ja LG käyttävät Androidia puhelimissaan ja tableteissaan.

Viime kesänä havaittuun Stagefright-haavoittuvuuteen on julkaistu Metaphor-nimen saanut hyväksikäyttömenetelmä, joka mahdollistaa Androidin suojausmekanismien ohittamisen.

Multimediatiedostoja käsittelevän Stagefright-järjestelmän tietoturva-aukon takia suuri osa Android-puhelimista voisi teoriassa vastaanottaa haittaohjelman ilman käyttäjän toimia.

Haitallista sisältöä sisältävä mediatiedosto voidaan toimittaa laitteeseen esimerkiksi multimediaviestin, sähköpostin, bluetooth-yhteyden tai verkkosivulla vierailun kautta.

Nyt löydetty Metaphor-haavoittuvuus toimii Android-versioissa 2.2–4.0 sekä versioissa 5.0–5.1. Androidin virallisten sivujen mukaan noin viisi prosenttia käytössä olevista Android-laitteista käyttää versioita 2.2–4.0.4. Vastaavasti 5.0–5.1-versioita käyttää yli kolmannes kaikista Android-laitteista.

Viestintäviraston mukaan monet laitevalmistajat ovat jo julkaisseet tietoturva-aukon korjaavan päivityksen, mutta kaikkiin puhelimiin sitä ei ole ollut saatavilla.

Viestintävirasto suosittelee, että päivittämättömiä Android-laitteita kannattaa käyttää harkiten. Päivittämättömistä puhelimista kannattaa poistaa ainakin käytöstä MMS-viestien automaattinen lataus. Lisäksi tuntemattomista numeroista tulevat viestit on hyvä estää, ohjeistaa Viestintävirasto.

Haittaohjelma saattaa silti tunkeutua laitteeseen sähköpostin tai verkkosivujen kautta.

Android-laitteen käyttöjärjestelmän version numero löytyy puhelimen tai tabletin asetuksista.

Haavoittuvuuden voi myös tarkistaa esimerkiksi Stagefright Detector -työkalulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit